Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – GVVV 4-1 (1-0)

Blauw is voor de Uien voorlopig de favoriete kleur

Wat een gek begin van de competitie. Rijnsburgse Boys deed heel veel goed tegen Spakenburg en heel veel fout tegen DVS’33. In de derde competitiewedstrijd van deze jaargang waren de Uien zeker niet feilloos tegen GVVV. Een gehavend GVVV was in de eerste helft absoluut gevaarlijk, claimde minimaal één en misschien wel twee pingels en kroop niet in zijn schulp. Het was een turbulente wedstrijd. Hachelijke situaties voor de eigen goal, maar er was ook een Rijnsburgse Boys te zien dat erg slordig met de geboden kansen om ging. De opzet was meestal goed, de finesse waaide over. In een op zich zeker vermakelijke wedstrijd, met een koude eerste tien minuten, pakte geel-zwart de punten tegen de blauwe kant van Veenendaal. En dat deed het ook al tegen blauw Spakenburg. Zou het de grote naam van de tegenstander zijn die er voor zorgt dat er geen peppers nodig zijn om de drie punten binnen te halen ? Wie zal het zeggen. Feit is dat de Uien absoluut voor de punten streden, maar zeker ook een schriftje vol verbeterpunten hebben. GVVV mag klagen. Het had het lot niet mee, maar zoals een blauwe speler na afloop zei: “Het tij gaat onze kant op keren”. Dat zal ongetwijfeld. De realiteit van vandaag is dat Rijnsburgse Boys de punten binnen sleepte, na een wedstrijd met wat rariteiten. En zoals altijd telt de dagelijkse realiteit, niet wat ‘zou kunnen gebeuren’.

498A1354

Foto Jan Jungerius


Voordat er werd afgetrapt werd er een minuut stilte in acht genomen voor de afgelopen week overleden Han de Haan. Han de Haan was tot aan zijn overlijden elftalleider van F.C. Lisse. Ook al hebben veel aanwezigen hem niet persoonlijk gekend, de indrukwekkende minuut stilte sprak boekdelen. Met zijn verscheiden moet een aimabel mens zijn heen gegaan.
GVVV startte gehavend aan de wedstrijd. Met het ontbreken van Shanwary, Ramic, Heesakkers en Alisic miste trainer Assink vier aanvallend ingestelde kanonnen. Het verhinderde GVVV niet te proberen de uiensoep te blussen,  wat soms best aardig lukte. Zoals in de vierde minuut, toen Danny de Leeuw de bal leek in te rammen, maar Van Nieuwkoop en de lat ervoor zorgden dat de brilstand gehandhaafd bleef. Het was een waarschuwing die Rijnsburgse Boys ter harte nam. Roderick Gielisse, ijverig en een aanvallend ingestelde back, gaf scherp voor richting penalty stip. Marvin Wijks wist te controleren en perfect terug te leggen op aanvoerder Danny van der Vijver. Danny aarzelde geen milliseconde en drukte kiezelhard af. Doelman Jansen heeft de bal waarschijnlijk niet eens in de kruising zien belanden: 1-0. Even leken de Uien de controle over te nemen, zoals toen Raily Ignacio acrobatisch verantwoord omhaalde. De omhaal miste kracht, waardoor keeper Jansen de bal kon grijpen.
498A1939

Foto Jan Jungerius


Het praatstuk van de wedstrijd volgde kort hier na. Olivier Pilon sprintte de zestien in, Jeroen Hessing greep al glijdend in. Vanuit de positie op de tribune leek het een zuivere penalty, maar de arbiter gaf resoluut geel voor een schwalbe. Aangezien een pijlsnelle beoordeling nogal eens bedrieglijk is, zal de schrijver dezes er geen waardeoordeel over geven. De directe betrokkenen, Hessing en Pilon, waren het na afloop in ieder geval niet geheel eens. Het voetballende antwoord kwam van Ignacio en Celen, die een één-twee opzetten waarbij Celen had moeten schieten, maar zoals het een controlerende middenvelder betaamt was zijn bijdrage dienend en niet die als een spits ‘killend’. In het vervolg zette Jeffrey Vlug een aanval op met Ignacio, waarbij de laatste de scherpe voorzet van Vlug niet terug verwachtte. Laten we het erop houden dat het stierf in hemelse intenties.
498A2087

Foto Jan Jungerius


Vlug was sowieso een hoofdrolspeler in die fase van de wedstrijd. Heel GVVV schreeuwde om een penalty na vermeend vast houden van Vlug, maar weer was de arbiter resoluut: doorspelen. De bal voorlangs die volgde leverde niets op.
Wat opviel in die fase was dat Rijnsburgse Boys meermaals gevaarlijk uitbrak, maar de zuiverheid ontbrak in de eindpass. Met snelle jongens voorin als Ignacio en Wijks en andere mannen die de laatste bal wel kunnen geven werd er te weinig gebruik gemaakt van de geboden ruimte.
Direct na rust veranderde er niet zo veel aan het spelbeeld. Spits Pilon zorgde voor het eerste wapenfeit door, gehinderd door Hessing, over te schieten. Rijnsburgse Boys leunde enigszins achterover en brak uit waar mogelijk. Vrij onverwacht viel de 2-0. Danny van der Vijver combineerde met Ignacio, kreeg vrije doortocht en verschalkte doelman Jansen met een op het oog houdbaar schot in de rechterhoek van de keeper: 2-0. Het beeld was hetzelfde als in de eerste helft: de Uien probeerden het wel, maar hemeltje lief, wat was slordigheid keukenmeester. Roy Terschegget leek namens GVVV te gaan scoren, maar Van Nieuwkoop plukte de bal in allerijl van zijn voeten. Aan de andere kant was er een prima aanval via Gielisse, Vlug en Ignacio, waarna laatst genoemde zijn schot geblokt zag worden. Het zegt allemaal genoeg: er gebeurde genoeg in deze wedstrijd, alleen het was meestal niet verfijnd genoeg. Toen Nick Kuipers de vrije trap mocht nemen en Ismail Celen deze vogeltje vrij kon inkoppen was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld: 3-0. Het was een mooie beloning voor Celen, die sinds zijn aantreden aantoont een aanwinst te zijn. Zijn bijnaam ‘Pirlo’ is niet eens zo heel gek: alhoewel we het hier over een flink niveauverschil hebben, is de gelijkenis met de spelstijl van de Italiaanse spelmaker soms best aanwezig, om van die baard nog maar te zwijgen.
498A1624

Foto Jan Jungerius


GVVV kreeg toch de goal waar het minimaal recht op had. Olivier Pilon kopte uit een voorzet van dichtbij raak en toen speelde even de gedachte op dat het niet snel 3-2 zou moeten worden. GVVV had namelijk al eerder laten zien wel te willen, maar het zat niet zo mee. Toen invaller Talsma snel en soepel weg draaide bij Hessing, leek hij de 3-2 op zijn schoen te hebben. Tot opluchting van heel geel-zwart poeierde de kleine spits in het zijnet. Iedereen weet dat een aansluitingstreffer een psychologische boost van jewelste is, dus gelukkig bleef deze uit.
De wedstrijd ging vervolgens definitief in het slot. Raily Ignacio, al een tijd hartstochtelijk – misschien soms wel te zelfzuchtig – op zoek naar een goal, schoot met links raak na één van de talrijke uitbraken die de Uien wisten te fabriceren. Jeffrey Vlug gaf de assist. Het was het slotstuk van een wedstrijd die zeker in de eerste helft met gemak de andere kant op kon vallen. Wat dat betreft mag Rijnsburgse Boys zich geen illusies maken; het zat vandaag ook wel mee.
498A2491

Foto Jan Jungerius


Niek Oosterlee: “Vandaag speelden we tegen een ploeg die 4-3-3 speelt, dus leek het ons qua bezetting beter om dit ook te spelen. In tegenstelling tot Spakenburg en DVS’33, die 4-4-2 spelen. We weten dat we met 4-3-3 de backs van de tegenstander makkelijker kunnen afstoppen. De lange lijn die ze normaal gesproken kunnen lopen bij 4-4-2 is dan afgesneden. Met 4-3-3 hebben we bewust gekozen voor optimale duidelijkheid qua bezetting. Op het middenveld is de taakverdeling dan helder. Toch lopen we in de eerste helft een aantal keren niet goed, er is te weinig rugdekking waardoor GVVV – na onnodig balverlies – tot kansen komt. Vorige week staan we een aantal keren helemaal verkeerd, waar de goals uit komen. Vandaag hebben we het meestal niet goed uitgespeeld, verkeerde passes en aannames waren hier debet aan. In het tweede deel van de eerste helft vond ik GVVV erg sterk. Toch denk ik dat we op basis van het aantal kansen verdiend hebben gewonnen.”
Volgende week op sportpark ’t Slot mag Niek met zijn staf een nieuw tactisch plan bedenken. Capelle uit, meestal mooi weer, maar altijd taai. Een beetje bezieling doet al wonderen: zie Spakenburg thuis als positief voorbeeld en het vervelende tripje naar Ermelo als negatief voorbeeld. De Uien weten wat ze te wachten staat.
Oh ja, als laatste noot: Danny van der Vijver werd Man of the Match. Best te billijken, maar moest ik er zelf één invullen, dan was dat Renee Troost. Het is maar dat u het weet…
Rijnsburgse Boys – GVVV 4-1 (1-0)
13′  1-0  Danny van der Vijver
51′  2-0  Danny van der Vijver
’60  3-0  Ismail Celen
’74  3-1  Olivier Pilon
’88  4-1  Raily Ignacio
Gele kaarten GVVV: Pilon, Terschegget, Adnane
Scheidsrechter: de heer F.R. De Winter
Toeschouwers: 1200
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Nick Kuipers, Jeroen Hessing, Renee Troost, Roderick Gielisse; Danny van der Vijver, Ismail Celen, Resham Sardar; Jeffrey Vlug, Raily Ignacio, Marvin Wijks (75. Jeffrey Koemans).
Opstelling GVVV: Johan Jansen; Rodny Hofman, Bart Hulsbos (77. Simon Brouwer), Wouter Bonke, Taoufik Adnane; Roy Terschegget, Wilco den Hartog (66. Roy Talsma), Laurens van der Voort; Martin van Eck, Olivier Pilon, Danny de Leeuw.