Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – GVVV 1–4 (1–2) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys in eigen shirt verslagen

De tas met blauwe shirts van GVVV waren in Veenendaal blijven staan. Het manco werd opgelost door het uittenue van de Rijnsburgers uit te lenen aan de gasten. De vraag is even of deze shirts wellicht meegesmokkeld gaan worden tijdens de thuisreis. Want bijgeloof of niet: door de overwinning op Rijnsburgse Boys is directe degradatie voor de ploeg van Gery Vink even uit beeld. Daarbij trof de thuisclub een tegenstander die min of meer voor één van de laatste kansen op lijfsbehoud in Jack’s League speelde. En uiteindelijk zonder enige discussie drie punten mee naar huis mag nemen. In voetbal is één ding voorspelbaar: het blijft onvoorspelbaar.

Foto: Hans Heemskerk

Snelle openingstreffer
In het programmaboekje had doelman Wesley Zonneveld nog opgemerkt dat het net zoals tegen ASWH snel duidelijk moest worden er niets te halen zou zijn op de Middelmors. Dit tekst was kennelijk geen verplicht leesvoer geweest want na drie minuten stond de thuisploeg met 0-1 achter. Onder het mom van beter een foute dan geen beslissing werd er een inworp aan GVVV toegekend. Het was de aanleiding om Jordi Bitter langs de lijn op pad te sturen. Hij was Dennis van der Plas te snel af en schoof de bal beheerst langs doelman Zonneveld.

Foto: Cor Spruijt

Trage opbouw Rijnsburg
Binnen twee minuten had de schade nog groter kunnen zijn. De eerste corner aan Rijnsburgse zijde leverde in de omschakeling een aanval van drie Veenendalers tegenover twee Rijnsburgers op. Een glijpartij haalde uiteindelijk de angel uit deze aanval. De thuisploeg volhoudt in een trage opbouw van achteruit en heeft heel veel moeite het middenveld over te steken. “GVVV staat goed” zou de standaard conclusie kunnen zijn. Na een kwartiertje moet Jan van Willige een paar keer in actie komen om inzetten van Bram de Bruin onschadelijk te maken. Tegenover een aanstaande gelijkmaker staat een grabbelpartij van Wesley Zonneveld en een schot over het doel van Mart de Jong zodat de voorsprong ook niet verdubbeld wordt.

Foto: Cor Spruijt

Achterstand verdubbeld / voorsprong vergroot
Rijnsburgse Boys komt in de persoon van Furhgill Zeldenrust een stapje tekort om te scoren voordat de Uien verder op achterstand komen. Masies Artien speelt de bal iets te ver voor zich uit, een cadeautje wat met een lage schuiver door Byron Burgering in de linkerhoek tot doelpunt gepromoveerd wordt. Daar staat tegenover dat een dergelijk presentje ook afgedwongen wordt door het offensieve spel van GVVV. Speldenprikjes produceert Rijnsburg – Jeffrey Jongeneelen probeert de bal koppend op Dani van der Moot terug te leggen. Maar de uitblinker van vorige week blijft nu wel heel ver bij een hattrick vandaan. En is het keeperstrainer Hans Schot die behoorlijk aan de bak moet om alle verrichtingen van zijn pupil onder de lat te beoordelen.

Foto: Hans Heemskerk

Aansluitingstreffer
Het is Bram de Bruin die de basis voor de aansluitingstreffer legt. Even na het half uur verovert hij de bal bij een voorbeeld van terug verdedigen volgens het boekje. Om daarna Jeroen Spruijt de diepte in te sturen. Deze weet doelman Jan van Willige te omspelen en zijn 16e treffer van dit seizoen te scoren. Het is een sporadisch voorbeeld van hoe de mannen van Henk Wisman graag willen en kunnen voetballen. Het lijkt alsof de automatische piloot die Rijnsburgse Boys soms door de verdediging van de tegenstander laat snijden een vrije dag genomen heeft. Vlak voor rust is Furhgill Zeldenrust nog dicht bij de gelijkmaker. Maar voor hem verdedigt Joeri Potjes vervelend goed en voorkomt een treffer. En wanneer Jeroen Spruijt als een slangenmens door de verdediging slalomt en de bal teruglegt op de vleugelspits gaat de bal over. En zo is er thee bij 1-2.

Foto: Hans Heemskerk

Snelle beslissing
Na rust mag GVVV een serie hoekschoppen nemen. Daarbij verzamelen zich twee halve elftallen in het doelgebied. Maar telkens weten de vuisten van Wesley Zonneveld redding te brengen. Behalve bij de laatste hoekschop, daar kan hij de bal nog net op de doellijn keren. Maar het blijkt een voorbode te zijn van wat komen gaat. Centraal geklungel achterin op de rand van het strafschopgebied geeft Adham el Idrissi de mogelijkheid de bal binnen de prikken: 1-3. Daarmee is de beslissing eigenlijk gevallen want het spelbeeld geeft ook niet direct hoop op meer. Het zijn dan ook de gasten die een paar minuten later een 200% kans op 1-4 laten liggen.

Foto: Hans Heemskerk

Geen strafschop
Met een dubbele wisseling wordt geprobeerd nog wat meer druk naar voren te geven. Met het risico dat er achterin nog wat meer gaten gaan vallen. Op zestig meter afstand is te zien hoe twee handen in de rug van Delano Asante tot zijn val in het strafschopgebied leiden. Maar zowel scheidsrechter, assistent-scheidsrechter en vierde official hebben de focus kennelijk ergens anders op gericht. Wellicht maar beter ook want het was ergens ook zo’n wedstrijd waarin een toegekende strafschop zo maar eens gestopt zou kunnen worden. Maar aan de andere kant had het wel degelijk alsnog een kantelmoment kunnen zijn.

Foto: Cor Spruijt

Onvoorspelbaar
Even later beslist Jordi Bitter de wedstrijd wanneer Bert Koomen zich figuurlijk verslikt in een bal: 1-4. Het gegeven of Delano Asante even later al dan niet in het strafschopgebied vastgehouden wordt, is dan ook niet meer zo relevant. Als Jan van Willige bij de laatste aanval ver uit zijn doel koppend redding brengt is het ook niet verwonderlijk dat de inzet van Ian van Otterlo een paar meter naast het lege doel beland. Voor Rijnsburgse Boys was het een off-day. De meest scorende ploeg in de tweede divisie tot deze wedstrijd verliest van de minst scorende ploeg. Volgende week tegen HFC kan het alleen maar beter. Had iemand al eens opgemerkt dat voetbal onvoorspelbaar blijft?

Rijnsburgse Boys – GVVV 1–4 (1–2)

Scheidsrechter: de heer S.P.M. Teuben
Toeschouwers: 1.000

Gele kaart GVVV: Taoufik Adnane

Scoreverloop:
3. 0-1 Jordi Bitter
24. 0-2 Byron Burgering
31. 1-2 Jeroen Spruijt
53. 1-3 Adham el Idrissi
78. 1-4 Jordi Bitter

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Rob Zandbergen, Masies Artien (61. Marc Magan), Dennis van der Plas, Bert Koomen, Roderick Gielisse, Bram de Bruin (78. Ian van Otterlo), Jeroen Spruijt, Furhgill Zeldenrust, Dani van der Moot en Jeffrey Jongeneelen (61. Delano Asante)
Opstelling GVVV: Jan van Willige, Taoufik Adnane, Joeri Potjes, Achraf Nejmi, Justin Spies, Danny de Leeuw, Tom Oostinjen, Mart de Jong, Byron Burgering, Adham el Idrissi (86. Steven Theunissen) en Jordi Bitter (80. Hicham Haouat)