Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – Feyenoord 1-5 (1-0)

Rijnsburgse Boys verliest de wedstrijd, maar wint zoveel meer

9 juli 2016. Het grote Feyenoord komt langs. En dan weet u het wel: een vol huis, volop aandacht en uiteraard een flinke klus om alles in goede banen te leiden. Organisatorisch nog veel lastiger dan sportief. Sportief ga je namelijk niet zo heel snel af. Of het moet 0-10 of meer worden. Dan wordt het wel wat veel. De organisatie die bij zo’n wedstrijd komt kijken is een enorme uitdaging. Een karwei dat door een berg vrijwilligers op hartverwarmende wijze is aangepakt. Het logistieke verhaal, security (onder leiding van Feyenoord), inkoop, opbouw, verzorging, pers. Er komt nogal wat bij kijken. Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen met hart en ziel ervoor hebben gezorgd dat deze wedstrijd een doorslaand succes is geworden. Het weer, op wat spetters her en der na, zat mee. En de wedstrijd bood echt leuke momenten. Natuurlijk, een Feyenoord op volle sterkte is veel te sterk voor onze vernieuwde ploeg. Dat neemt echter niet weg dat, na nieuwe haring volgen ook nieuwe Uien, de selectie van Pieter Mulders goede nieuwe spelers biedt.

rbb-fey (1)

Foto Edwin Langezaal


In de eerste helft bood Rijnsburgse Boys fel verweer. In de tweede helft, met een duidelijk sterker Feyenoord, hadden de Uien het lastiger. Volstrekt logisch. De 1-0 stand tijdens de rust was voor veel geel-zwarte supporters al voldoende om van een absoluut hoogtepunt te spreken. Verdiend of niet, de 1-0 stond er. En het was een goal om te zoenen.
rbb-fey (2)

Foto Edwin Langezaal


Mensen die Rijnsburgse Boys al langer volgen zullen bij aanvang even in hun ogen hebben gewreven. Wie zijn al die gasten in dat geel-zwarte shirt ? Liefst acht van de elf spelers zullen bij de leek niet (heel erg) bekend zijn geweest. De middenvelders en de aanvallers zijn voor velen volstrekt nieuw. Oké, Goeman en Jongeneelen kenden we al van Scheveningen en Katwijk, maar daarna werd het al snel duister. De nieuwe spelers hadden niet lang nodig om zichzelf bekend te maken. Het verdedigende centrum Artien en Prijs was uiterst scherp om maar een voorbeeld te noemen. Felle tackles en ingrepen die er niet om logen kenmerkten de Uien in de eerste helft. En de terriër Donny Verdam, met aanvoerdersband om, deed denken aan onze vroegere favoriet Mark van den Boogaart. Hij maakte zich in zijn eerste wedstrijd bijna meteen legendarisch. Na een onderschepping kwam de bal voor de voeten van Verdam. De Zweedse doelman Hansson stond ver voor zijn goal en dat zag Donny. Zijn lob, van een meter of 30, belandde net over de goal. Het scheelde weinig, zonde!
rbb-fey (3)

Foto Edwin Langezaal


Feyenoord stelde daar eigenlijk niet veel excellent spel tegenover. Met veel jonge jongens in de ploeg, waaronder de talenten Hamer en Hansson (de Noor, niet de Zweed), had het moeite om een reeks vloeiende aanvallen op de mat te leggen. Het werd wel een paar keer hachelijk, onder andere toen Michiel Kramer op de lat kopte. De goal viel, ja echt waar, echter aan de andere zijde. En wat voor één. De diepe bal van Masies Artien was perfect in de loop op Joël Tillema. Zijn voorzet op de kleine van Jong Cambuur gekomen Almeerder Marc Magan was perfect. Magan dook richting de eerste paal op en kopte de bal onberispelijk achter Pär Hansson: 1-0. Een geluidsexplosie volgde, de eerste goal van het seizoen 2016-2017 was een feit. En meteen een prachtige. De Uien haalden vervolgens zonder tegengoal de rust.
rbb-fey (4)

Foto Edwin Langezaal


Het zat er wel in dat de tweede helft een stuk lastiger zou worden. Met de internationals Kuyt, Vilhena, Elia en nieuwe spits Jørgensen in de ploeg bracht Feyenoord een kwaliteitsinjectie. En dan is de streekgenoot (Ter Aar) Jens Toornstra nu pas genoemd, die meteen zijn visitekaartje afgaf door de bal hard op de lat te koppen. Het was de eerste waarschuwing dat Rijnsburgse Boys het in de tweede helft een stuk lastiger zou krijgen. De Uien speelden in de tweede helft met meer bekende namen. Leonard, Wijks, Sardar, Freke en de teruggekeerde zoon Strooker bijvoorbeeld, terwijl Robbin van Dijk en Roy van Leeuwen ruim tien minuten voor tijd nog invielen. De heren hadden het lastig. Roderick Gielisse had de ondankbare taak het sprintkanon Eljero Elia te schaduwen, Dirk Kuyt strooide met afgemeten passes en Tonny Vilhena liet zien waarom hij al enkele jaren één van Neerlands grootste talenten is. Vanaf een minuut of tien in de tweede helft begonnen de goals te vallen. Zo pegelde Tonny Vilhena uit een vrije trap (door de muur zo leek het) raak en maakte de Deen Jørgensen – à la Cristiano Ronaldo op het EK –  achter het standbeen langs de 1-3. In minuut 86 viel de laatste goal, de 1-5. In de tussentijd hadden de Uien eigenlijk amper zicht op een uitgespeelde kans, enkele leuke acties van nieuwkomer Max Hudepohl ten spijt. Het geeft ook niet. Na een week trainen – vooral in de eerste helft – bij vlagen zo leuk de bekerwinnaar van Nederland partij geven is hartstikke prima.
rbb-fey (5)

Foto Edwin Langezaal


En dat vindt onze nieuwe hoofdtrainer Pieter Mulders eigenlijk ook, zo bleek na afloop:
“We hebben een week getraind en we hebben een gretige groep, ik kan niet anders zeggen. We konden zien dat ze wat voor zichzelf gedaan hebben, want de testen zagen er goed uit. Daardoor kan je als trainer in de trainingen de lat wat hoger leggen. En dan komt Feyenoord langs, een uitdaging. Ik kan over de eerste en de tweede helft wat zeggen, het enige wat jammer is is dat het na rust snel 1-3 stond. De jongens die in de tweede helft speelden kregen daardoor misschien mentaal een tikkie, maar Feyenoord speelde wel een tempotje hoger. Ze wilden niet verliezen, want dat zou schandalig zijn. Volgens mij was het Elia die vooral het verschil maakte.”
En over de komende week:
“Vrijdag gaan we op trainingskamp naar Papendal. Er zal intensief getraind gaan worden en dan gaan we kijken of ik weer twee groepen op gelijke wijze ga gebruiken of de ene al wat meer laat spelen dan de andere. Ik weet nog niet hoe het gaat lopen. Bij NEC spelen we tegen Jong NEC. Het wordt een intensieve trainingsweek voor de jongens. Ik ben hier niet gekomen om bezigheidstherapie uit te voeren. Er moet gepresteerd worden.”
En, niet onbelangrijk, duidelijk over de doelstelling:
“Promoveren.”
rbb-fey (6)

Foto Edwin Langezaal


Rest er verder niets anders dan het diepe respect uit te spreken voor alle vrijwilligers die, in welke vorm dan ook, deze dag een succes hebben gemaakt. Heel hartelijk dank aan allen! Vrijwilligers maken de club. Top, dames en heren!
Rijnsburgse Boys – Feyenoord  1-5 (1-0)
38. 1-0 Marc Magan
56. 1-1 Eljero Elia
60. 1-2 Tonny Vilhena
63. 1-3  Nicolai Jørgensen
75. 1-4 Jens Toornstra
86. 1-5 Tonny Vilhena
Scheidsrechter: de heer Kevin Blom
Toeschouwers: 4.000
Opstelling Rijnsburgse Boys (eerste helft):
Richard van Nieuwkoop; Joël Tillema, Masies Artien, Hidde Prijs, Niek Ossevoort; Wesley Goeman, Donny Verdam, Marc Magan; Jeffrey Jongeneelen, Martijn Tjon-A-Njoek, Rachid El Yacoubi.
Opstelling Rijnsburgse Boys (tweede helft):
Wesley de Ruiter; Roderick Gielisse, Sven Verlaan, Bart Freke, Jordy Strooker; Resham Sardar, Jorn van Lunteren, Cas Knoester; Max Hudepohl, Joost Leonard (79. Robbin van Dijk), Marvin Wijks (79. Roy van Leeuwen).
Opstelling Feyenoord (eerste helft):
Pär Hansson; Rick Karsdorp, Wessel Dammers, Terence Kongolo, Miquel Nelom; Gustavo Hamer, Karim El Ahmadi, Simon Gustafson, Emil Hansson; Bilal Basacikoglu, Michiel Kramer.
Opstelling Feyenoord (tweede helft):
Justin Bijlow;  Bart Nieuwkoop, Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Lucas Woudenberg; Dirk Kuyt, Tonny Vilhena, Marko Vejinovic; Jens Toornstra, Nicolai Jørgensen, Eljero Elia.