Bram van Egmond

Rijnsburgse Boys – FC Lisse: 6-0 (2-0)

Overwinteren is aan Rijnsburgse Boys wel besteed

Met een klinkende 6-0 overwinning op FC Lisse heeft Rijnsburgse Boys aangetoond prima te hebben overwinterd. De Rijnsburgers hebben inmiddels in de Topklasse een goede traditie opgebouwd voor wat betreft de start van de tweede seizoenshelft. De eerste wedstrijd is tot nu toe jaarlijks op de Middelmors en eindigt altijd in een ruime overwinning waarbij tevens de nul wordt gehouden. In het eerste Topklasse seizoen werd met 4-0 van Excelsior’31 gewonnen, het daaropvolgende jaar met 4-0 van SC Genemuiden en vorig jaar werd HHC Hardenberg met 3-0 afgedroogd. Afgelopen zaterdag was een betwiste rode kaart voor FC Lisse in de twintigste minuut een logische verklaring voor de uiteindelijke 6-0 die dit jaar op het wedstrijdformulier terecht kwam. Rijnsburgse Boys benutte de verkregen penalty en FC Lisse speelde vervolgens een verloren wedstrijd. Metname na de 3-0, vroeg in de tweede helft, was de bollenderby gespeeld en konden de krachten worden gespaard voor de belangrijke confrontatie van volgende week tegen IJsselmeervogels.

rbb-lisse1

Foto: Hans Heemskerk

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden voor de overleden Dingeman Bos, tot het laatste moment één van de trouwste supporters van Rijnsburgse Boys. De twee regioclubs, die eigenlijk geen geheimen voor elkaar hebben, bleken vervolgens volledig aan elkaar gewaagd te zijn. Hoewel de Rijnsburgers, die in een vernieuwd shirt speelden (sponsor W. Heemskerk B.V. is in beter leesbare zwarte letters afgedrukt), meer drang naar voren leken te kennen, wisten beide ploegen in het eerste kwartier geen enkele kans te creëren. De eerste Rijnsburgse corner bracht daar verandering in. Jeroen Hessing had alle vrijheid om uit te halen maar schoot op de benen van keeper Michael Bok. Rob Zandbergen, na zeven wedstrijden op de bank te hebben gezeten weer basisspeler, schoot vervolgens in de rebound naast. Niek Oosterlee, die zijn ploeg veel balverlies zag leiden, prees zich na afloop gelukkig met een speler als Raily Ignacio die vanuit het niets, met een individuele actie, de wedstrijd kan laten kantelen. Na een fabuleuze actie, waarbij twee verdedigers van FC Lisse te kijk werden gezet, was een overtreding nodig om de grillige spits af te stoppen. Nadat scheidsrechter Oostrom Raily Ignacio de gelegenheid had gegeven zijn actie met een doelpoging af te ronden, besloot hij vervolgens toch een penalty toe te kennen omdat er geen doelpunt uit voort was gekomen. Nadat Martin van Eeuwijk de scheidsrechter had gevraagd of de overtreding geen rood betekende, trok hij de rode kaart en gaf deze aan Niels Buijs. Omdat de spelers van FC Lisse merkten dat de scheidsrechter onzeker was over de juistheid van zijn beslissing voltrok zich vervolgens een ware klucht. Degene die de overtreding had begaan moest van de scheidsrechter vertrekken, aldus de lezing achteraf vanuit het Lissense kamp. Omdat niemand zich als schuldige voelde aangewezen bleven de spelers allemaal op het veld. Aanvoerder Tom Zoontjes maakte gebruik van deze weifelende actie van de leidsman maar moest dat wel met een gele kaart bekopen. Uiteindelijk vertrok dan toch maar Niels Buijs voor wie de bewuste rode kaart bestemd moest zijn geweest. Raily Ignacio had zich in ieder geval niet gek laten maken, hield zijn hoofd koel en schoot de strafschop achter Michael Bok: 1-0.

rbb-lisse2

Foto: Hans Heemskerk

Vrijwel direct na deze klap, de opgelopen achterstand en met één man minder, kreeg FC Lisse binnen twee minuten ook twee grote kansen om de wedstrijd toch weer in evenwicht te brengen. Eerst was het Tom Zoontjes die, volledig vrijstaand in de zestien, naast schoot. Vervolgens profiteerde Koen Fokkema niet van de vrije doortocht die hem werd geboden nadat Ronald Breinburg was uitgegleden. In het één-op-één duel met Richard van Nieuwkoop schoot de spits van FC Lisse jammerlijk naast. De reden waarom FC Lisse de minst scorende ploeg in de Topklasse was, werd hiermee wel verklaard. Wat dat betreft zou de ploeg van Misha Salden zo in de leer kunnen bij de ploeg van Niek Oosterlee. Na ruim een half uur spelen eindigde een goedlopende aanval over rechts in de tweede treffer. Na een één-tweetje met Resham Sardar maakte Raily Ignacio meters langs de zijlijn en kwam op het juiste moment met een pass op maat op de inlopende Danny van der Vijver: pats-boem: 2-0. Dit werd ook de ruststand omdat afstandsschoten van Rob Zandbergen en Mark van den Boogaart, en ook die van Lissenaar Hanne Hagary, allen naast gingen.

rbb-lisse3

Foto: Hans Heemskerk

In de tweede helft bleek Rijnsburgse Boys heel snel de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Nadat eerst Jeroen Hessing de bal uit een corner naast had gekopt, was het binnen vijf minuten Danny van der Vijver die zijn tweede treffer scoorde. Hij bleek het eindstation van de fraaie actie van Marvin Wijks die de complete verdediging van FC Lisse wist uit te spelen: 3-0. FC Lisse verloor haar laatste hoopje zelfvertrouwen en leek rijp voor de sloop. En dat zou ook snel gebeuren. Tien minuten na rust was het oud-Lissenaar Martin van Eeuwijk die met een sublieme pass Marvin Wijks wegstuurde. Werd deze kans nog verprutst, twee minuten later deden beide spelers exact dezelfde oefening maar nu wel met een doeltreffende afronding. Marvin Wijks schoot de bal door de benen van de ongelukkige Michael Bok: 4-0. Vijf minuten later was Martin van Eeuwijk opnieuw betrokken bij de volgende Rijnsburgse treffer. Deze keer was het Raily Ignacio die met hem een één-tweetje aan ging. De bal die de spits terugkreeg schoot hij beheerst en zachtjes net naast de paal in het doelnet: 5-0.

Foto: Hans Heemskerk

Foto: Hans Heemskerk

Twintig minuten voor het einde werd de eindstand bepaald. Uit een vrije trap speelde Martin van Eeuwijk de bal op Danny van der Vijver. Met zijn rug naar het doel en de bal aan zijn voet, draaide de middenvelder zich om en wist de opening te vinden: 6-0. Zijn derde treffer was tevens zijn eenenvijfigste voor Rijnsburgse Boys. De middenvelder, die deze week voor één jaar bijtekende, staat daarmee op de tiende plaats in de Rijnsburgse topscorerslijst allertijden. Nog één treffer erbij en hij achterhaalt Martin de Louw, met zes treffers doet hij dat met Henk van der Zwan, met zeven treffers Piet Haasnoot en met negen treffers vergezelt hij Peter Freke op een gedeelde zesde plaats. Het toont allemaal aan dat er bij Rijnsburgse Boys hoop gloort op meer in dit seizoen. Met een overwinning op IJsselmeervogels zal er volgende week in ieder geval uitstekende zaken worden gedaan!

Rijnsburgse Boys – FC Lisse: 6-0 (2-0)
22: Raily Ignacio: 1-0
34: Danny van der Vijver: 2-0
50: Danny van der Vijver: 3-0
58: Marvin Wijks: 4-0
64: Raily Ignacio: 5-0
72: Danny van der Vijver: 6-0

Scheidsrechter: I.G.M. Oostrom
Toeschouwers: 1.600

Rode kaart FC Lisse: 22: Niels Buijs
Gele kaarten FC Lisse: Tom Zoontjes en Joey Klare

Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Kevin Westmaas, Jeroen Hessing (76: Ivo Rottiné), Ronald Breinburg, Rob Zandbergen, Resham Sardar, Danny van der Vijver (82: Quincy van de Leuv), Mark van den Boogaart, Martin van Eeuwijk (73: Javier Martina), Raily Ignacio en Marvin Wijks
Opstelling FC Lisse: Michael Bok, Niels Buijs, Tom Zoontjes, Roel de Goede, Tom Broekhuizen, Thierry Monteny (24: Justin Valk), Renaldo Jongebloet (66: Nigel Hardenberg), Koen Fokkema (73: Kevin van Vilsteren), Richard van Heulen, Joey Klare en Hanne Hagary