IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – FC Lisse: 4-1 (3-1) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys ook in ondertal heer en meester

Ondanks een vroege voorsprong, een uur lang spelen met een man-meer-situatie en ongeveer 75% balbezit is het FC Lisse niet gelukt om het Rijnsburgse Boys lastig te maken. Sterker nog, op het eigen sportpark waren de Uien heer en meester. De ploeg van Henk Wisman had op de ogenschijnlijke pluspunten van FC Lisse een snel en passend antwoord. Na de 0-1 achterstand in de vijfde minuut had de ploeg slechts twintig minuten nodig om deze in een 2-1 voorsprong om te buigen. En na de rode kaart voor Nino Klaver werd, één minuut na de uitsluiting van de jeugdige middenvelder, in ondertal de voorsprong verdubbeld. En FC Lisse mocht dan wel veruit het meeste balbezit hebben, de Rijnsburgers gebruikten de tijd dat zij aan de bal waren veel efficiënter en effectiever. Nadat het FC Lisse ruim vijftig minuten lang niet gelukt was om ook maar in de buurt van een aansluitingstreffer te komen, greep Rijnsburgse Boys in de slotfase de kans om de voorsprong te vergroten naar 4-1. Furhgill Zeldenrust beloonde zijn prima wedstrijd met een hattrick en een assist. Net als na zijn hattrick in de dorpsderby tegen Katwijk mocht de man van de wedstrijd ook na afloop van de bollenderby tegen FC Lisse de wedstrijdbal voor zichzelf opeisen. Op de topscorerlijst van de tweede divisie steeg hij naar positie twee met in totaal twaalf treffers.

Competitiedebuut
Voordat de wedstrijd van start ging was er een minuut stilte voor het deze week overleden bestuurslid van de businessclub, Arno Mulder. Vervolgens kreeg Jeffrey Jongeneelen – wegens een liesblessure deze middag niet bij de selectie – niet alleen een bos bloemen maar ook een welgemeend applaus vanwege zijn 150ste competitiewedstrijd een week eerder tegen Kozakken Boys. Rijnsburgse Boys leek met dezelfde basiself te starten als in Werkendam, ware het niet dat Wesley Zonneveld tijdens de warming-up tot de conclusie kwam dat de buikgriep, waarmee hij te kampen had, hem het spelen van een wedstrijd onmogelijk maakte. Zodoende kon reservedoelman Guus Zuidema zijn competitiedebuut in Rijnsburgse Boys maken. Helaas voor hem waren de verdedigers van zijn team in de absolute beginfase van de wedstrijd niet bij de les. Jaap Zwetsloot mocht vanaf rechts voorgeven op Enzo Stroo die vervolgens van heel dichtbij en, voor iedere keeper onhoudbaar, ongehinderd kon uithalen: 0-1.

Gelijkmaker
’We startten goed, maar wisten dit niet goed vast te houden’ aldus het commentaar na afloop vanuit het Lisser kamp. Het was een meer dan terechte conclusie, immers na de vroege achterstand wilde Rijnsburgse Boys snel de schade repareren. Het bleek het startsein van een enerverende eerste helft te zijn. Vijf minuten na de openingstreffer had Delano Asante de gelijkmaker voor het in schieten na voorbereidend werk van Furhgill Zeldenrust. Hij strandde echter op doelman Erik Cummins. Een minuut later werd een lange bal van Guus Zuidema wel heel weifelend verwerkt door Tom Noordhoff. Helaas wisten achtereenvolgens Delano Asante, Dani van der Moot en Furhgill Zeldenrust hier niet van te profiteren. Het leverde wel de eerste corner op en deze werd direct tot doelpunt gepromoveerd. Furhgill Zeldenrust nam de corner, tikte op Delano Asante waarna de bal via Roderick Gielisse opnieuw voor de voeten van Furhgill Zeldenrust kwam die met zijn indraaiende bal het hoofd van Jeroen Spruijt wist te bereiken. Tegendraads koppend belandde de bal in de verre hoek: 1-1.

Rode kaart
De Rijnburgers leken de smaak te pakken en wilden meer tegen het door met blessures geplaagde FC Lisse en zodoende met een fantasie-achterhoede speelde. Na een doortastende balverovering van Nino Klaver kwam de bal, na een voorzet van Delano Asante, op de hand van Jeffrey Antonio Perez Stoof. En toen ontstond natuurlijk het gebruikelijke tafereel: terwijl heel Rijnsburg om een penalty schreeuwde, wuifde scheidsrechter Cantineau deze resoluut weg. En dat was best te begrijpen: de verdediger had zijn hand(en) gewoon langs zijn lichaam. Acht minuten later viel er toch weer wat te juichen voor de Rijnsburgers. Daan Walraven wist een bal van Wout Heemskerk te onderscheppen waarna Delano Asante de ruimte kreeg om de bal voor te trekken op Furhgill Zeldenrust. Hij kon ongehinderd de bal in dezelfde hoek schieten als Jeroen Spruijt koppend een kwartier eerder: 2-1. Vijf minuten na deze voorsprong waren alle ogen gericht op de actie die Nino Klaver maakte, net over de middenlijn. In een duel om de bal met oud-ui Max Hudepohl ging Nino Klaver er met een gestrekt been in. ‘Ik was te laat om mijn been nog te kunnen intrekken’ aldus de geschrokken dader na afloop. ’Ik had verwacht een gele kaart te krijgen en schrok toch wel dat het een rode was.’

Antwoord
Een onverwacht passend Rijnsburgs antwoord op deze domper volgde binnen de minuut. Vanaf eigen helft stuurde Dani van der Moot Delano Asante weg. Vanaf rechts kwam de voorzet en deze leek bestemd te zijn voor de meegelopen en volledig vrijstaande Dani van der Moot. Furhgill Zeldenrust stond net naast hem in de lijn van de voorzet, alleen wel gehinderd door drie verdedigers van FC Lisse. Maar voor een speler in vorm is dat absoluut geen onoverkomelijkheid. Terwijl Dani van der Moot nog stond te gebaren ‘wat doe je nou’, nam Furhgill Zeldenrust met rechts de bal aan om vervolgens met links uit te halen in de rechterhoek van het doel: 3-1. Wat een zelfvertrouwen van de speler die afgelopen dinsdagavond nog geblesseerd van het trainingsveld was afgestapt. Guus Zuidema, die ondanks het vele balbezit van FC Lisse een rustig debuut beleefde, moest tien minuut voor rust in actie komen na een inzet van Jaap Zwetsloot en pakte deze zonder problemen. Meer gevaar zat er in de doelpoging van Max Hudepohl. De weer sterk spelende Daan Walraven wist echter op tijd de uithaal te blokken.

Geduldig afwachten
In de tweede helft was een kopbal van Rob Zandbergen, vanuit een corner, op het dak van het doel het eerste wapenfeit. Snel daarna volgde een afstandsschot van Tom Noordhoff waarmee Guus Zuidema zelfvertrouwen kon tanken door de bal goed te pakken. Het bleek een zeldzaam schot want FC Lisse mocht dan wel de bal hebben, ze deden er niets mee. De ploeg probeerde te komen maar dwong echt niets af. Het was juist Rijnsburgse Boys dat geduldig afwachtte en probeerde te profiteren van de fouten van FC Lisse. Zo kon het dat na ruim een uur spelen Dani van der Moot de paal raakte na een scherp aangesneden vrije trap van Furhgill Zeldenrust. In de slotfase brachten beide ploegen heel wat wissels in het veld waarbij opviel dat Rijnsburgse Boys daarmee sterker werd en FC Lisse totaal niet. Zo wist Bert Koomen, als rechtsbuiten ingevallen, met behoorlijk afjagen de bal te heroveren en via de reeds eerder ingevallen Bram de Bruin kwam de bal bij Furhgill Zeldenrust die met een fraaie schijnbeweging Lisse-invaller Björn Mussche te kijk zette en opnieuw Erik Cummins wist te passeren: 4-1. In de laatste minuten waren het opnieuw de invallers die van zich lieten spreken. Anthony van Dongen bracht Bram de Bruin in een ideale scoringspositie. Zijn schot leverde uiteindelijk een corner op. Twee minuten later was het opnieuw Anthony van Dongen die aan de basis stond van een gevaarlijk actie. Nu was het de ook de ingevallen Bram Ros die Bram de Bruin op pole position voor een treffer zette maar het schot ging over. Zonder een minuut blessuretijd bij te trekken floot scheidsrechter Cantineau daarna voor het einde.

De zes bovenste ploegen uit de tweede divisie bleken na afloop allen gewonnen te hebben en liepen daarmee uit op de rest van de ploegen. Met negentien punten uit de laatste zeven wedstrijden is Rijnsburgse Boys inmiddels een geduchte tegenstander geworden voor de overige ploegen in de strijd om de bovenste plaats(en)……

Rijnsburgse Boys – FC Lisse: 4-1 (3-1)
5: Enzo Stroo: 0-1
12: Jeroen Spruijt: 1-1
26: Furhgill Zeldenrust: 2-1
32: Furhgill Zeldenrust: 3-1
85: Furhgill Zeldenrust: 4-1

Scheidsrechter: L.E. Cantineau

Toeschouwers: 1.500