Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – FC Lisse 2-1 (1–1) – VERSLAG

Op derbyday zit het voor de Uien mee

In de laatste thuiswedstrijd voor Rijnsburgse Boys in 2017 hebben de mannen van Mulders een zwaarbevochten overwinning uit het vuur gesleept. Het ging niet vanzelf en er was een veelbesproken rode kaart voor ex-Ui Martin van Eeuwijk voor nodig om de wedstrijd zijn meest memorabele gebeurtenis te geven. Van Eeuwijk met rood eraf, het is bijna een vertrouwd beeld. De meningen over de rode kaart liepen uiteen en hoe het ook zij, feit is dat dit de wedstrijd bepaalde. Tot die rode kaart was Rijnsburgse Boys de bovenliggende partij, maar FC Lisse het effectiefst. De eerste kans voor geel-blauw was meteen raak en gaf FC Lisse de voorsprong die het wilde om vanuit de grotten als een guerrilla toe te slaan. Met tien tegen elf werd dat een stukkie lastiger. Maar omdat de Uien niet bepaald groots speelden en soms worstelden met zichzelf, bleef het tot in de laatste minuut een spannende wedstrijd. Weer hartverwarmend geruggesteund door de Harde Kern Rijnsburg klapten de Uien er wel op op het traditioneel zware veld tijdens de donkere dagen voor Kerstmis. Het zit Rijnsburgse Boys best wel mee de laatste maanden, zo eerlijk moeten we zijn. Anderzijds: wat gaat er gebeuren als ons vlaggenschip echt goed gaat voetballen ?

Foto: Jan Jungerius

Met een eervolle en door iedereen nageleefde minuut stilte voor Nico Glasbergen werd stilgestaan bij het overlijden van een zeer trouwe supporter. 
Na deze minuut kwam de geluidsmachine goed op gang, wat op het conto kwam van de HKR. Ze hadden weer flink uitgepakt met kerstbomen, kerstmutsen en een tijdelijke overkapping. Wat zijn deze mannen in vorm en een geweldige steun. Helemaal goud mannen. Keep on going!

Foto: Jan Jungerius

Rijnsburgse Boys is in thuiswedstrijden zeker tijdens de aanvangsfase meestal de bovenliggende partij en dat was nu niet anders. Keeper Van der Werff was bijvoorbeeld net voor Serbony bij de bal, anders had die laatste in de zestien de keeper kunnen omspelen. De Uien gaven behoorlijk goed druk en wie anders dan de onvermoeibare Jordy Strooker stond aan de basis hiervan. Zijn combinatie met Serbony werd door Strooker scherp voorgegeven, waarna een Lisser verdediger net nog met het hoofd kon verlengen. Ontvanger Jongeneelen ramde helaas hoog over. Het werd nog kansrijker, want een fantastische aanval met twee één-twee’s (met Jongeneelen, Tillema en Serbony in de hoofdrol) kwam bij Parami op een presenteerblaadje. Weliswaar opgejaagd maar vrij voor van der Werff schoot Parami over. Deze had best mogen hangen, anderzijds valt Parami alleen maar te prijzen voor de enorme dosis arbeid die hij in zijn spel legt. Net als Strooker lijkt hij onvermoeibaar.

Foto: Jan Jungerius

Daar waar je de Rijnsburgse goal verwachtte viel hij weer eens aan de andere kant. FC Lisse werd geen strobreed in de weg gelegd bij een rush door het centrum. De al seconden lang om de bal vragende Van der Putten stuitte eerst nog op Van Nieuwkoop, maar de afgeslagen poging werd door Stevens dankbaar in ontvangst genomen: 0-1. Extra domper was het met een blessure – door deze actie – uitvallen van Van Nieuwkoop. Gelukkig had Virgil Deen zich vorige week al een waardig vervanger getoond en ook nu was hij vrijwel foutloos, al liet trainer Mulders enkele keren merken wat meer tempo bij spelhervattingen te waarderen.

Foto: Jan Jungerius

En toen ging Van Eeuwijk er met een rode kaart af… Het veranderde niet heel veel aan het Lisser plan, want coach Robert de Ruiter was al niet van plan flink te gaan aanvallen.     Met een man minder ging dat nog minder gebeuren, al was het een genot om Lisse-spits Rowdy van der Putten aan het werk te zien. Een jongen die FC Lisse mag koesteren.

De Uien gingen niet bepaald beter spelen van de overtalsituatie, iets wat je zo vaak ziet. Met name Carlos Opoku en Masies Artien hadden het vizier in de passing niet altijd op scherp staan. Opoku kreeg wèl een dot van een kans. Van der Werff had zijn doellijn verlaten toen Serbony de voorzet gaf. Normaal gesproken een erkend kopper kopte Opoku nu vrij knullig naast, ook al stonden er enkele spelers op de doellijn. Het spelniveau begon wat te zakken toen eerst Deen prachtig redde op een harde vrije trap net onder de lat. Masies Artien richtte vervolgens alle aandacht op zich. Vrij gespeeld op ruim twintig meter van het doel legde de sympathieke krijger aan voor een echte kanonskogel. Doelman Van der Werff reageerde niet eens en hoorde waarschijnlijk alleen de vuurpijl de binnenkant van de paal schampen: 1-1.

Foto: Jan Jungerius

Voor Rijnsburgse Boys heel lekker zo vlak voor rust. Om de veldbezetting te herstellen bracht Mulders na rust Max Hudepohl voor Hidde Prijs. De jongeling gaf meteen zijn visitekaartje af en bracht met een individuele actie Parami in stelling, die zijn schot naast getikt zag worden. Max passeert ongelofelijk makkelijk maar is niet zo consistent in zijn voorzetten. Pakt hij dat verbeterpunt op, dan is het een buitenspeler om U tegen te zeggen. Aan de andere kant was de speersnelle Parami bijna bij een uitgelezen mogelijkheid, maar keeper Van der Werff was nèt iets eerder bij de bal om verdere schade te voorkomen. Het spel was rommelig, het veld hobbelig en de weg naar succes nog lang niet geplaveid. Al deed Wesley Goeman wel een goeie duit in het zakje. De populaire middenvelder mocht namelijk van net buiten de zestien aanleggen. Voor de tegenstander geen aanrader, maar goede raad wordt nogal eens genegeerd. De eigenwijsheid werd door Goeman bestraft met een pegel in de voor hem linkerhoek: 2-1.

Foto: Jan Jungerius

Wat volgde was een aparte wedstrijd. Rijnsburgse Boys wilde wel, maar was meestentijds slordig en speelde geen goede wedstrijd. FC Lisse daarentegen moest komen, maar deed dat heel omzichtig. Al had die 2-2 zomaar kunnen vallen hoor, als Masies Artien zich niet als een tijger voor de kogel van dichtbij van Stevens had gegooid. Dat was even een billenknijper voor de Rijnsburgse fans, die niet rustig moeten hebben gezeten in de decemberkou. Trainer De Ruiter ging va banque spelen en bracht twee spitsen en een middenvelder voor twee verdedigers en een middenvelder. Van goed spel was allang geen sprake meer, al hadden de Uien het af moeten maken. De kopkans voor Serbony uit een voorzet van Parami verdiende een beter lot. En Parami omspeelde de ver uitgekomen Van der Werff, maar zijn schot richting doel werd net voor de lijn onschadelijk gemaakt.

Van der Putten had vervolgens een flinke kans op de gelijkmaker, die de pacemaker van de Uien aan het werk zette om de hartslag te normaliseren. Ook deze kans ging de vergetelheid in als gemist, gelukkig maar. De wedstrijd, met vier minuten blessuretijd na allerlei perikelen nog niet eens zo uitbundig verlengd, kroop voor geel-zwart naar het einde, maar daar was ie dan, de verlossing… Scheidsrechter Vries floot voor het einde, waarna hij de geel-blauwe verwijten in ontvangst kon nemen.

Foto: Jan Jungerius

Wat verwijten konden we de Uien ook wel maken, ondanks de winst. Zo’n wedstrijd moet namelijk tegen tien man eerder op slot, zo simpel (gezegd) is het. Het spel moet beter, maar ondertussen winnen ‘we’ wel ‘gewoon’ acht van de negen laatste wedstrijden. Zeker in de Tweede Divisie een geweldige reeks. Aan wat fortuin heeft het Rijnsburgse Boys niet ontbroken, maar de spirit is fantastisch. En als je geweldige spelers als, bijvoorbeeld, Strooker, Jongeneelen, Gielisse en Tillema in je ploeg hebt kom je als alle elf keihard werken een heel eind. En dat doen ze !

Foto: Jan Jungerius

Beide beentjes op de grond en je lekker laten steunen door de HKR, zou ik zeggen. Want dat het huwelijk tussen het eerste en HKR een stormachtige liefdesrelatie genoemd mag worden moge duidelijk zijn. Er is werkelijk niemand te vinden binnen Rijnsburgse Boys die deze relatie niet ondersteunt. Het lekkere wijf (het eerste) dat getrouwd is met de stoere bouwvakker (HKR). Die bouwvakker werkt keihard, dat lekkere wijf grijpt helaas soms nog naar de botox maar wordt met het verstrijken van de tijd rijper en wijzer en daardoor niet per definitie minder mooi. Vreemdgaan doen ze niet. Net als in een echte liefdesrelatie is steun, passie en begrip cruciaal. Eén plus één is in dit geval niet twee, maar drie. Keep on rocking guys!

Rijnsburgse Boys –  FC Lisse  2-1 (1–1)
23′      0-1 Boyd Stevens
45+ 2′ 1-1 Masies Artien
57′      2-1 Wesley Goeman

Scheidsrechter: de heer J.J.M. Vries
Toeschouwers: 1500

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Masies Artien
Gele kaart FC Lisse: Robert van Boxel, Niels Buijs, Rowdy van der Putten
Rode kaart FC Lisse: Martin van Eeuwijk

Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop (24. Virgil Deen); Jordy Strooker, Hidde Prijs (45. Max Hudepohl), Masies Artien, Roderick Gielisse; Wesley Goeman, Carlos Opoku, Joël Tillema; Jeffrey Jongeneelen, Giovalli Serbony (83. Jayson Halman), Maikey Parami.
Opstelling FC Lisse: Brian van der Werff; Niels Buijs, Robert van Boxel (72. Hanne Hagary), Kevin van der Zwet, Randy Ababio (74. Bas Buimer); Bert Koomen (72. Luca Tarani), Rik Vermeulen, Martin van Eeuwijk, Lars Rauws, Boyd Stevens; Rowdy van der Putten.