Rijnsburgse Boys – FC Lisse 1–3 (1–2) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys loopt achter de feiten aan

Zomaar een zomerse dinsdagavond in de tweede helft van de oefencampagne richting het seizoen 2021-2022. En een tegenstander die er vanavond bijzonder veel zin in heeft. FC Lisse – een roemruchte naam in de geschiedenis van het amateurvoetbal. “We” wonnen vijftien jaar geleden van ze en werden kampioen van de hoofdklasse A. Slechts één seizoen was FC Lisse actief in de tweede divisie, vandaag de dag één niveau lager spelend. En voor je het weet staat er binnen een half uur spelen 0-2 op het scorebord. Waar niets op af te dingen valt.

Achterstand wegwerken
Trainer Henk Wisman was er wederom in geslaagd een variatie op eerdere basisopstellingen op het wedstrijdformulier te plaatsen. Met een aantal herkenbare invullingen. Zoals Dani van der Moot centraal voorin, geflankeerd door Jeffrey Jongeneelen en Furhgill Zeldenrust. In de rust werd alleen de laatste vervangen door Robbert Olijfveld. Dan stap je het veld op met de intentie doelpunten te maken. Maar de eerste viel na zes minuten aan de andere kant. Een kluts op het middenveld en daar waar Dennis van der Plas en Roderick Gielisse normaliter heer en meester zijn was nu een gat ontstaan. Enzo Stroo kon zo richting Wesley Zonneveld en in het strafschopgebied breed leggen op Luca Tarani: 0-1. Bij de 7-3 vorig jaar in een oefenduel was hij ook trefzeker, alleen zou het nu anders uitpakken.

FC Lisse kansrijker
Uitkomen van Wesley Zonneveld voorkomt daarna dat Tom Noordhoff de score kan verdubbelen. Wat even later toch een feit wordt. Een nagenoeg identieke situatie als bij de openingstreffer maar dan vanaf de linkerkant van het veld. De opening licht weer in het midden en ditmaal is Jaap Zwetsloot trefzeker. En Rijnsburgse Boys is niet scherp, speelt te vaak naar de verkeerde kleur, is in de eerste helft geen schim van de ploeg die eerder met enig gemak VVSB en Ter Leede op hun plaats zette. Terwijl Bram Ros wel degelijk met opgestroopte mouwen speelt, geflankeerd door Marc Magan en Ian van Otterlo. Zelfs Dani van der Moot blijft nagenoeg onzichtbaar. Alhoewel na een half uur spelen één trefzeker moment de spanning weer een beetje terugbrengt. Met een fraaie lob produceert hij de aansluittreffer: 1-2.

Latje trap
Met Sanny Monteiro voor Bert Koomen, Masies Artien voor Dennis van der Plas en Jeroen Spruijt als vervanger voor Ian van Otterlo begint de tweede helft. Met naar het leek een wedstrijdje latje trap. In eerste instantie is het Dani van de Moot die de deklat raakt, in de rebound imiteert Jeroen Spruijt hem. Beide heren mogen door naar de volgende ronde maar aan de stand verandert het niets. Vijf minuten later gebeurt dat wel als de drager van shirt nummer 8 een hoek mag uitkiezen om de 1-3 binnen te leggen. Volgens de papieren informatie is dat Jaap Zwetsloot maar naar verluidt komt het wedstrijdformulier qua nummering niet helemaal overeen met de aankleding in het veld.

Meer fris bloed
Met Max Hudepohl (voor Jeffrey Jongeneelen), Delano Asante (als vervanger van Marc Magan), Bart Duiker (in plaats van Rob Zandbergen) en Jesper Slootweg (voor Roderick Gielisse) in het laatste kwartier van de wedstrijd verschijnt er het nodige fris bloed in het veld. Maar Rijnsburg probeert te geforceerd de achterstand weg te werken. Dan is de organisatie soms zoek en gaat zelfs kunst en vliegwerk een rol spelen. Op een gegeven moment vindt Delano Asante zichzelf bij een terugverdedigende actie zelfs terug als laatste man. Het blijft een wedstrijd van kansjes zonder kansen met de grootste mogelijkheid voor FC Lisse wanneer ook de lat boven Wesley Zonneveld geraakt wordt.

Leermoment
Louis van Gaal vroeg zich ooit af of de tegenstander nu zo zwak was of zijn ploeg zo sterk. Het omgekeerde deed bij deze wedstrijd opgeld. Het antwoord op dit soort vragen is wellicht lastig maar iedere toeschouwer zal beamen dat FC Lisse in deze wedstrijd een volkomen verdiende overwinning wist te boeken. Ongetwijfeld zal deze wedstrijd ook meer leermomenten opleveren dan de afgelopen vier wedstrijden bij elkaar. De toekomst zal leren van de Rijnsburgers ervan opgestoken hebben. En zal al die hoge verwachtingen bij anderen mogelijk wat temperen.