IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – FC Lisse 0-0 (0-0) – Verslag

Eerste streekderby blijkt teleurstellend  

De verwachtingen voor de eerste streekderby in de derde divisie waren hooggespannen. Maar de ontmoeting tussen koploper FC Lisse en titelkandidaat Rijnsburgse Boys bleek echter ronduit teleurstellend. Ondanks de spannende slotfase, waarin Rijnsburgse Boys zowaar dichtbij de winnende treffer was, had de wedstrijd niet dat geboden wat een derby aantrekkelijk maakt. Alle goede bedoelingen van de spelers ten spijt, de toeschouwers zaten totaal niet op het puntje van hun stoel. Met de 0-0 als uitslag moesten beide ploegen zich dus met één punt tevreden stellen. Gezien het overwicht van FC Lisse in de eerste helft en de sterkere tweede helft van Rijnsburgse Boys, konden beide ploegen daar wel mee leven.   

rbb-lisse-2016-1

Foto: Hans Heemskerk


Zoals vooraf aangekondigd werd Richard van Nieuwkoop voor de aftrap in het zonnetje gezet. De doelman had vorige week, in Ermelo tegen DVS’33, zijn 150ste competitiewedstrijd voor zijn Rijnsburgse Boys gekeept. Tijd om in alle rust van dit moment na te genieten kreeg hij niet. FC Lisse startte namelijk furieus en meldde zich binnen twee minuten tweemaal in de zestien middels een vrije trap en corner. Dat het opletten was geblazen voor de Rijnsburgers bleek ook één minuut later. Jorn van Lunteren moest aan de noodrem trekken en ging (te) hard het duel aan met Thierry Monteny. Scheidsrechter Tom Koekoek kon niet anders dan vroeg in de wedstrijd een gele kaart trekken. De aanvaller van FC Lisse bleek dusdanig geraakt te zijn dat hij in de rust gewisseld moest worden.
rbb-lisse-2016-2

Foto: Hans Heemskerk

Grootste kans

Na de dreiging van FC Lisse bleek de eerste de beste uitbraak van Rijnsburgse Boys direct een enorme kans op te leveren. De grootste kans voor de Rijnsburgers in de wedstrijd, bleek achteraf. Donny Verdam hoef je echt niet meer te leren een pass panklaar op een medespeler af te geven. Helaas was de afwerking door Martijn Tjon-A-Njoek onbegrijpelijk zwak. Vrijstaand voor het doel was het moeilijker om de bal naast de paal dan tussen de palen te schieten. Toch gebeurde het eerste en verdween de bal over de achterlijn in plaats van in het net. Trainer Pieter Mulders gaf na afloop aan dat zijn spits een ongelukkige wedstrijd speelde. ‘Ondanks zijn harde werken behaalde hij niet het niveau dat de technische staf nastreeft. Maar er haalden nog meer spelers hun niveau niet’ aldus Mulders, die zijn uitspraak bijna cryptisch afsloot: ‘redelijk is niet voldoende.’  Vijf minuten later kreeg ook FC Lisse een niet te missen kans. Of beter gezegd: Koen Fokkema creëerde voor zichzelf een enorme mogelijkheid om de openingstreffer af te drukken. Zijn uithaal spatte echter uiteen op de deklat van het doel van Richard van Nieuwkoop.

rbb-lisse-2016-4

Foto: Hans Heemskerk


Wissel
De koploper uit Lisse zette vroeg druk en speelde vol zelfvertrouwen verzorgd voetbal. Het werd in de eerste helft snel duidelijk dat Rijnsburgse Boys zichtbaar moeite had met het positiespel van FC Lisse. Aangezien Pieter Mulders zag dat zijn spelers het zelf niet konden oplossen was hij genoodzaakt om na een half uur tactisch te wisselen. Max Hudepohl verving Jorn van Lunteren zodat Jeffrey Jongeneelen, net als een week eerder tegen DVS’33, een linie zakte. ‘Ik wilde een voetballer op het middenveld die de bal vast kan houden’ aldus Mulders. De ingreep bleek niet voor niets te zijn want de Rijnsburgers kregen meer grip op het middenveld. Veel mogelijkheden leverde het echter niet op. Alleen een te slap ingeschoten vrije trap van Jeffrey Jongeneelen had Brian van der Werff, de doelman van FC Lisse, mogelijk kunnen verontrusten. Aan de andere kant wist Rik Vermeulen, eerst met een kopbal welke naast ging en vervolgens met een schot dat over het doel ging, ook het net niet te vinden. Vlak voor rust kwam Rijnsburgse Boys goed weg toen scheidsrechter Koekoek, na een handsbal van Max Hudepohl, de bal niet op de stip legde maar een vrije trap toekende. Terug op Middelmors wist Martin van Eeuwijk de bal gevaarlijk in te schieten maar deed dit toch naast in plaats van tussen de palen.
rbb-lisse-2016-3

Foto: Hans Heemskerk


Schwalbe
De tweede helft leek in eerste instantie op een kopie van de eerste helft. Opnieuw liet FC Lisse, via een corner en een vrije trap, als eerste van zich horen. Gevaarlijk werd het niet. Echte opschudding ontstond na zeven minuten. In duel met Joël Tillema ging Martin van Eeuwijk, binnen de zestien, naar de grond. Ondanks dat er fysiek contact was, leek zijn val teveel op een toneelstukje zodat de scheidsrechter besloot om te fluiten voor een schwalbe. Werd deze actie nog met een gele kaart bestraft, vijf minuten later bleef de kaart wel op zak. Martin van Eeuwijk was opnieuw in de zestien naar de grond gegaan, nu na een duel met Masies Artien. Pech bleef ook Rijnsburgse Boys niet bespaard. Nog geen twintig minuten spelend in de tweede helft moest Rachid el Yaakoubi met een ernstige blessure, met brancard, van het veld gedragen worden. Een schop achter op zijn knie maakte lopen onmogelijk. Na afloop vreesde Pieter Mulders het ergste door te stellen dat de linkerspits in zijn verwachting wel een maand uitgeschakeld zou kunnen zijn.
Vingertoppen
Naarmate de wedstrijd vorderde trok Rijnsburgse Boys meer en meer het initiatief naar zich toe. FC Lisse moest zich toch wel de meerdere erkennen in het fysiek sterkere Rijnsburgse Boys. FC Lisse ging meer en meer de lange bal hanteren terwijl bij Rijnsburgse Boys er meer dreiging ontstond door acties en voorzetten van invaller Marvin Wijks. De grootse kans voor Rijnsburgse Boys kwam op naam van Jeffrey Jongeneelen. Zijn geplaatste schot leek in de linkerhoek te rollen, totdat Brian van der Werff met zijn vingertoppen de bal van richting veranderde. Een minuut later bleek de keeper wel gepasseerd na een afstandsschot van Wesley Goeman, maar de scheidsrechter had juist daarvoor afgefloten wegens buitenspel. Richard van Nieuwkoop moest aan de andere kant van het speelveld alert zijn tijdens een vrije trap en een afstandsschot van Martin van Eeuwijk. In beide gevallen hield de jubilaris zijn doel schoon. In de vijf minuten durende blessuretijd was Jeffrey Jongeneelen ongelukkig met zijn twee schoten vanuit de draai die beide overgingen. Ook had hij behoorlijk wat pech dat de bal, na een mooie pass van Joël Tillema, in zijn rush richting het doel op zijn hand terecht kwam. De afgefloten actie had zomaar de winnende treffer op kunnen leveren. Omdat dit niet gebeurde bleek, voor het eerst sinds de onderlinge ontmoetingen met FC Lisse in de topklasse, Rijnsburgse Boys niet tot scoren te zijn gekomen. Door gunstige uitslagen op de andere velden bleef het gat met zowel de nieuwe koploper ASWH als de rode lantaarndrager, FC Rijnvogels, hetzelfde: vijf punten.
rbb-lisse-2016-5

Foto: Hans Heemskerk


 
Rijnsburgse Boys – FC Lisse: 0-0 (0-0)
Scheidsrechter: T. Koekoek
Toeschouwers: 1.500
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jorn van Lunteren en Wesley Goeman
Gele kaarten FC Lisse: Martin van Eeuwijk en Rik Vermeulen
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Joël Tillema, Hidde Prijs, Masies Artien, Jordy Strooker, Jorn van Lunteren (32: Max Hudepohl), Donny Verdam, Wesley Goeman, Jeffrey Jongeneelen, Martijn Tjon-A-Njoek en Rachid el Yaakoubi (66: Marvin Wijks)
Opstelling FC Lisse: Brian van der Werff, Niels Buijs, Robert van Boxel, Tom Zoontjes, Roel de Goede, Lars Rauw, Martin van Eeuwijk (90: Oliver Rifai), Thierry Monteny (46: Steven Olsthoorn), Rik Vermeulen, Koen Fokkema en Murat Ӧnal (46: Kas de Vries)