Piet Kralt

Rijnsburgse Boys – FC Groningen 0-1 (0-0) Verslag

Schlemielige nederlaag voor de Boys

Vooraf lijken er kansen voor Rijnsburgse Boys. De tegenstander (FC Groningen) speelt weliswaar hoger, maar is niet in goeden doen, kent matige resultaten en het is er onrustig. Rijnsburg, ook niet in topvorm, is wel aan de beterende hand. Met een hoop inzet en strijd de Trots van het Noorden aanpakken. Dat lijkt een niet onhaalbaar plan. Het was ook een goed plan, maar net niet goed genoeg. Die ene bal die Guus Zuidema miste, terwijl er niemand bij de tweede paal stond, dat deed de Boys de das om. Met ere verslagen, maar wat koop je daarvoor.

Foto Jan Jungerius

Vlam in de pan
Al in de negende minuut sloeg de vlam in de pan. Rijnsburgse Boys, dat graag de lange bal hanteerde, bereikte Delano Asante. Hij was veel sneller dan zijn tegenstander Marvin Peersman, werd onreglementair gestuit en was er door. De spelregels zijn in zo’n geval duidelijk: rood. Scheidsrechter Richard Martens gaf slechts geel. Dat zou de wedstrijd later flink beïnvloeden.

Heen en weer zonder echt gevaar
De hele eerste helft golfde het spel heen en weer zonder veel doelgevaar. De Rijnsburgers hadden niet die afgemeten voorzet op de schoen, de Groningers ook niet. Maar Rijnsburg deed nauwelijks onder voor FC Groningen. De Boys knokten voor elke meter, vraten gras als dat moest en vonden het nog lekker ook.

Foto Jan Jungerius

FC Groningen deed minder positief van zich spreken. Geel voor Wouter Prins en later voor Thom van Bergen. Wat Van Bergen deed kun je een aanvallersovertreding noemen, maar je kunt ook zeggen, dat hij Robin van der Meer uit de wedstrijd schopte. Het is zeer de vraag of hij er zaterdag tegen Katwijk bij is. Wat ook geldt voor Sjors Kramer die een paar minuten eerder geblesseerd moest afhaken. Terwijl de Rijnsburgse ziekenboeg toch al vol is.

Hele nieuwe achterhoede
Trainer Martijn Lagendijk (die later ook geel kreeg vanwege aanmerkingen op de leiding) ging met zijn staf met een breinbreker de kleedkamer in. Hij kwam er uit met een verrassende oplossing. Bert Koomen, die eerder Sjors Kramer had vervangen, verhuisde naar linksback, Rob Zandbergen ging naar links centraal en Delano Asante werd rechtsback. Je verwacht dat niet – Delano is vooral een kwikzilverachtige buitenspeler – maar als rechtsback werd hij Man of the Match. Verdedigend vrijwel foutloos en met flink wat druk naar voren. Anthony van Dongen werd rechtsbuiten

Foto Cor Spruijt

Verder bleef het spelbeeld gelijk. Een afwachtend Rijnsburgse Boys dat er soms gevaarlijk uitkwam en FC Groningen, dat wel een licht overwicht had, weinig creëerde maar wel nare overtredingen bleef maken. Thom van Bergen testte – met al een kaart op zak – de degelijkheid van de ledematen van Rob Zandbergen, Steff van Rooijen werd in het gezicht geslagen. Maar scheidsrechter Martens zag niks of vond het niks.

Schlemielige goal
Uiteindelijk viel het Groningse doelpunt toch. Nadat Guus Zuidema op briljante wijze een doelpunt had voorkomen – maar een corner weggaf – ging hij bij het verwerken van die corner in de fout. Bij de tweede paal stond geen Rijnsburger maar een Belgische Groninger, Marvin Peersman, die eigenlijk al een uur niet meer op het veld had horen te staan.

Daarna bleef Rijnsburgse Boys knokken, maar FC Groningen liet zich niet meer verrassen. Ze bleven wel tijdrekken en in minstens een geval had dat consequenties moeten hebben. Peersman – hij weer – trapte na een overtreding de bal weg. Ook daar schrijven de spelregels een gele kaart voor, maar Richard Martens hield er kennelijk eigen regels op na.

Foto Hans Heemskerk

Van belang is verder nog dat Mitchi Huijsman (die nog geel kreeg) inviel voor Van der Moot en Ilias Kariouh voor Stef van Rooijen terwijl de debuterende Johan de Haas Roderick Gielisse verving.

Het mocht allemaal niet baten. Een goed gespeelde wedstrijd met een slecht resultaat, Dat is de conclusie.

Zaterdag wacht Katwijk. Als de intensiteit en de spelopvatting van deze wedstrijd mee gaan naar zaterdag, dan hebben de Boys daar zeker kansen.

Rijnsburgse Boys-FC Groningen 0-1 (0-0)

Scheidsrechter: Richard Martens
Toeschouwers: 2000

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Martijn Lagendijk, Mitchi Huisman.
Gele kaarten FC Groningen: Marvin Peersman, Wouter Prins, Thom van Bergen

Scoreverloop:
71. Marvin Peersman 0-1

Opstelling Rijnsburgse Boys: Guus Zuidema, Sjors Kramer (40. Bert Koomen), Dennis van der Plas, Robin van der Meer (46. Anthony van Dongen), Rob Zandbergen, Roderick Gielisse (80. Johan de Haas), Steff van Rooijen (80. Ilias Kariouh), Nino Klaver, Delano Asante, Dani van der Moot (80. Mitchi Huisman), Furhgill Zeldenrust.

Opstelling FC Groningen: Hidde Jurjus, Liam van Gelderen (85. Daniël Beukers), Radinio Balker, Marvin Peersman, Wouter Prins ( 72. Isak Dybvik Määätä), Johan Hove, Joey Pelupessy, Romano Postuma, Leandro Bacuna (72. Jorg Schreuders), Luciano Valente, Thom van Bergen (59. Kevin van Veen).