IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis: 5-0 (4-0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys walst over tricolores heen

Rijnsburgse Boys heeft met speels gemak de inhaalwedstrijd tegen Excelsior Maassluis naar zich toe getrokken. Met prima combinatievoetbal en vier fraaie goals werd al in de eerste helft de zwakke tegenstander op grote achterstand gezet. In de tweede helft probeerde Excelsior Maassluis nog wat terug te doen maar overtuigend was het allerminst. Het was juist Rijnsburgse Boys dat de voorsprong met nog een treffer verder uitbouwde. De uiteindelijke 5-0 betekende de grootste seizoenzege voor het team van Hein Leliveld. Na alle negatieve aandacht voor randzaken leken de spelers van Rijnsburgse Boys maar één ding duidelijk te maken: op Middelmors staat aantrekkelijk voetbal gewoon nog steeds op de eerste plaats.

Foto: Hans Heemskerk

Bij de les
Na een indrukwekkende minuut stilte wegens het overlijden van trouwe supporter Aad Kagenaar en sierlijk (knal)vuurwerk naast de oude sporthal liet Rijnsburgse Boys er geen gras overgroeien. In tegenstelling tot (te) veel wedstrijden dit seizoen waren de Rijnsburgers vanaf de aftrap nu wel bij de les. Nog voordat de eerste minuut verstreken was leek Jeroen Spruijt, na een vloeiende aanval die hijzelf had opgezet, te gaan scoren. Via de benen van keeper Tobias van der Kleij ging de bal echter over de achterlijn en mocht Rijnsburgse Boys de eerste corner nemen. De tweede kans kwam na een prima voorzet van Delano Asante op Furhgill Zeldenrust. De normaal zo trefzekere Rijnsburgse topscorer schoot echter de bal hoog over het lege doel. De toon was gezet: Rijnsburgse Boys wilde zo snel mogelijk Excelsior Maassluis duidelijk maken dat er voor hen deze dinsdagavond niets te halen viel op een druilerig Middelmors. Nadat een aantal corners niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd, kwam dat wel nadat Dani van der Moot na ruim twintig minuten Delano Asante wegstak met een perfecte assist. Het vervolg was van een grote schoonheid: met een uithaal, via de onderkant lat, in de open verre hoek was de openingstreffer dan toch een feit: 1-0. Delano Asante nam daarmee ook revanche voor de gemiste gelijkmaker voor open doel, tien dagen eerder in het thuisduel tegen GVVV.

Foto: Hans Heemskerk

Afstand nemen
De goal bleek het startsein voor een heerlijke twintig minuten voetbal waarin Rijnsburgse Boys definitief afstand nam van Excelsior Maassluis. Nadat eerst nog Dennis van der Plas uit een corner had over gekopt, leverde de volgende aanval de tweede treffer op. Hoewel deze in eerste instantie leek te stranden was daar opeens Roderick Gielisse die de bal voor zijn voeten kreeg en vanuit een volle zestien het juiste gaatje vond: 2-0. Een heerlijk schot, één keer op de pantoffel, van Delano Asante ging vervolgens naast. Dat gold absoluut niet voor de uithaal van Dani van der Moot na een sublieme assist van Jeroen Spruijt. De loeihard ingeschoten bal liet het scorebord veranderen in 3-0. Tussen deze laatste twee goals in had Bram Wennekers iets terug kunnen doen maar zijn kopbal ging naast. Pieter Langedijk kreeg deze mogelijkheid juist na de derde treffer maar net voor de doellijn wist Dennis van der Plas voor opruiming te zorgen. In plaats van 3-1 werd het echter 4-0. Nadat Dani van der Moot de bal niet goed onder controle kon krijgen – na opnieuw een bal op maat van Jeroen Spruijt – was Furhgill Zeldenrust zo slim om de bal te heroveren om vervolgens diagonaal de bal binnen te schieten: 4-0.

Foto: Hans Heemskerk

Energie
Steye Jacobs nam in de rust geen halve maatregelen. Met maar liefst vier wissels liet de trainer blijken totaal niet tevreden te zijn over het vertoonde spel van zijn ploeg. De vrijheid en ruimte die aan Rijnsburgse Boys werden geboden hadden hem waarschijnlijk pijn in de ogen gedaan. Feit is wel dat Excelsior Maassluis vanaf de start van de tweede helft meer energie in de wedstrijd legde. Het resulteerde uiteindelijk in twee mogelijkheden voor Giovanni Da Fonseca. Zijn eerste inzet ging voorlangs; de tweede ging naast. Na een kwartier meldde Rijnsburgse Boys zich voor de eerste keer in de tweede helft in de zestien van Excelsior Maassluis. Dani van der Moot zette een aantal tegenstanders op het verkeerde been waarna zijn uithaal doeltreffend bleek: 5-0.

foto: Cor Spruijt


Wissels
Direct na de vijfde treffer wisselde Rijnsburgse Boys drie spelers: Rob Zandbergen – die na zijn geblesseerd uitvallen in het duel tegen Kozakken Boys weer een basisplaats had en als vanouds speelde – en de doelpuntenmakers Roderick Gielisse en Furhgill Zeldenrust werden vervangen door Bram Ros, Bram de Bruin en Ilias Kariouh. Bram de Bruin kwam het beste uit de startblokken want koud in het veld zag hij zijn kopbal, na een vrije trap, over gaan. Niet veel later was de altijd ijverige de Bruin het slachtoffer van een smerige overtreding van Gabri Urbanus. Het leverde een kortstondig opstootje en een gele kaart voor de centrale verdediger van Excelsior Maassluis op. Ilias Kariouh had geen geluk met zijn doelpogingen zodat het negatieve Rijnsburgse doelsaldo van voor de wedstrijd, namelijk min 6, deze avond slechts teruggebracht kon worden tot min 1. Met dank ook aan het missen van scherpte aan de kant van Excelsior Maassluis die uit vier corners uit de laatste acht minuten van de wedstrijd totaal geen gevaar had gesticht.

Foto: Cor Spruijt

Debutant
De laatste wissel van Rijnsburgse Boys betrof een debutant. De achttienjarige Gio van Ommeren – afkomstig van ADO O18 – zag zijn harde werken in trainingen en regelmatig plaats nemen op de reservebank beloond worden met vijf minuten speeltijd op zijn favoriete positie: rechtervleugelverdediger. En reken maar dat dit naar meer smaakte en bovendien een meer dan verdiende trotse vader heeft opgeleverd….. Rijnsburgse Boys bleek de eerste klus van het belangrijke tweeluik – het binnen vijf dagen verslaan van laagvliegers Excelsior Maassluis en ADO’20 – met overtuiging te hebben uitgevoerd. Nu zaterdag op herhaling, in Heemskerk!

Foto: Cor Spruijt

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis: 5-0 (4-0)
22: Delano Asante: 1-0
29: Roderick Gielisse: 2-0
36: Dani van der Moot: 3-0
43: Furhgill Zeldenrust: 4-0
62: Dani van der Moot: 5-0

Scheidsrechter: Thom Winkel
Toeschouwers: 700

Gele kaart Excelsior Maassluis: Gabri Urbanus

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Andre Morgan (86: Gio van Ommeren), Dennis van der Plas, Daan Walraven, Rob Zandbergen (63: Bram Ros), Roderick Gielisse (63: Bram de Bruin), Nino Klaver, Jeroen Spruijt (76: Lesley Bakker), Delano Asante, Dani van der Moot en Furhgill Zeldenrust (63: Ilias Kariouh)
Opstelling Excelsior Maassluis: Tobias van der Kleij, Gabri Urbanus, Vincent Schippers (46: Gaultier Overman), Nino van den Beemt, Bram Wennekers, Darren Maatsen (63: Dave van Delft), Pieter Langedijk (46: Ouanis Kellouh), Giovanni Da Fonseca, Yael Eisden (46: Calvin Tureaij), Darwin Heuvelman en Devin Plank (46: Jeroen Haars)