Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis 4–1 (1–1) – VERSLAG

Trocilores vormen geen blokkade op weg naar de top

Evenals bij de vorige thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels stond er na 90 minuten spelen een 4-1 eindstand op het scorebord. De uitslag kwam echter in een totaal andere wedstrijd tot stand. Kantelmoment was een bal op de paal naast Wesley Zonneveld bij een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg. Het bleek een voorteken – de ploeg van Henk Wisman zou daarna niet meer in de problemen komen. Excelsior Maassluis ligt uiteindelijk niet dwars in de achtervolging op Katwijk en AFC.

Typerend voor eerste helft
Binnen de minuut hadden de Rijnsburgers de eerste corner al te pakken. Bram Ros met een diepe bal richting Delano Asante leverde de eerste hoekschop op. Die vervolgens vakkundig door de Maassluizers verdedigd werd. Een minuut later denkt diezelfde Bram Ros terug te spelen op de laatste man bij de thuisclub. Maar levert de bal in bij de spits van de “Tricolores”. Het blauwe uitshirt van Excelsior Maassluis leek overigens wel heel erg op het voormalige shirt wat de Rijnsburgers in de afgelopen seizoenen gebruikten. Het gebeurt meerdere keren in het eerste deel van de wedstrijd de dat Rijnsburgers wat moeite hebben met het vinden van de juiste kleur.

Speldenprikken
Rijnsburgse Boys is evenwel de bovenliggende partij maar verder dat het uitdelen van enkele plaagstoten komt het nog niet. De eerste echte kans van de wedstrijd is voorbehouden aan Pieter Langedijk. Na een ogenschijnlijk foutief toegekende inworp lukt het hem om Wesley Zonneveld tot de eerste serieuze redding van de wedstrijd te dwingen. Toch is het de thuisploeg die op voorsprong komt. Met een halve lob stuurt Nino Klaver Delano Asante diep, de vleugelspits weet vanaf de achterlijn Dani van der Moot te bedienen: 1-0. Een mooie uitgespeelde goal!

Korte vreugde
Lang valt er niet van de voorsprong te genieten. Zoals wel vaker – en niet alleen deze middag – laat scheidsrechter Winkel bij een scrimmage doorspelen waarbij Pieter Langedijk zich uiteindelijk vrij weet te spelen. De bal verdwijnt precies tussen de paal en uitgestrekte arm van Wesley Zonneveld in het doel: 1-1. Veel grote kansen worden er daarna niet meer gecreëerd. Giovanni Da Fonseca weet zo’n tien minuten voor de rust Jordy Strooker te passeren en legt daarna op zijn vrijstaande collega terug. Bram Wennekers schiet vervolgens vanaf elf meter slap in en Wesley Zonneveld pareert de bal zonder al te veel moeite. Het was dé kans op 1-2 voor de bezoekers. De Rijnsburgers komen niet meer tot echte kansen zodat het echte spektakel tot na de rust moet wachten.

Voorsprong na de thee
Echt spectaculair wordt het na de thee ook niet. Alhoewel de hele wedstrijd uiteindelijk het predicaat ruim voldoende zal verdienen. In de eerste tien minuten van de tweede helft zijn de Uien serieus op zoek naar de voorsprong. Een opzet die uiteindelijk ook lukt. Wederom is Nino Klaver betrokken bij de totstandkoming van een goal. Ook deze keer is er de samenwerking met Delano Asante die niet alleen diep gestuurd wordt. Maar die ook zelf het gat in het hart van de verdediging ziet. En doelman Tom Boks knap kansloos laat: 2-1. Vlak daarna hoopt Nino Klaver ook nog een doelpunt aan zijn totaal toe te kunnen voegen. Hij denkt de doelman van Excelsior Maassluis te ver voor zijn doel te zien staan. Maar schiet uiteindelijk niet over maar naast. Terwijl de mee opkomende vleugelspitsen ook een goede optie waren geweest. Maar dat laatste heeft meer met het inzicht van bepaalde stuurlui te maken.

Genadeklap
Werd er in de eerste helft twee minuten sprake van een voorsprong – deze keer lijkt de stand na vier minuten ook weer gelijk getrokken te worden. Giovanni Da Fonseca haalt uit maar ziet zijn inzet via de binnenkant van de paal weer terug het veld in gaan. Vlak daarna is het Dani van der Moot die de wedstrijd op slot gooit. Is het eerst Delano Asante nog die via de inmiddels welbekend “brommer” alleen richting het doel van Tom Boks probeert te ontsnappen – diezelfde aanval resulteert uiteindelijk in een voorzet van Bram de Bruin. Waarbij Dani van der Moot de bal met het hoofd toucheert. Een bal die vanaf de tribune voorlangs lijkt te gaan. Maar uiteindelijk aan de juiste kant van de paal binnenvalt: 3-1.

Penalty als toetje
Een klein kwartiertje later is de koek nagenoeg op als twee invallers op de voorgrond treden. Jordy Hilterman wordt bij zijn poging een voorzet van Jeffrey Jongeneelen in het doel te knikken weggeduwd, zo constateert de scheidsrechter zo’n beetje vanaf de penaltystip. De enige onbeantwoorde vraag is waarom in een dergelijke situatie dan deze keer geen rode kaart volgt. Waarbij de situatie gevoelsmatig overigens met de gegeven elfmeter voldoende bestraft wordt. Zeker wanneer Furhgill Zeldenrust rustig zijn 17e treffer van dit seizoen laat aantekenen. Evenals twee weken geleden vormt ook nu een benutte strafschop het slotakkoord. Over twee weken wordt de titelstrijd vervolgd. Dan op de Middelmors de tweestrijd tussen de nummers drie en vier van Jack’s League.
Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis 4–1 (1–1)

Scheidsrechter: de heer T.R. Winkel
Toeschouwers: 1.000
Gele kaart Excelsior Maassluis: Gijs Abbas