Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Excelsior ’31 7-0 (4-0)

Rijnsburgse Boys sluit seizoen af met nog een zevenklapper.

Op de voetbalvelden in Sassenheim, Barendrecht, Spakenburg, Hardenberg en Noordwijk is de spanning te snijden. Hoe anders is de belevenis op  Sportpark Middelmors waar Rijnsburgse Boys en Excelsior ’31 hun laatste voorstelling in het seizoen 2013-2014 vertonen. Binnen twee minuten komt de thuisploeg op voorsprong, binnen het half uur heeft Raily Ignacio zijn topscorerstitel van een gouden randje voorzien. De thuisploeg doet aan klantenbinding en voert de score in de tweede helft op naar zeven treffers. Niet eens een uitzonderlijke score want ook in Lisse en Hardenberg treft de thuisclub zeven keer doel. De uitslag van de wedstrijd in het oosten van het land betekent voor de Uien dat ook dit jaar de vijfde plaats in de eindrangschikking wordt bereikt. En voor de buren in Katwijk dat de kampioen van vorig jaar helaas naar de hoofdklasse degradeert. Zeven lijkt het magische getal van vanmiddag. Bij Barendrecht worden zeven minuten blessuretijd bijgetrokken. Vlak voor tijd scoort GVVV de winnende treffer en dus zullen de “blauwen” kampioen worden. Maar of die uit Veenendaal of uit Spakenburg komen blijft nog even de vraag.

Kopie van IMG_3274

Door Hans Heemskerk


De klok staat op 1 minuut en 51 seconden wanneer de pass van Ronald Breinhburg keurig langs het zijlijntje gaat, Javier Martina voor het eerst Kevin Troost te slim af is zodat Raily Ignacio de 28e competitietreffer van het seizoen kan laten aantekenen. Heel even mag Excelsior ’31 hopen op een gelijkmaker maar het is Renee Troost die de inzet van Robert Wilens blokkeert. Voordat de thuisploeg de 2-0 op het scorebord zet. De looplijn van de Rijnsburgse topscorer is keurig te volgen wanneer hij vanaf het middenveld zelf Javier Martina de diepte in heeft gestuurd. Precies op tijd arriveert hij in het strafschopgebied om Martina’s voorzet met een halve volley in het doel te werken: 2-0. Niet iedere aanval is overigens bingo. Zo bereikt een teruggekopte voorzet van Ignacio Jordy Strooker niet die even later van zo’n 20 meter afstand voorlangs zal schieten. Ook een overstapje van Renee Troost in het stafschopgebied leidt niet tot een doeltreffende doelpoging.
De bank van de bezoekers schreeuwt moord en brand wanneer plotseling drie Rijnsburgers alleen richting Arjan Kok opmarcheren. Alleen staat Raily Ignacio nou net niet buitenspel – maar die weet daar vervolgens geen verder voordeel uit te halen. Het blijkt uitstel van executie te zijn. De afgeslagen aanval wordt via links opnieuw opgezet. Deze keer is het Jordy Strooker die Raily Ignacio in stelling brengt en na twintig minuten is de wedstrijd volledig gespeeld: 3-0. Vlak daarna de Rijnsburgse topscorer zijn eindtotaal voor dit seizoen op 31 treffers brengen: een record binnen de Topklasse en een ongekend hoog moyenne van gemiddeld meer dan één treffer per wedstrijd. Deze keer is het Kevin Winter die Marvin Wijks vanaf links de diepte in stuurt en ook hij weet Raily Ignacio vlekkeloos te vinden (4-0).
Kopie van IMG_3431

Door Hans Heemskerk


De meeste opwinding ontstaat ondertussen wanneer het scorebord met tussenstanden wordt bijgewerkt. Excelsior ’31 werkt ondertussen hard, staat veelvuldig buitenspel en moet tot de conclusie komen dat het klassenverschil vandaag in ieder geval te groot is. Kevin Winter probeert tenslotte Arjan Kok vlak voor rust nog met een fraaie lob te passeren. Het zou de Rijnsburgse aanvoerder van harte gegund zijn maar de bal gaat net over. Een fraaie solo van Javier Martina lag daar overigens aan ten grondslag. De rechterspits krijgt in de tweede helft ook loon naar werken. Na het passeren van twee tegenstanders schiet hij onhoudbaar voor de doelman binnen. Ook Marin Wijks is nadrukkelijk op zoek naar zijn seizoensafsluitende treffer. Maar hij vindt Arjan Kok een aantal keren op zijn weg. Ook een tweede poging de bal met een lob over de doelman te tillen mislukt bij Kevin Winter voordat Raily Ignacio een omhaal tot doelpunt wil promoveren. Hij mist alleen dit keer de bal.
Kopie van IMG_3517

Foto Hans Heemskerk


Met nog een half uur op de klok creëert Excelsior ’31 zijn grootste mogelijkheden. Een bal die de achterlijn net niet passeert, wordt door Mark Bloemendaal voorgegeven. Het leidt tot een inzet op de paal, vervolgens een redding van Richard van Nieuwkoop op de rebound en een schot over. Een inzet van de goed opgekomen Patrick Gerritsen dwingt de Rijnsburgse goalie tot een redding met de voet zodat hij voor de zevende keer dit seizoen het doel schoon weet te houden. Met nog ruim 10 minuten te spelen verlaat Kevin Winter het veld. Een terechte staande ovatie valt hem ten deel, niet voor niets laat het scorebord daarna de resterende speeltijd niet meer zien. Aan een tijdperk is een einde gekomen.
De eveneens vertrekkende Rob Zandbergen maakt als vervanger van Winter zijn opwachting. Ook Ivo Rottine speelt zijn laatste wedstrijd in het geel-zwart en komt nog een klein uur in actie. Martin van Eeuwijk komt hem aflossen en kan zijn totaal aantal doelpunten nog met één opvijzelen door de 6-0 voor zijn rekening te nemen. Ook Jordy Strooker krijgt zijn publiekswissel vlak voor tijd zodat de Rijnsburgers de wedstrijd met 10 man afsluiten. Dat weerhoudt Rob Zandbergen er niet van de eindstand op 7-0 te bepalen. Voor scheidsrechter Dijkstra is dat tevens het moment om het voor gezien te houden en voor het einde van de wedstijd te fluiten.
Rijnsburgse Boys – Excelsior ’31: 7-0 (4-0)
2: Raily Ignacio: 1-0
10: Raily Ignacio: 2-0
20: Raily Ignacio: 3-0
28: Raily Ignacio: 4-0
53: Javier Martina: 5-0
82: Martin van Eeuwijk: 6-0
88: Rob Zandbergen: 7-0
Scheidsrechter: A. Dijkstra
Toeschouwers: 1.000
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Jordy Strooker (86: -), Ronald Breinburg, Renee Troost,  Kevin Westmaas, Resham Sardar, Kevin Winter (79: Rob Zandbergen), Ivo Rottine (56: Martin van Eeuwijk),  Raily Ignacio en Marvin Wijks (70: Jeffrey Koemans)
Opstelling Excelsior ’31: Arjan Kok, Kevin Troost (46: Mark Bloemendaal), Niek Davina, John Lubbers, Adi Draganovic, Tim Pothast, Gerald ten Hove, Marco Aydin (76: Amanuel Isa), Hakim Ezafzafi (70: Kevin Siemelink), Robert Wilens en Patrick Gerritsen