Rijnsburgse Boys evenaart puntenrecord Urk

Ted Verdonkschot koos er bewust voor zijn topscorer vanmiddag op de bank te houden. Het niet meespelen van Peter Freke is de enige aanpassing binnen het team vanwege het saldo aan gele kaarten van sommige spelers. Er staan meer spelers “op scherp” maar de trainer past er voor om zijn team te veel daarop aan te passen. Bennie van Noord is lichtgeblesseerd en is vandaag niet terug te vinden op het wedstrijdformulier. Raymond Kolder speelde vanmiddag zijn 150e wedstrijd voor Rijnsburgse Boys.

Joost Kuhlmann omsingelt (foto Hans Oudwater)

Twintig minuten duurt het beginoffensief van Rijnsburgse Boys in Maassluis. In die tijd laten de Uien een aantal kansen onbenut om verdiend de leiding te nemen. Op aangeven van Kuhlmann missen twee Rijnsburgers het doel van Excelsior M. al in de derde minuut. Zelf wordt de boomlange spits door Raymond Kolder vrij voor Van der Velde gezet maar deze redt knap. Leitoe parkeert de bal bijna op de doellijn maar het lukt Zwarthoed vervolgens niet zijn eerste doelpunt ooit voor de Rijnsburgers te maken. De gastheren weten daar anderhalve kans tegenover te creëren. Eerst is het Stans die met een halve omhaal de bal naast de goede kant van de paal plaatst. Xantopoulos stuurt vervolgens na een misstap van Van Roosmalen diezelfde Stans alleen op Orlowski af maar die is net even eerder bij de bal. Rijnsburgse Boys valt aan, staat een aantal keren ook buitenspel. Het is duidelijk waarvoor men naar Maassluis is afgereisd: 3 punten is het doel. Excelsior daarentegen wacht af en wekt niet de indruk een team te zijn dat alles geeft om zich in veilige haven te spelen.

Danny van der Vijver scoort zijn 10e (competitie)doelpunt (foto Hans Oudwater)

Er is bijna een half uur gespeeld wanneer Xantopoulos de bal vanuit een vrije trap op het middenveld het strafschopgebied in stuurt. De achterwaartse kopbal is van Jeff Stans die de bal in de linkerhoek van het doel laat verdwijnen:1-0. Na het doelpunt kruipen de Tricolores weer terug in hun schulp. Rijnsburg mag het spel weer maken maar slaagt daar niet zo makkelijk in als in het eerste deel van de wedstrijd. De scheidsrechter ziet bijvoorbeeld in iedere beweging van Kuhlmann een overtreding en wuift iedere overtreding op de spits weg. Resteert in de eerste helft nog een grote kans voor Cairo die zijn schot door Giessen met gevaar voor eigen leven gestopt ziet worden. En dat terwijl die speler net terug was van een hersenschudding. Vlak voor het rustsignaal komt de bal via een corner op de maat 46 van Joost Kuhlmann. Die aarzelt geen moment maar zijn inzet belandt via de lat buiten Sportpark Dijkpolder.

Het spelbeeld van de eerste 45 minuten wordt in het begin van de tweede helft voortgezet. Joost Kuhlmann wordt aan z’n shirt getrokken en wordt daarvoor bestraft met een vrije trap. Diezelfde Kuhlmann weet even later Rodney Cairo vrij voor v.d. Velde te zetten maar die is net even sneller. De doelman is vervolgens zo attent een inzet van Kuhlmann uit de kruising te tikken. De gretigheid waarmee Rijnsburgse Boys op zoek gaat naar de gelijkmaker wordt geïllustreerd door Van Roosmalen en Bart Freke. Op een vrije trap van Jelle Bouma komen beide spelers met elkaar in botsing bij een poging om de bal in het doel te koppen.

André van Egmond maakt na vele maanden blessureleed weer
zijn opwachting in de hoofdmacht (foto Hans Oudwater)

Na een kwartier spelen ontstaat er een vreemde situatie. Xantopoulos ligt geblesseerd op de grond als Excelsior M. twee meter naast hem een vrije trap mag nemen. In plaats van een blessurebehandeling af te wachten wordt de vrije trap door zijn eigen ploeggenoten gewoon genomen. Pas nadat de aanval is door de Boys is afgeslagen wordt de spits weer opgelapt. Er zijn 61 minuten gespeeld wanneer Rijnsburgse Boys op zo’n 20 meter van het doel een vrije trap mag nemen. Het aangeven is van Djuric Ascencion, het schot met dodelijke precisie in de rechterbenedenhoek is van Danny van der Vijver. De Rijnsburger scoort zijn 10e van het seizoen en brengt de ploegen weer op gelijk hoogte.

Een kwartier voor tijd krijgen de mannen van trainer Raymond Frehé hun laatste mogelijkheden. Eerst is het Xantopoulos die via Niels Hogewoning buiten bereik van Tim Orlowski tegen de lat schiet. Redert plaatst de bal vanuit een volgende aanval vlak voorlangs het doel zodat vriend en vijand diep moeten inhaleren. Van opluchting dan wel frustratie, afhankelijk van de voorliefde voor geel-zwart of rood-wit-blauw. Rijnsburg speelt ondertussen met vier spitsen om alsnog de winnende treffer te produceren. Een strakke voorzet van Leitoe wordt door Monteiro over eigen doel gekopt maar blijft zonder verder resultaat. Een uitbraak van Leitoe levert een prima breedtepass op naar Ascencion die de aanval overneemt. Het eindigt bij Niels Hogewoning die de bal via de kluts niet binnen krijgt. Een mooie pass van André van Egmond op Joost Kuhlmann dwingt Van der Velde tot de zoveelste redding, deze keer in de korte hoek. Het is Bart Freke die vlak voor tijd de twijfelachtige eer krijgt als laatste in deze wedstrijd over te schieten.

De 67 punten op het spandoek worden helaas niet gehaald. Het blijft bij 65,
een fantastisch resultaat en een evenaring van het record van URK (foto Hans Oudwater)

Zo eindigt de laatste competitiewedstrijd van Ted Verdonkschot met de zelfde stand als zijn eerste wedstrijd als verantwoordelijk hoofdcoach. Via een 1-1 gelijkspel op 30 augustus 2003 in de uitwedstrijd bij ASWH naar een 1-1 gelijkspel op 9 mei 2009 in de uitwedstrijd bij Excelsior Maassluis. Daartussen zaten o.a. 89 overwinningen en  26 verliespartijen. Ook hier lijkt dus sprake van een ronde cirkel te zijn.

Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-0)
28: Jeff Stans 1-0; 62: Danny v.d. Vijver 1-1

Scheidsrechter: J.A.M. Smit