Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels houden de nul

De mascottes van beide clubs maken er alvast een sportieve middag van (foto Hans Heemskerk)

De wedstrijd kende een sfeervolle ouverturen. Want mocht de aanwezigheid van mascottes Kaay de Kraai en Croky nog niet genoeg zijn: het sfeerteam pakte ook vandaag weer groots uit. En toegegeven: ook de rode vanen van de Vogels met daarop zes (kampioens)sterren vormden een prachtig gezicht. De elf namen die voor Rijnsburgse Boys aan deze topper beginnen wijken niet veel af van de basisopstelling tegen Capelle. Raymond Kolder staat nu weer op het veld, Danny v.d. Vijver heeft plaatsgenomen op de reservebank. Ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Hoek hebben bij IJsselmeervogels Wouter van Hoof en Maikel de Harder plaats gemaakt voor Nick Kuipers en Ceriel Oosthout. En alsof ze het er om doen: de aftrap van de wedstrijd is door Kevin & Jeffrey Winter.

IJsselmeervogels is daarmee als winnaar van de toss uit de bus gekomen en dus speelt Rijnsburg pas in de tweede helft richting de eigen Ui-side. Zoals een moderne wedstrijd betaamt is het ook nu in de eerste minuten aftasten geblazen. IJsselmeervogels komt in het begin één keer voor het vijandelijke doel maar Ceriel Oosthout wordt wegens buitenspel terug gefloten. Even later krijgen de Boys een vrije trap na een overtreding op Bart Freke. Broer Peter is verantwoordelijk voor het vervolg maar zijn vrije trap leidt direct tot een tegenaanval waarbij Raymond Kolder reddend moet optreden. Na 10 minuten doet zich de eerste echte grote kans van de wedstrijd voor. De kaats is tussen Jeffrey Winter en Richal Leitoe maar de laatstgenoemde heeft de pech dat Martijn van Strien al vroeg naar de grond is gegaan zodat hij het schot onschadelijk kan maken. Rijnsburgse Boys weet de tegenstander redelijk klem te zetten maar tot schoten op het doel komt het daarna nog even niet. Hooguit een niet begrepen pass van Kevin Winter die in de handen van z’n voormalige maatje in het doel van IJsselmeervogels landt.

Een grote kans voor Richal Leitoe maar doelman van Strien doet zijn werk (foto Hans Heemskerk)

Na die eerste vijf minuten mag gesteld worden dat alle katten uit de boom gekeken zijn en de wedstrijd lekker op gang komt. Rijnsburgse Boys creëert een aantal mogelijkheden, de teller loopt snel op. Nadat een schot van Resham Sardar in de 16 nog wordt geblokt schiet Jeffrey Winter via doelman Van Strien over. Maar ook IJsselmeervogels laat zich voor het doel van Tim Orlowski zien. De keeper moet in actie komen wanneer Damiano Schet op doel schiet. De daarop volgende mogelijkheden zijn weer voor de thuisploeg. Richal Leitoe treft de vuisten van Van Strien. Die laatste moet bij een volgende aanval zo’n vijfentwintig meter uit z’n doel komen om (wederom) Leitoe op te vangen. Ondertussen had er zo maar 2-1 op het scorebord kunnen staan zonder dat iemand daar vreemd van op had gekeken. Na de zoveelste vrije trap na een overtreding op Richal Leitoe lijkt Rijnsburgse Boys op voorsprong te komen. De vrije trap landt op het hoofd van Bart Freke maar via Cerezo Fung a Wing en de paal wordt een corner afgedwongen. Die corner van Peter Freke lijkt vervolgens in het doel – en over de doellijn te belanden. Maar in ieder geval niet in de ogen van de scheidsrechter en zijn assistent die goed opgesteld stonden.

Ook Jeffrey Winter krijgt een aantal kansen maar weet niet
te scoren tegen zijn vorige club (foto Hans Heemskerk)

Wie ondertussen mocht denken dat alleen de Boys kansen creëren heeft het mis. Kwong-Wah Steinrath wordt vlak na die vermeende openingstreffer vlak voor Tim Orlowski offside gegeven waarna Bart Freke de bal in de tegenaanval met precisie naast mikt. Weer is het Steinrath die nu Dennis Groot zijn hakken laat zien. Gelukkig voor alles wat geel-zwart een warm hart toedraagt schiet hij in zijnet. En ondertussen is er nog steeds geen half uur gespeeld. Na een half uur spelen denkt alles wat rood is aan een strafschap maar het balcontact van Bart Freke wordt door de arbiter anders beoordeeld. Iedereen op de staantribune schreeuwt nog moord en brand als Resham Sardar aan de andere kant terugdenkt aan woensdagavond. Daar waar Eto’o voor Inter met veel precisie raak wist te schieten ziet Sardar een soortgelijke inzet via de vingertoppen van de doelman tot corner verwerkt worden. Even later mag Damiano Schet via een listige steekbal op het middenveld bijna alleen op het doel van Orlowski afstevenen. Hij verkeert echter in het gezelschap van Raymond Kolder die andermaal redding weet te brengen. In de rust mag Niek Oosterlee nog bijna aangifte van diefstal doen als Tony Tol een voorsprong bij rust bijna steelt. Hij vindt echter Tim Orlowski op zijn weg die de inzet van dichtbij weet te keren.

Tim Orlowski bewijst ook in deze wedstrijd dat hij een geweldige keeper is (foto Hans Heemskerk)

In het begin van de tweede helft lijken beide ploegen nog heel even uit hetzelfde vaatje te willen tappen als de eerste. Drie roodhemden vormen de supportersclub van Richal Leitoe wanneer hij er op de rechtervleugel er vandaar gaat. Het levert diverse vrije trappen op van de voet van Kevin Winter en Peter Freke. Maar tot gevaarlijke situaties leidt het nauwelijks. Alle goede voornemens ten spijt, het spelpeil zakt vrij snel in elkaar. Aan de ene kant is het zwaar bespeelbare veld daar debet aan, ook de regerend landskampioen bij de amateurs laat zich steeds verder en vaker terugzakken. Wanneer Breinburg dan even op avontuur gaat volgt er razendsnel een tegenaanval waarbij een viertal Vogels naar voren vliegt terwijl de Rijnsburgers daar maar drie verdedigers tegenover kunnen stellen. Het spel golft op en neer en wie nu nog de toto in moet vullen zal zeker een 3-tje aankruisen.

Ronald Breinburg in actie (foto Hans Heemskerk)

Een zekerheid is dat overigens nog niet want er moet nog een half uur gespeeld worden wanneer Tim Orlowski een schot van de ingevallen Guido de Graaf onschadelijk weet te maken. Met dank aan Geoffrey Verwey voor het voorbereidende werk. Met nog tien minuten op de klok is er eindelijk weer een kansje voor de thuisploeg. Resham Sardar schiet recht in de handen van Van Strien, daar waar hij eigenlijk een hoek had moeten kiezen. Ook de topscorer van de Topklasse blijft vandaag droog wanneer hij eerst voorlangs schiet en vervolgens de doelman grondig test. Vlak voor tijd ontsnappen de Uien zelfs aan een achterstand wanneer Dennis Groot buitenspel opheft waardoor twee Vogels plotseling vrij in het strafschopgebied staan. Gelukkig is het Ronald Breinburg die tijdig redding brengt. De laatste Rijnsburgse mogelijkheid komt van de voet van Kevin Winter. Zijn vrije trap valt lekker in het strafschopgebied waar niemand de bal weet te raken zodat deze na een stuit klemvast bij Van Strien belandt. IJsselmeervogels eindigt de wedstrijd dan nog met 10 man als Nick Kuijpers – met geel op zak – de bal onnodig wegtrapt. Daarmee dwingt hij de goed leidende scheidsrechter Bronsvoort hem met een tweede gele kaart van het veld te sturen.

Na afloop van de wedstrijd geeft Vogels-trainer Jan Zoutman aan dat hij kan leven met de uitslag. Het half uur dat Rijnsburgse Boys in de eerste helft beter was dan zijn team mag wat hem betreft weggestreept worden tegen de kansen van de Spakenburgers in de tweede helft. Niek Oosterlee daarentegen claimde minimaal een 2-0 voorsprong bij
rust zodat de tweede helft een heel ander beeld zou hebben opgeleverd. Hij benadrukt verder dat dit een aardige prestigestrijd was maar dat de beslissingen in andere wedstrijden en op een ander moment plaatsvinden.

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels: 0-0 (0-0)

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Resham Sardar, Raymond Kolder
Gele kaarten IJsselmeervogels: Damiano Schet, Nick Kuipers (2x=rood)

Scheidsrechter: de heer W.H. Bronsvoort
Toeschouwers: 2.500

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, van Noord, B.Freke, Breinburg, P. Freke (88: V.d. Vijver), Leitoe, Kolder, J. Winter (88: Gootjes), K. Winter, Sardar
Opstelling IJsselmeervogels: van Strien, Krimp, Mooij, Kuipers, Bronkhorst, Steinraht, Oosthout (83: Van Hoof), Tol, Verwey, Fung a Wing (62: De Graaf), Schet (83: De Harder)