IJsbrand van Tilburg

HHC Hardenberg – Rijnsburgse Boys: 2-1 (1-0)

Door IJsbrand van Tilburg / Foto’s Hans Heemskerk
Woede, irritatie en teleurstelling. Met een mengeling van deze gevoelens zochten de spelers van Rijnsburgse Boys de kleedkamer op na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bakker. Zijn dubieuze beslissing om HHC Hardenberg in blessuretijd een penalty toe te kennen werkte als een rode lap op het broze zelfvertrouwen dat ook na de zevende competitiewedstrijd niet kon worden opgevijzeld. Rijnsburgse Boys kon daardoor de 1-1 tussenstand, die ruim vijf minuten op het scorebord stond, niet meer vast houden. De benutte penalty betekende de vierde nederlaag van het seizoen: 2-1. De Rijnsburgers zakten daarmee onder de rode streep en staan op de voorlaatste positie, net boven promovendus en rode lantaarndrager Ter Leede. De gifbeker moet kennelijk dit seizoen helemaal leeg gedronken worden. De bodem is, zowel letterlijk als figuurlijk, in zicht. Niek Oosterlee was zo boos op de arbiter dat hij na zijn luide schreeuw ‘thuisfluiter’ met een rode kaart achter de boarding mocht gaan plaats nemen. Zover had het echter helemaal niet hoeven komen. Wanneer zijn ploeg meer vechtersmentaliteit had getoond, waarmee het veel meer had kunnen afdwingen, had HHC Hardenberg gewoon verslagen kunnen worden. Na de nederlagen van de afgelopen twee seizoenen was de derde verliespartij op rij op de Boshoek niet nodig geweest.
HHC Hardenberg mocht van Rijnsburgse Boys de wedstrijd starten met het spelen richting de fanatieke kern en de kantine. En dat deden ze behoorlijk fel. De veel druk zettende Hardenbergers wilden de gasten kennelijk verrassen. Het offensief duurde een klein kwartier en leverde één hele kans (Hielke Penterman schoot op de vuisten van Richard van Nieuwkoop) en één halve kans (Dennis Krohne schoot voorlangs) op. Aanvoerder Kevin Winter wist kennelijk niet wat hij meemaakte en vermaande zijn ploeggenoten met de woorden: ‘We moeten meer doen wanneer we de bal niet hebben’. Een vrije trap van hem betekende na vijftien minuten niet alleen het einde van de Hardenbergse stormloop maar leverde ook de eerste Rijnsburgse kans op. Raily Ignacio kopte echter in de loop precies in de handen van keeper Sander Danes. Een tweede vrije trap leverde in de rebound een schot hoog over van Mark van den Boogaart op. Aan de andere kant was het een fraaie rush van Gersom Klok die veel gevaar leek op te leveren. Zij uiteindelijke voorzet vanaf de achterlijn werd door alles en iedereen met een oranje shirt gemist. Na een klein half uur viel dan toch de openingstreffer in het voordeel van de thuisploeg. Sargon Gouriye zette met een fraaie kap- en draaibeweging eerst Mark van den Boogaart en vervolgens Danny van der Vijver op het verkeerde been. De oud-Spakenburger kon door lopen tot in de zestien en liet met zijn schot in de linkerhoek Richard van Nieuwkoop kansloos: 1-0.
De voorsprong speelde HHC Hardenberg in de kaart. De ploeg kon zich laten terug zakken en Rijnsburgse Boys mocht het spel maken. Er daar sprak echter niet veel vertrouwen uit. Het wilde niet echt lukken om HHC Hardenberg in de problemen te brengen. Een voorzet van Marvin Wijks kon zowel Raily Ignacio als Danny van der Vijver, die vlak achter elkaar stonden, niet bereiken en werd door de Hardenbergse verdediging weggekopt. Vervolgens ging een schot en een kopbal van Raily Ignacio naast het doel. In blessuretijd was het zowaar een diepe bal vanuit de verdediging van Marvin Wijks die de goed doorlopende Raily Ignacio in een unieke scoringspositie bracht. Keeper Sander Danes gooide zijn lichaam in de strijd en bracht daarmee ook de spits ten val. De scheidsrechter floot; echter niet voor een penalty maar voor het einde van de eerste helft.
De tweede helft was net begonnen of een blunder van Sander Danes leek de gelijkmaker op te leveren. De keeper liet een simpele terugspeelbal van Ashwin Manuhutu zomaar onder zijn voet doorlopen. Met een jagende Raily Ignacio in de buurt kon hij echter ternauwernood de bal voor de doellijn wegschieten. De wedstrijd kreeg vrij snel een rommelig karakter met veel balverlies aan beide zijden. Toch waren er ook opvallende acties. Zo leek Sargon Gouriye, net als vorig seizoen één van de uitblinkers bij HHC Haredenberg, na ruim vijf minuten zijn doeltreffende actie uit de eerste helft te gaan herhalen. Nu werd echter zijn rush professioneel onschadelijk gemaakt door Rob Zandbergen en Ronald Breinburg, die ten koste van Benito Olenski in de basiself was gestart. Een schot van Gersom Klok ging één minuut later voorlangs. Na een klein uur spelen was het opnieuw Sargon Gouriye die de zestien in soleerde. Zijn val, en automatisch ook zijn roep om een penalty, werd echter door de scheidsrechter weggewuifd. Er ging in ieder geval meer dreiging van zijn acties uit dan die van Martin van Eeuwijk die zich in dezelfde periode tot tweemaal toe finaal vast liep in de Hardenbergse verdediging.
Ondanks dat de Rijnsburgse druk toenam wilde het maar niet lukken om de juiste eindpass af te leveren. Het spel oogde oog te slordig. Ook vrije trappen wilde niet echt gevaarlijk worden. Het verhaal van het seizoen tot nu toe, werd daardoor ook op een mooie nazomeravond in oktober niet herschreven. Een corner van Martin van Eeuwijk bracht even een opleving maar zowel een mogelijke kopbal van Ronald Breinburg als een gestrekt been van Danny van der Vijver kon de bal niet de juiste richting meegeven. HHC Hardenberg bleef loeren op een doeltreffende uitbraak en dat leek te lukken toen Glenn Kobussen Hielke Penteman wist te bereiken. In plaats van zelf te schieten gunde hij deze eer aan invaller Martijn Berger. Deze stond echter buitenspel maar werd ook prima verdedigd door Jordy Strooker die de bal net voor de doellijn wegschoot. Vervolgens waren het ook bij Rijnsburgse Boys twee invallers die van zich lieten spreken. Na een kenmerkende soloactie van Benito Olenski wist hij de bal net niet goed in de voeten van Jeffrey Koemans te spelen. Gebruikelijk werd in de slotfase ook Ronald Breinburg naar voren gestuurd. Tweemaal kreeg hij een kopkans maar de eerste was te zacht en de tweede ging naast. Volkomen verdiend viel acht minuten voor het einde dan toch de gelijkmaker. Na een voorzet van Raily Ignacio en een rare stuit kwam de bal bij Jeffrey Koemans die met zijn linkervoet een fraaie volley produceerde: 1-1.
De treffer deed Rijnsburgse Boys zichtbaar goed. Vertrouwen in een beter resultaat dan een gelijkspel leek met de minuut te groeien. Mogelijkheden waren er voor de sterk invallende Jeffrey Koemans (verdwaalde kopbal) en Marvin Wijks (te zwak schot). HHC Hardenberg leek te wankelen en ging uiteindelijk ook neer, in de zestien van Rijnsburgse Boys wel te verstaan….. Martijn Berger ging naar de grond na een vermeende trap op zijn voet door Rob Zandbergen. Dat net daarvoor HHC Hardenberg een overtreding beging ten opzichte van Jeffrey Koemans maakte de cruciale beslissing van scheidsrechter Bakker alleen maar pijnlijker. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken waarin Niek Oosterlee de rode kaart kreeg (vorig seizoen kreeg hij ook een kaart -geel- na zijn verbale verbazing over een discutabele gele kaart) pakte Hielke Pieterman het late cadeautje in de extra tijd genadeloos uit en schoot de bal recht op het doel: 2-1.
Een vrije trap in de laatste van de drie minuten extra tijd leverde niets meer op. Grote vreugde over de overwinning bij alles en iedereen bij HHC Hardenberg in het oranje maakte de pijn bij de geelzwarten des te schrijnender. En toen moest de verste terugrit van het seizoen ook nog gemaakt worden…
28: Sargon Gouriye: 1-0
83: Jeffrey Koemans: 1-1
90+1: Hielke Penterman: 2-1 (strafschop)
Scheidsrechter: G.J. Bakker
Toeschouwers: 1.100
Rode kaart Rijnsburgse Boys: 90: Niek Oosterlee
Gele kaarten HHC Hardenberg: Patrick Jurgens en Robert Schonewille
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Ronald Breinburg, Kevin Winter en Rob Zandbergen
Opstelling HHC Hardenburg: Danes, Manuhutu, Penterman, Gouriye (70: Berger), Kobussen, Bakker, Krohne (60: Schonewille), Jurgens, Van Hezel (75: Zwikker), Pol en Klok
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Breinburg, Zandbergen, Rottiné (62: Olenski), Strooker, Winter, Van der Vijver (70: Koemans), Van den Boogaart, Van Eeuwijk (79: Martina), Ignacio en Wijks