Rijnsburgse Boys eervol ten onder tegen Roda JC

De Rijnsburgse supporters (in totaal zo’n 100 tot 150) hadden vooraf een lichte hoop op een bekerstunt. Na de bijna-stunt van 22 jaar geleden – Rijnsburg verloor toen onverdiend op Kaalheide met 1-0 van Roda JC – werd het woensdagavond al snel duidelijk dat er niet meer in zat dat een eervolle nederlaag. De eerste mogelijkheid was voor Rijnsburgse Boys. Uit een corner kreeg Roda JC-doelman Vladan Kujovic het eerste schot te verwerken. De trots van het zuiden, spelend met twee Nederlandse spelers, was in de eerste helft een maatje te groot voor Rijnsburg. Geholpen door een fout van Erwin van der Lugt kwam Roda JC al vroeg op een 1-0 voorsprong. In de 17de minuut nam Van der Lugt teveel risico met een balletje breed. De profs profiteerden optimaal, Andres Oper liet doelman Arjan van Heusden kansloos: 1-0.

Sleutelbeen
In het laatste kwartier van de eerste helft ging het nog eens drie keer fout bij de Rijnsburgse ploeg. Eerst kon Ivan Vicelich uit een hoekschop vrij inkoppen, daarna kon de zonder veel overtuiging spelende Sergio zo vrij als een vogel de derde goal binnentikken. Vlak voor het rustsignaal was het opnieuw Andres Oper die de 4-0 binnenschoot. Het waren momenten die Rijnsburgse Boys-trainer Ted Verdonkschot na afloop aanhaalde. ‘Heel jammer van die goedkope goals. We zijn niet weggespeeld, we zijn weggescoord.’ De enige Rijnsburgse mogelijkheid voor rust was voor Djuric Ascension. Zijn vrije trap werd door Vladan Kujovic onder de lat vandaan getikt. Peter Freke was de grote pechvogel. Na 32 minuten moest hij zich laten vervangen door Tesso de Munck. Aan een forse en niet bestrafte charge hield Freke een gebroken of zwaar gekneusd sleutelbeen over.

Na de pauze kwam Rijnsburgse Boys sterk uit de startblokken en bleef het de hele tweede helft de beste ploeg. De druk op het Roda JC-doel leverde direct twee corners op en Rijnsburg  kreeg in de loop van de tweede helft een aantal goede kansen. Joost Kuhlmann kon na een solo niet genoeg kracht meer in zijn schot leggen. Ook een subtiele lob van Kuhlmann verdween net over de lat van het Roda JC-doel. Aan de linkerkant kwam er veel dreiging van Djuric Ascension en de regelmatig opkomende Brian Simons en aan de rechterkant kwam Frank Zinhagel geregeld langs zijn tegenstander.

Prestatie
Ook de voor Kuhlmann ingevallen Martijn Gootjes kreeg nog een goede kans. Zijn schot, na een voorzet van Zinhagel, werd gepakt door de Roda JC-doelman. Roda JC speelde in de tweede helft matig. Het team van trainer Huub Stevens leek zich te sparen voor de komende wedstrijd tegen Ajax. Maar dat zou de prestatie van de Boys teniet doen. Feit was dat Rijnsburgse Boys een sterke tweede helft speelde en zeker een doelpunt had verdiend. De profs werden alleen nog gevaarlijk uit een corner, maar het lukte Roda JC niet meer om te scoren, mede door het sterke optreden van Dennis Groot en de betrouwbare doelman Arjan van Heusden. Rijnsburgse Boys-trainer Ted Verdonkschot: ‘We hebben in de tweede helft laten zien waar we toe in staat zijn. Roda zal best wat gas hebben teruggenomen, maar het combinatievoetbal na rust en de manier waarop we Roda terugdrongen, ik heb genoten. Dit was een uitje, extra. Nu komt het echte werk weer.’

Het echte werk is zaterdag 24 september in de thuiswedstrijd tegen ARC. In de rust van deze wedstrijd wordt het jubileumboek over de 75-jarige geschiedenis van Rijnsburgse Boys gepresenteerd.

Roda JC – Rijnsburgse Boys: 4-0 (4-0).
17. Oper 1-0, 32. Vicelich 2-0, 40. Sergio 3-0, 45. Oper 4-0.

Geel: Van Dijk, Van Dessel (beiden Roda JC)