Rijnsburgse Boys eenvoudig naar tweede ronde KNVB-beker

Vanaf de aftrap zijn de eerste minuten voor DESK. De zondag-hoofdklasser uit Kaatsheuvel verschijnt enigszins gehandicapt aan de start. Twee van de selectiespelers verkozen het huwelijksbootje afgelopen week boven een bekerwedstrijd tegen de winnaar van de amateurbeker in het vorige seizoen, Rijnsburgse Boys. Desalniettemin proberen de Brabanders het initiatief naar zich toe te trekken. Die initiatieven werden na de eerste vier minuten gesmoord door een aantal Rijnsburgse tegenaanvallen. Na een eerste keeperstest door Richal Leitoe wordt diezelfde speler bij een volgende aanval aan z’n shirt vastgehouden. De op appèl van de assistent-scheidsrechter toegekende vrije trap wordt door één van de broers Freke halverwege de vijandelijke speelhelft op het hoofd van Bennie van Noord gedeponeerd. En die weet daar vanaf zo’n 10 meter van het doel wel raad mee, de snoeihard ingekopte bal ploft tegen het net en de 1-0 is een feit. En de aanvalsgolven op het doel van DESK-keeper Emile Aalbers blijven aanhouden. Met een scherpe pass vanuit de verdediging is het opnieuw Leitoe die zich laat zien. Hij mag alleen op de doelman af maar vindt net niet het net. Danny van der Vijver en Bart Freke krijgen vervolgens de kans uit te halen voor de 2-0 maar in beide gevallen werpt de doelman van DESK zich in de baan van het schot.

Bennie van Noord opent de score met het hoofd (foto Gerard van der Meij)

Na een kwartier laat Robert Fuchs zich voor de eerste keer echt zien. De ex-prof, met 20 seizoenen betaald-voetbal ervaring bij PSV, De Graafschap en RKC, krult een vrije trap van 20 meter langs de muur en langs de – voor Rijnsburg – goede kant van de paal. Het is een periode waarin DESK weer even aanzet en een paar kansjes creëert. Tim Orlowski mist een hoog geplaatste corner maar Roel Willemse komt niet aan koppen toe. Aan de andere kant is het wederom Leitoe die diverse plaagstootjes uitdeelt. Variërend van een schot op doel tot een knal die de kwaliteit van de roterende reclameborden test.

In de 36e minuut is de opwinding groot. Eén van de Rijnsburgse aanvallers wordt door de DESK-doelman naar de grond gewerkt. Penalty! vlagt de assistent maar de scheidsrechter beslist anders en legt de bal een paar meter buiten het strafschopgebied. Wanneer alle kruitdampen weer opgetrokken zijn, is er een kwartet geelzwarte spelers betrokken bij het nemen van de vrije trap. Maar meer dan een corner levert het schot van Jelle Bouma niet op. Het is echter uitstel van executie. Vijf minuten later is het Joost Kuhlmann die Bart Freke in stelling brengt. Die schiet op doel, zijn schot wordt gekeerd maar Danny van der Vijver is alert in de rebound en de 2-0 mag op het scorebord gezet worden. Vlak voor rust is het vanaf rechts Bart Freke die bij een counter Richal Leitoe met een crosspass over de hele breedte van het veld de diepte in stuurt. Die schudt op zijn buurt Dennis van de Pennen van zich af, passeert vervolgens de doelman en schiet beheerst de 3-0 ruststand binnen.

Na een prachtige actie scoort Richal Leitoe vlak voor rust de 3-0 (foto Gerard van der Meij)

Na afloop van de wedstrijd zou Joost Kuhlmann opmerken dat “die Leitoe een geweldige aanwinst voor de Rijnsburgers kan zijn wanneer hij goed in zijn vel zit”. Kennelijk voelt de nieuwe aanwinst van Rijnsburgse Boys zich momenteel senang. In één van zijn eerste acties in de tweede helft bezorgt hij de bal vanaf de rechtvleugel via het strafschopgebied tot vlak bij de rechtpaal. Waar Danny van der Vijver eigenlijk alleen maar tegen de bal aan hoeft te lopen: 4-0. Trainer Ted Verdonkschot stuurde zijn mannen vanmiddag in een 4-3-3 opstelling het veld in. Met Martijn Gootjes als voortdurend gevaar in het midden van de aanval. En met Leitoe en Kuhlmann als voortdurend wisselende buitenspelers. Het laatste doelpunt vanmiddag was een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen die twee vleugelspitsen. Deze keer is het Joost Kuhlmann vanaf links die met sjorren en werken zijn tegenstanders weer eens uitspeelt en met zijn voorzet Richal Leitoe weet te bereiken (5-0).

Scheidsrechter De Goeij uit Oss fluit consequent voor het gebruik van een gestrekt been bij slidings. Een wapen wat door de spelers van DESK nog eens wordt gebruikt. In de 53e minuut is Dennis Groot het slachtoffer van een actie van Dennis van der Pennen. Deze komt met gestrekt been op Groot inglijden die vervolgens kermend van de pijn naar de grond gaat. De voormalige speler van o.a. FC Dordrecht krijgt direct rood van de leidsman. De pas 23-jarige scheidsrechter fluit normaliter alleen in het betaalde jeugdvoetbal en geldt als één van de grootste Nederlandse talenten. Hij wordt niet voor niets in de zgn. masterclass gecoacht door Mario van der Ende en Jacques d’Ancona. En zal deze overtreding dan ook juist op zijn waarde hebben ingeschat.

Richal Leitoe bezorgt de bal tot vlak bij de rechtpaal waar Danny van der Vijver
eigenlijk alleen maar tegen de bal aan hoeft te lopen voor de 4-0 (foto Gerard van der Meij)

Een rode kaart is lang niet altijd een kwaliteitsimpuls voor de wedstrijd. Zoals ook nu. Martijn Gootjes kogelt nog een paar keer snoeihard op goalie en tegenstander, raakt bijna de lat maar treft geen doel. Djuric Ascencion geeft, nauwelijks in het veld, zijn vistekaartje af door Joost Kuhlmann op maat te bedienen. Maar helaas, die weet het doel niet te vinden. Ook andere acties van de lichtvoetige Ascencion zijn voor het publiek leuk om naar te kijken maar leveren geen verhoging van de score op. Ook zijn er schoten van Bennie van Noord en Peter Freke vanuit de tweede lijn, ze zijn het einde van vaak goed opgezette aanvallen maar de doelpalen staan of te dicht bij elkaar of de lat ligt te laag.

DESK probeert in de tweede helft het doel van Tim Orlowskit mondjesmaat op te zoeken maar de doelman wordt nauwelijks op de proef gesteld. Voor een keeper is het dan lastig de concentratie vast te houden wanneer er een plotseling een actie verwacht wordt. Met Van Beuningen en Hogewoning als verste krachten in het veld blijft Rijnsburgse Boys voortdurend de aanval zoeken. Een aantal keren wordt een opkomende middenvelder richting het vrije vlak voor de cornervlag gestuurd om vervolgens een scherpe voorzet richting doel af te leveren. De uitvoering mag goed genoemd worden, het resultaat laat nog even op zich wachten. Vlak voor tijd denkt Michiel Smulders met een kopbal nog de spreekwoordelijke eer te redden. Maar Bennie van Noord gunt de gasten uit Kaatsheuvel geen doelpunt.

In de agenda van de Rijnsburgers mag de komst van RBC Roosendaal nu al vast genoteerd worden. Dinsdag 23 september is om 17.00 uur de aftrap op de Middelmors voor de tweede ronde van de KNVB-beker.

Rijnsburgse Boys – DESK:  5-0 (3-0)

06: Bennie van Noord 1-0; 41: Danny van der Vijver; 45: Richal Leitoe 3-0; 48: Danny van der Vijver; 52: Richal Leitoe 5-0.

Scheidsrechter: J. de Goeij