IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – DVS ’33 Ermelo: 0-4 (0-0)

Rijnsburgse Boys wacht op betere tijden

‘Het is tijd voor een frisse wind.’ Met deze woorden sprak Ad Hendriksen, direct na afloop van de verloren wedstrijd tegen DVS ’33, de verzamelde pers toe. De voorzitter van Rijnsburgse Boys deed deze uitspraak tijdens de bekendmaking dat er aan het eind van het seizoen een einde komt aan de samenwerking tussen Niek Oosterlee en Rijnsburgse Boys. De spelers, die op hetzelfde moment het nieuws over het vertrek van Niek Oosterlee van hem zelf hoorden, hadden hun trainer wel lelijk in de kou laten staan. Na zeventig minuten voetbal hielden zijn spelers een kwartier lang ‘Open Huis’ waar DVS ’33 dankbaar van profiteerde: 0-4. De persverklaring, waarin stond dat de trainer met de trainersgroep er alles aan zal doen om de doelstelling van het seizoen – promoveren naar de tweede divisie – te realiseren, werd na de vernedering door de debutant nog wel toegelicht. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat Niek, met zijn vakmanschap, en de spelers dit doel ook gaan realiseren. Het vlammetje zal bij de trainer echt niet uit gaan, daar is hij veel te ambitieus voor’ aldus Ad Hendriksen. Een top-zeven-klassering is ook een passend afscheidscadeau van de spelers aan de trainer die daarmee zeven seizoenen op Middelmors waardig kan afsluiten.

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Het goed afsluiten van een kalenderjaar is echter niet aan Rijnsburgse Boys besteed. Na de 0-4 nederlaag van vorig jaar tegen HHC Hardenberg en de 2-1 nederlaag tegen Kozakken Boys twee jaar geleden, moeten de spelers en technische staf ook dit seizoen overwinteren met een nederlaag als laatst behaalde resultaat. De huidige winter mag qua temperaturen dan wel historisch hoge waarden opleveren, de ijzige kilte op Middelmors is de laatste tijd ook een bittere constatering. Na de 0-0 remises tegen Scheveningen en Excelsior Maassluis kon ook in het derde achtereenvolgende thuisduel, ditmaal tegen tegen DVS ’33, Rijnsburgse Boys niet tot scoren komen. Het schot op de paal van Marvin Wijks, na zes minuten, bleek dus een voorbode te zijn, net als zijn inzet welke in de aansluitende corner over het doel ging. Rijnsburgse Boys bleek, net als een week eerder tegen Excelsior Maassluis, zoekende naar de juiste speelpatronen waarmee de tegenstander de wil opgelegd zou kunnen worden. Het had daarbij het geluk dat, metname in de beginfase, ook de juiste scherpte bij DVS ’33 ontbrak. Binnen vier minuten verscheen Kay Velda tweemaal voor Richard van Nieuwkoop maar de Rijnsburgse doelman wist zijn doel vooralsnog schoon te houden. Doordat DVS ’33 zichtbaar moeite had met het spelen op natuurgras in plaats van het eigen, vertrouwde, kunstgras, leek de wedstrijd zich voort te kabbelen als een typische 0-0 wedstrijd. Met natuurlijk wel af en toe een mogelijkheid, maar dan ontbrak het weer aan de nodige overtuiging. Tot driemaal toe kreeg Raily Ignacio, ondanks zijn belofte aan de verslaggever van RTV-West om er drie te scoren, de kans op zijn gebruikelijke feestje, maar zijn inzetten gingen over of waren veel te zwak.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Ondanks dat DVS ’33 in de tweede helft via standaardsituaties, eerst via een corner en daarna via een vrije trap, in eerste instantie het meest dreigend was, bleek Rijnsburgse Boys vervolgens meer en meer een overwicht te krijgen. In ieder geval was het balbezit voor de Rijnsburgers veel groter dan voor de ploeg uit Ermelo. Echte dreiging ontstond uit een soloactie van Marvin Wijks, na een één-tweetje met Danny van der Vijver, maar zijn schot verdween in de handen van doelman Paul Eppink. Martin van Eeuwijk, na een uur in het veld gekomen voor Joost Leonard, leek direct zijn visitekaartje af te willen geven. Na een prima steekpass op Raily Ignacio kwam de invaller uiteindelijk zelf in de positie om te schieten. Daar had hij echter teveel kap- en draaibewegingen voor nodig zodat een Rijnsburgse openingstreffer een brug te ver was. DVS ’33 loerde, mede door de geboden ruimte, op de counter maar leek daar in eerste instantie geen resultaat mee te boeken. Topscoorder Ali Akla bleek gevaarlijk op te stomen aan de rechterkant van het veld, maar door het uitblijven van de nodige aansluiting van zijn medespelers bleef een doelrijpe kans achterwege. Aan de andere kant van het veld kreeg Bart Freke nog een mogelijkheid, maar zijn schot ging over.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Ondanks het gevoelsmatige wachten op de Rijnsburgse openingstreffer viel deze aan de andere kant. Na zijn mislukte pogingen uit de eerste helft bleek Kay Velda nu wel succes te hebben. Zijn afstandsschot vanaf twintig meter was zowaar raak: 0-1. Na exact 250 minuten zonder treffers op Middelmors (in de duels tegen Scheveningen en Excelsior Maasluis werd niet gescoord) werd in de zeventigste minuut dus de ban gebroken. En daar bleef het niet bij. Rijnsburgse Boys viel namelijk als een kaartenhuis ineen. Alle combinaties bij DVS ’33 verliepen zo soepel dat de Rijnsburgse verdediging gewoon te kijk werd gezet. Invaller David van de Groep mocht de 0-2 binnen schieten en Mike Arens kon, de van de lat afketsende bal van Ali Akla, zo maar binnenlopen: 0-3. Vanwege het beroeren van de bal door Joel Tillema nadat er geschoten was, was er van buitenspel geen sprake. Rijnsburgse protesten werden dan ook weggewuifd. De mooiste actie moest toen nog komen. De naar IJsselmeervogels vertrekkende Ali Akla vertrok vanaf zijn eigen helft, omzeilde invaller Leon Tol en Renee Troost – die op de positie van de vader geworden Nick Kuipers was gestart – om uiteindelijk Richard van Nieuwkoop uit te spelen: 0-4.
De fase waarin het voor Rijnsburgse Boys niet loopt, zoals een ieder verwacht en hoopt, bleek dus nog niet voorbij te zijn. Vormcrisis bij teveel spelers heeft tijd nodig om omgebogen te worden. Wellicht dat het trainingskamp in het altijd zonnige Torremolinos, welke op 2 januari van start gaat, de aanleiding is voor de ommekeer. Wellicht kan daardoor de genoemde frisse wind niet alleen bij de start van het nieuwe seizoen in augustus gaan waaien, maar ook nog tijdens de laatste veertien wedstrijden in het lopende seizoen gaan opsteken!
Rijnsburgse Boys – DVS ’33 Ermelo: 0-4 (0-0)
71: Kay Velda: 0-1
73: David van de Groep: 0-2
78: Mike Arens: 0-3
86: Ali Akla: 0-4
Scheidsrechter: G. Keijl
Toeschouwers: 1.250
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Joost Leonard, Jeroen Hessing, Bart Freke en Joel Tillema
Gele kaarten DVS ’33 Ermelo: Edmund Mijnheer
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Renee Troost, Jeroen Hessing, Bart Freke (77: Leon Tol), Joel Tillema, Ismail Celen, Danny van der Vijver, Jeffrey Vlug, Joost Leonard (60: Martin van Eeuwijk), Raily Ignacio en Marvin Wijks
Opstelling DVS ’33 Ermelo: Paul Eppink, Edmund Mijnheer, Basil Camara, Jorran van Santen, Roald de Vries, Yasin Kurt, Hayri Pinarci, Kay Velda (84: Roelof de Groot), Ali Akla, Mike Ahrens (81: Haico Epe) en Maurice de Ruiter (59: David van de Groep)