Piet Kralt

Rijnsburgse Boys – De Treffers 2-4 (0-2) – VERSLAG

Te groot voor het servet…

In het seizoen 1963-1964 haalde Feyenoord als eerste Nederlandse club ooit de halve finale van wat toen nog gewoon de Europa Cup heette. Onderweg versloegen de Rotterdammers het Zwitserse Servette uit Genève na een beslissingswedstrijd (die speelden ze toen nog). Het was feest, maar de zondag daarna werden de Rotterdammers verslagen door Volendam. “Logisch”, zeiden ze aan de Dijk, “ze zijn te groot voor het servet maar te klein voor het tafellaken.”

De wedstrijd van Rijnsburgse Boys tegen het Groesbeekse De Treffers bracht dat oude spreekwoord weer in herinnering. Rijnsburgse Boys had twee overwinningen in een week geboekt. De Treffers stond (en staat) weliswaar tweede, maar wie weet wat er voor de Boys in het vat zou zitten? Servet of tafellaken?

Zwakker op menig front
Servet, zo bleek al snel. De Treffers was vanaf het begin de betere ploeg. Sterker in de duels. Sterker aan de bal. Sterker in de combinaties. Sterker in de afronding. Hier speelde een elftal met het zelfvertrouwen van een ploeg hoog in het linkerrijtje. Een ploeg die ergens in gelooft. En terecht want de achterstand van de nummer twee op koploper Spakenburg liep in de laatste twee wedstrijden terug van tien naar zes punten.
Rijnsburgse Boys stelde daar best veel inzet tegenover, maar dat was niet genoeg. Al in de zesde minuut eindigde een Groesbeekse aanval op de paal en vier minuten later lag de bal in het Rijnsburgse net. Na een afgeslagen aanval werd er door De Treffers diep gespeeld en werd Rob Zandbergen eruit gelopen. Tim Waterink rondde de aanval af (0-1). Acht minuten later scoorde De Treffers weer (0-2). Nu was het de rappe Gavin Vlijter die de goal maakte.
Rijnsburgse Boys moest aan de bak. Nog nooit had de ploeg een thuiswedstrijd tegen deze tegenstander verloren. Maar behalve een ziedend schot van Rob Zandbergen, dat keeper Niels Kornelis knap over zijn goal werkte, was er weinig positiefs te melden. Bijna was het nog 0-3 geworden toen Dennis van der Plas de bal een beetje knullig verspeelde. Maar Vlijter pakte het cadeautje niet uit: zijn lob toucheerde de kruising. De ruststand was volkomen terecht.

Geen ander vaatje
Wie gehoopt had dat Rijnsburgse Boys na de rust uit een ander vaatje zou tappen, kwam bedrogen uit. Er bleek geen ander vaatje voorhanden. Opnieuw waren de beste kansen voor de ploeg uit Gelderland. In de 65ste minuut scoorde Bram Ros bijna (hij speelde voor het eerst weer een hele wedstrijd) na een vrije trap van Zeldenrust, maar even later was het 0-3 toen de thuisploeg de bal niet weg kreeg en Waterink nogmaals doel trof.
Vrijwel vanaf de aftrap gloorde er weer hoop in de Rijnsburgse harten. De voor Roderick Gielisse ingevallen Nino Klaver – hij stond voor het eerst sinds anderhalf jaar niet in de basis – scoorde na een slimme assist van Dani van der Moot 1-3. Kort daarna verving Lesley Bakker André Morgan en nog weer vier minuten later was de marge weer drie goals in het nadeel van Rijnsburg. Daan Walraven maakte een overtreding in het strafschopgebied en Azzedine Dkidak benutte de penalty. Weg hoop in de harten.

Laatste wisseltruc
Hein Leliveld probeerde met een laatste wisseltruc nog wat te bereiken. Steff van Rooijen verving Jeroen Spruijt, Ilias Kariouh Furhgill Zeldenrust en Mitchi Huijsman Dani van der Moot. Dat bracht wel wat meer energie in de ploeg. Voor Mitchi werd het een leuke invalbeurt. Hij legde na een corner de 2-4 in de touwen. Veel effect had dat allemaal niet meer, al was Klaver in blessuretijd nog dicht bij de 3-4. Er was te weinig tijd om het De Treffers nog moeilijk te maken. Het zat er allemaal niet in deze keer.
Dat is geen schande maar je moet van zo’n wedstrijd wel leren. “Wij creëerden de kansen voor de tegenstander”, was de nuchtere conclusie van trainer Hein Leliveld. Volgende week zaterdag wacht Scheveningen op Houtrust. Dan moet Rijnsburgse Boys maar geleerd hebben om geen kansen voor de tegenstander meer te creëren.

Rijnsburgse Boys – De Treffers 2-4 (0-2)

Scheidsrechter: Sander de Brito Roque
Toeschouwers: 1000

Gele kaart Rijnsburgse Boys: geen
Gele kaart De Treffers: Azzedine Dkidak

Scoreverloop:
10’ 0-1 Tim Waterink
18’ 0-2 Gavin Vlijter
67’ 0-3 Tim Waterink
68’ 1-3 Nino Klaver
74’ 1-4 Azzedine Dkidak (penalty)
89’ 2-4 Mitchi Huijsman

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, André Morgan (71. Lesley Bakker), Daan Walraven, Dennis van der Plas, Rob Zandbergen, Roderick Gielisse (61. Nino Klaver), Bram Ros, Jeroen Spruijt (82. Steff van Rooijen), Delano Asante, Dani van der Moot (82. Mitchi Huijsman), Furhgill Zeldenrust (82. Ilias Kariouh).
Opstelling De Treffers: Niels Kornelis, Tjeu Langeveld, Jorn van Hedel, Guus Joppen, Yassin Handi (78. Youri Loen), Azzedine Dkidak (85. Morad El Haddouti), Ricardo Ippel, Willem den Dekker, Jordy Thomassen (78. Torino Hunte), Tim Waterink (85. Oussama Bouyaghlafen), Gavin Vlijter (61. Dean van der Sluis).