IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – De Treffers: 2-1 (1-0) – VERSLAG

Blijdschap en opluchting na winst in seizoensopener  

Er zijn in de competitie altijd wedstrijden waarvan de uitslag als extra belangrijk wordt ervaren. De seizoensopener is er bij uitstek één. De druk lag dus bij Rijnsburgse Boys om in de thuiswedstrijd tegen het jubilerende De Treffers met een driepunter te eindigen. Een magistraal schot van Jeffrey Jongeneelen, drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd, zorgde voor de nodige blijdschap op Middelmors. De treffer leverde namelijk een 2-1 eindstand op en dus de eerste overwinning van het seizoen. Er heerste ook opluchting want na een prima eerste helft, welke met een verdiende 1-0 voorsprong werd afgesloten, bleek het verval in de tweede helft behoorlijk groot te zijn. De dreun van de snelle gelijkmaker in de tweede helft kwam de ploeg van Henk Wisman maar moeilijk te boven. De nieuwe trainer was na afloop dan ook meer dan gelukkig met de uitzonderlijke kwaliteiten van de inmiddels oud-aanvoerder van Rijnsburgse Boys. In het nieuwe seizoen is namelijk Thomas Bakker aangewezen als de leider in het veld. De wens van Henk Wisman om deze taak aan een verdediger toe te bedelen werd daarmee vervuld.                                  

Foto: Jan Jungerius


Nieuwelingen
De Treffers kwam bijzonder goed uit de startblokken waarbij twee nieuwelingen zich direct in de kijker speelden. Dilivlo Hoffman kwam op links goed door en moest door middel van een overtreding gestopt worden. De aansluitende vrije trap leverde een eerste doelpoging van Gino van den Berg op maar de kopbal van de oud-speler van Jong Cambuur werd door Nick Zeijlmans op tijd weggewerkt. Daarmee is ook direct de eerste nieuweling aan de kant van Rijnsburgse Boys genoemd. De 1.95 meter lange verdediger straalt rust uit en vormde samen met Thomas Bakker het centrale verdedigingsduo. Rechts van hen stond Bert Koomen die, wat snelheid betreft, de tweelingbroer van linksback Jordy Strooker had kunnen zijn. De oud-speler van FC Lisse gebruikte na acht minuten zijn kwaliteit op zodanige wijze dat het de eerste kans voor Rijnsburgse Boys opleverde. Net buiten de middencirkel kreeg hij de bal aangespeeld door Jeroen Spruijt om vervolgens, na Bryan Sirvania te hebben uitgespeeld, naar het doel van Niels Kornelis op te stomen. Het afsluitende schot ging net naast het doel. Drie minuten later leek aan de andere kant van het speelveld Lowie van Zundert de openingstreffer te gaan scoren. Echter, van dichtbij faalde de topscorer van het vorige seizoen. Hij vergiste zich waarschijnlijk in de lengte van de Bradly van der Meer. Met een fantastische redding onderscheidde de nieuwe keeper van Rijnsburgse Boys zich dus direct. Kort daarvoor had de oud-keeper van Capelle ook al een vrije trap van Boy van de Beek onschadelijk gemaakt. De keuze van Henk Wisman voor hem in plaats van Richard van Nieuwkoop was natuurlijk het onderwerp van gesprek op Middelmors. Het elfde seizoen voor de enige oer-Rijnsburger van het afgelopen seizoen begint dus op de bank in plaats van onder de lat. Henk Wisman: ‘Het zijn beide goede keepers met verschillende kwaliteiten. Hoewel Richard meer ervaring heeft is voor de eerste wedstrijden de keus voor Bradley gemaakt. Zijn lengte is in zijn voordeel.’    

Foto: Jan Jungerius


Ten aanval
Na een derde Groesbeekse vrije trap binnen tien minuten  en opnieuw gevaarlijk opkomen van Dilivlo Hoffman maar zonder tot een schot te komen, kwam het blaffen zonder te bijten voorlopig tot een einde bij De Treffers. Het was Rijnsburgse Boys dat de wedstrijd naar zich toe trok en nadrukkelijker ten aanval trok. Vanuit de eerste Rijnsburgse corner kwam de bal precies op de wreef van Thomas Bakker. De mee naar voren gekomen verdediger had zijn verkiezing tot aanvoerder bijna luister bijgezet met een fraaie treffer maar zijn poeier belandde in het zijnet. Anthony van Dongen, de vierde nieuweling in de basis bij Rijnsburgse Boys, had in het programmaboekje laten weten het publiek te willen vermaken. En dat deed hij in de eerste helft meer dan voldoende. De oud-speler van DEM ontpopte zich tot een ware balvirtuoos die met zijn acties de Rijnsburgse fans volop laat genieten. Zijn directe verdediger Tjeu Langeveld werd regelmatig voor schut gezet en dat leverde ook weer gevaar voor het doel van De Treffers op. Helaas kwam Joël Tillema na ruim twintig minuten net kracht te kort om een voorzet doeltreffend af te ronden. Ook Jeffrey Jongeneelen had geen geluk met zijn schot van afstand welke via de buitenkant van de paal een corner opleverde. Hieruit kwam geen gevaar; uit een verre trap van Bradly van der Meer op Anthony van Dongen wel. Na wat heerlijk voetenwerk werd echter zijn schot geblokt. Zijn spel roept natuurlijk frustraties bij de tegenstander op. Een gele kaart voor Tjeu Langeveld was slechts een kwestie van tijd. Binnen het half uur werd deze gegeven na een smerige overtreding. Uit de toegekende vrije trap kreeg Joël Tillema de bal niet lekker op zijn hoofd om voor gevaar te zorgen. Twee minuten later kwam dat wel toen Jeffrey Jongeneelen exact op tijd de bal aan de opstomende Bert Koomen meegaf. Uitgerekend routinier Cendrino Misidjan, die dit seizoen voor de derde maal bij De Treffers aan de selectie was toegevoegd, moest aan de noodrem trekken. Scheidsrechter Gansner kon niet anders dan Rijnsburgse Boys een penalty toe te kennen. Joël Tillema, die zich dit seizoen ten doel heeft gesteld om zich in de top van de Rijnsburgse topscorerslijst allertijden te nestelen, wist de penalty feilloos binnen te schieten: 1-0.   

Foto: Jan Jungerius


Onoplettendheid
De laatste tien minuten in de eerste helft leverden niet veel vuurwerk meer op. Beide ploegen mochten, zonder dreiging, een vrije trap nemen. Tenslotte was het Lowie van Zundert die met een strakke voorzet op meer rendement had gerekend. Er was echter geen Groesbeeks eindstation voor het doel aanwezig. Vijf minuten na de pauze bleek de spits van De Treffers uiterst alert na onoplettendheid bij een vrije trap van Rijnsburgse Boys. Nadat Jeroen Spruijt wellicht de bal te gehaast op Edo Knol had geschoten kon hij de bal niet goed onder controle krijgen. Na de interceptie  van De Treffers werd Lowie van Zundert aangespeeld – gebruikte hij zijn hand niet? – die het centrale verdedigingsduo van Rijnsburgse Boys op het verkeerde been zette. Schietend vanaf de zestienmeterlijn werd ook Bradly van der Meer voor de eerste keer van dit seizoen geklopt: 1-1. De onverwachte tegentreffer werkte verlammend voor Rijnsburgse Boys. Het was juist De Treffers dat besefte dat er wellicht meer in zat dan alleen het ene puntje bij een gelijkspel. De gedreven spelende Bert Koomen – uitgeroepen tot man van de wedstrijd – moest bij een corner het gevaar Lowie van Zundert uitschakelen. De spits van De Treffers probeerde het later vervolgens ook nog eens met een achterwaartse kopbal welke naast ging.

Foto: Jan Jungerius


Solo
De drinkpauze halverwege de tweede helft – vanwege de warmte was er door het RIVM zelfs een hitteplan voor deze zaterdag in werking gesteld – werd door Rijnsburgse Boys gebruikt om de koppen bij elkaar te steken. Er werd elkaar moed ingepraat en dat resulteerde direct in een goed uitgespeelde aanval. Helaas bleek de bedoelde afmaker van de actie, Jeffrey Jongeneelen, de bal te ver voor zich uit te spelen. Vervolgens maakte Edo Knol plaats voor Roderick Gielisse. Gelukkig kon de geliefde Rijnsburgse Hagenees mee spelen in het duel waarin, voorafgaand aan de aftrap, het overlijden van zijn vader was herdacht. Een kwartier voor het einde ontsnapte Rijnsburgse Boys aan een tegentreffer. Na een verre ingooi van Cendrino Misidjan was het een zeldzaam foutje van Bradly van der Meer – hij kreeg de bal niet onder controle – waardoor Koen Maertzdorf kon uithalen richting het lege doel. Jordy Strooker, die tijdens de oefencampagne al een zeer sterke indruk had achtergelaten, was alert en redde op de lijn. Een minuut later herstelde Bradly van der Meer zich direct door een hoge bal uit een corner feilloos te pakken. De vijfde nieuweling aan de kant van Rijnsburgse Boys, Maarten Reyneveld, leek drie minuten na zijn invulbeurt op een negatief debuut te gaan uitlopen. Zijn inkomen met gestrekt been werd immers met een gele kaart bestraft. Maar toch kwam het goed. En hoe! Na een strakke diepe bal van Nick Zeijlmans legde de oud-speler van Ado Den Haag koppend de bal terug op Jeffrey Jongeneelen. Het is de klasse van een begenadigd voetballer om een solo te gaan starten en dan met een fraaie curve de bal in het doel te schieten: 2-1. Middelmors ontplofte en wist dat het waarschijnlijk het doelpunt van de week uit de tweede divisie had aanschouwd. In de toegekende vijf minuten blessuretijd – welke uiteindelijk ruim zes minuten werden – kreeg De Treffers via en vrije trap op een gevaarlijk plaats de kans iets terug te doen. Invaller Aziz Khalouta schoot echter ruim over.

Foto: Jan JUngerius


Goede traditie
Henk Wisman blikte na afloop tevreden terug: ‘In de eerste helft hebben we goed gespeeld. We hebben kansen gecreëerd en hadden er goed de controle op. In de tweede helft waren we minder in omschakeling bij balverlies en niet nauwkeurig bij balbezit. Met de wissels hoopte ik het voetbal er weer in te brengen en dat is ten dele gelukt. De schitterende goal van Jongeleen was uiteindelijk wel terecht.’
Rijnsburgse Boys wist hiermee voor de vijfde achtereenvolgende keer de openingswedstrijd van het seizoen met een overwinning af te sluiten. Het lijkt dus een goede Rijnsburgse traditie te worden na een minder fase in de vijf jaar die daaraan vooraf gingen. In die periode werd namelijk drie keer verloren en tweemaal gelijk gespeeld. Het waren jaren onder Niek Oosterlee, de huidige trainer van GVVV, de tegenstander van volgende week….          
Rijnsburgse Boys – De Treffers: 2-1 (1-0)
33: Joël Tillema: 1-0 (penalty)
50: Lowie van Zundert: 1-1
87: Jeffrey Jongeneelen: 2-1
Scheidsrechter: R.J.A. Gansner 
Toeschouwers: 900
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Maarten Reyneveld, Jeffrey Jongeneelen en Bram Ros
Gele kaarten De Treffers: Tjeu Langeveld, Cendrino Misidjan, Lowie van Zundert en Dennis Janssen
Opstelling Rijnsburgse Boys: Bradly van der Meer, Bert Koomen, Thomas Bakker, Nick Zeijlmans, Jordy Strooker, Bram Ros, Jeroen Spruijt (81: Maarten Reyneveld), Edo Knol (73: Roderick Gielisse), Jeffrey Jongeneelen, Joël Tillema (90+3: Marc Magan) en Anthony van Dongen  
Opstelling De Treffers: Niel Kornelis, Gino van den Berg, Bryan Sirvania, Joey Dekkers, Cendrino Misidjan, Koen Maertzdorf, Lowie van Zundert (86: Aziz Khalouta), Boy van de Beek (81: Bob Melis), Dilivio Hoffman, Dennis Janssen en Tjeu Langeveld (67: Joris Janssen)