Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – De Treffers 2–0 (0–0) – VERSLAG

Uien maken vaart om de doelstelling te halen

Het is al een tijdje duidelijk: Rijnsburgse Boys speelt niet meer mee om de prijzen. Om het seizoen niet als een nachtkaars uit te laten gaan, zijn een nieuwe doelstelling en gevoel voor eer nodig. Trainer Pieter Mulders maakte al eerder gewag van het nieuwe doel: bij de eerste zes eindigen. Uit bij Jong Sparta leek die doelstelling nog niet geheel te zijn doorgedrongen, de sterke tegenstand in ogenschouw genomen. Het ‘nieuwe’ 4-4-2 systeem, niet spectaculair, wel degelijk, wierp daarna wel zijn vruchten af. Rijnsburgse Boys won al verdiend tegen FC Lienden en ook tegen De Treffers maakte er maar één ploeg aanspraak op de zege. Op zich best vreemd: De Treffers strijdt immers volop tegen degradatie, in ieder geval om de vermaledijde nacompetitie te ontlopen. In die loterij wil je niet terecht komen. Toch waren de Uien de gevaarlijkste ploeg, zonder te sprankelen. Het is daarentegen wel degelijk wat de mannen van Mulders laten zien. Er wordt weinig weggegeven de laatste twee wedstrijden. En als je dan een paar jongens met extra kwaliteiten hebt, dan wil de wedstrijd best wel eens de goede kant op vallen. Zo geschiedde ook tegen de Traditionsverein uit Groesbeek. De ploeg van Anton Janssen ging met lege handen de bus in en gaat nog zware weken tegemoet. Rijnsburgse Boys moet deze lijn proberen door te trekken. Kom maar op met die punten!
Het is helaas dit seizoen schering en inslag. Een minuut stilte ter nagedachtenis aan een overleden persoon. Voor aanvang van deze wedstrijd werd Nico-Willem van Egmond herdacht, die op de veel te vroege leeftijd van 32 jaar overleed.

Foto: Jan Jungerius


Net als tegen FC Lienden was de eerste knappe kans voor de tegenstander. Een scherpe voorzet van Cendrino Misidjan gaf Niels Wouters de mogelijkheid om meteen met de deur in huis te vallen, maar Van Nieuwkoop redde.
Rijnsburgse Boys kopieerde het patroon van tegen FC Lienden. Vanuit een gesloten defensie spelen en met twee spitsen. Ditmaal waren dat Parami en Serbony, die hard aan de bak moesten tegen de viermansdefensie van De Treffers, spelend zonder sterkhouder Pim Balkestein. Het begin van de Boys was haperend. Verkeerde passes kwamen meer voor dan men lief was, maar toch wisten de Uien enkele malen gevaarlijk door de Groesbeekse defensie te snijden. Een potentieel gevaarlijke één-twee tussen Parami en Serbony strandde in goede bedoelingen. Jeffrey Jongeneelen had daarna een echt grote kans. Na een één-twee met Parami kwam hij alleen voor de keeper, maar zijn inzet werd gekeerd door keeper Kornelis (afgelopen maandag nog scorend tegen Kozakken Boys!)

Foto: Jan Jungerius


De kansenput was daarna zeker nog niet opgedroogd. Een strakke corner van Goeman was een prooi voor Opoku, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald door Op den Camp. Een bal die menig supporter al telde. De Treffers probeerde het soms wel, combineerde af en toe niet verkeerd, maar leek het echte vuur te ontberen. Een kopbal van de zwaar gehinderde Janssen ging over, één van de weinige wapenfeiten van De Treffers in de eerste helft. Kansrijker was een schot van Parami. De voorzet van Jordy Strooker, verdomd gedreven weer, werd door Serbony van richting veranderd na de eerste inzet van Parami. Het was een raar en gevaarlijk balletje, maar keeper Kornelis wist te pareren.

Foto: Jan Jungerius


De conclusie in de rust was simpel: de Uien hadden misschien wat meer aanspraak op een goal, maar hoogstaand was het zeker niet. Inherent aan de situatie waarin Rijnsburgse Boys zit en het gevolg van het gehanteerde systeem is dat we een wat degelijker maar minder spectaculair speltype te zien krijgen.
Met de meer beweeglijke Van Oijen voor Serbony probeerde Rijnsburgse Boys na rust de ban te breken. Aan de inzet lag het sowieso niet. Er werd overal strijd geleverd en achterin was er veelal rust. Soms teveel rust, want er vielen wat onnodig weggegeven corners te noteren. De Uien wisten snel toe te slaan en fraai ook. Een strakke ingooi van Van den Oever werd door Van Oijen met het koppie verlengd op maatje Jongeneelen. Jeffrey wist zijn belager voor te blijven en schoof laag voorbij de kansloze keeper Kornelis: 1-0.

Foto: Jan Jungerius


De Treffers antwoord snel, door middel van een lage voorzet die Koen Maertzdorf leek te gaan verzilveren. De geblokte aanvaller maaide echter over de bal, daar waar een goal op de loer lag. Trainer Anton Janssen sloeg een dubbelslag door twee spelers te wisselen. Het sorteerde niet al te veel effect. De Uien kregen namelijk nog meer ruimte voorin.
Een prachtige rush van Strooker langs drie man werd door Jordy bekroond met een splijtende lage bal op Van Oijen. Alleen voor de keeper gekomen stuitte Donny op doelman Kornelis. Een flinke kans, maar gelukkig bleef de 2-0 niet uit. De weer overijverige DJ van den Oever ging richting achterlijn na een pass van de zojuist ingevallen baltovenaar Max Hudepohl. De harde lage voorzet werd door Kornelis gelost, waarna Van Oijen er als de kippen bij was om de 2-0 te scoren.
Pieter maakte van de gelegenheid gebruik om nog meer aanvallende wissels te gebruiken, want de twee maal in het tweede scorende Jayson Halman mocht ook nog wat minuten maken. Veel kansen kregen we niet meer, maar De Treffers was nog heel dichtbij een aansluitingstreffer. Het schot van Versteegen leek een goal te worden, maar Van Nieuwkoop houdt donders graag de nul en pakte de inzet met een katachtige reactie van de lijn. Overduidelijk de mooiste save van de wedstrijd! Een omhaal van Badjeck was de laatste speldenprik van De Treffers. Het mocht niet baten. De Groesbekers gingen net als op 18 november j.l. met nul punten de kleedkamer in en hebben nog een lange weg te gaan.

Foto: Jan Jungerius


De prangende vraag na afloop… wat vond onze trainer ervan ?
Pieter: “Na alle ups en downs hebben we ons goed gerevancheerd. Als je ziet waar we vandaan komen, dan hebben we goed gedisciplineerd gespeeld. Het was niet één van onze beste wedstrijden, maar gezien de reeks die we hebben gehad kunnen we niet meer van iedereen verwachten. We houden twee keer de nul en zijn eigenlijk niet echt in de problemen geweest. We haalden te laat de trekker over, waardoor het langer spannend blijft. We konden wel de ruimte benutten die ze ons gaven. We wisten de tweede bal meer te winnen.”

Foto: Jan Jungerius


Over de blessuretjes: “Ik heb Jeffrey en Maikey gewisseld omdat ze kleine pijntjes hadden. Maikey heeft toch een tikkie gehad toen we 4-4-2 gingen spelen en hij geslachtofferd werd. Maar hij is blijven knokken en was voor de winterstop belangrijk voor het team, dat zagen veel mensen niet. Hij pakt het weer goed op. Levert veel arbeid en pakt ballen af. Hij verwachtte niet dat ik hem in de basis zou zetten, maar hij brengt veel power.”
Over de tegenstander: “De Treffers speelde niet met veel pit, had ik het gevoel. Je had niet het gevoel dat ze degradatievoetbal speelden. Ik had ze agressiever verwacht, meer over het randje. Wij lieten ze voetballen tot de zestien, om daarna toe te slaan. En dat deden we goed. Je moet soms de tegenstander het gevoel geven dat ze beter zijn.”
Waarvan akte. Rijnsburgse Boys staat op 42 punten. Hoe zat dat ook alweer als ze meer dan 40 punten halen ?
Rijnsburgse Boys – De Treffers  2–0  (0–0)
53″ 1-0 Jeffrey Jongeneelen
76″ 2-0 Donny van Oijen
Toeschouwers: 1000
Scheidsrechter: J.W.M. van der Laan
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Wesley Goeman
Gele kaart De Treffers:  Wouter op den Camp
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Masies Artien, Carlos Opoku, Gino Demon, Jordy Strooker; Dirk-Jan van den Oever, Wesley Goeman, Jeffrey Jongeneelen (71. Max Hudepohl), Marciano Aalders; Maikey Parami (80. Jayson Halman), Giovialli Serbony (45. Donny van Oijen).
Opstelling De Treffers: Niels Kornelis; Cendrino Misidjan (73. Cedric Badjeck), Joris Janssen, Bryan Sirvania, Mees Siers; Niels Wouters, Eef van Riel (65. Robin Janssen), Boy van de Beek, Wouter op den Camp; Koen Maertzdorf, Nick de Bondt (65. Niek Versteegen)