IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – De Graafschap: 1-3 (0-1) – VERSLAG

Stunt van Superuien tegen Superboeren blijft uit

Na vier klinkende overwinningen in de competitie leek Rijnsburgse Boys klaar voor een bekerstunt tegen het in de Keuken Kampioen Divisie kwakkelende De Graafschap. De Superuien toonden echter in de eerste helft teveel ontzag voor de Superboeren die met een dubieuze treffer op voorsprong kwamen. In de tweede helft gooiden de mannen van Henk Wisman alle schroom van zich af. Na een tweede Doetinchemse treffer en de Rijnsburgse aansluitingstreffer binnen vijf minuten, leek het weer ouderwets te gaan spoken op Middelmors. De mooiste kansen om de gelijkmaker te produceren werden echter niet benut. In een alles of niets offensief, waarbij ook doelman Wesley Zonneveld mee naar voren ging, deelde De Graafschap de genadeklap uit door vanuit een snelle counter de 1-3 in het lege Rijnsburgse doel te schieten. Ondanks de nederlaag konden de Superuien met opgeheven hoofd het veld verlaten. Het besef dat er meer had ingezeten bleef echter ook behoorlijk knagen…..

Vuurwerk
Na een sfeervolle opkomst en indrukwekkende minuut stilte vanwege het overlijden van Wilfried van den Eijkel werd achter het doel bij het scorebord professioneel vuurwerk afgestoken. Als klap op de vuurpijl sloot heel veel gele rook de schitterende vuurwerkshow af. Rijnsburgs vuurwerk op het veld bleef echter in de eerste helft achterwege. Leverde in de competitie het op eigen helft opwachten van de tegenstander en vervolgens toeslaan in razendsnelle counters nog resultaat op, tegen de profs van de ploeg uit de Achterhoek bleek deze tactiek minder succesvol. Het snelle rondspelen van de bal door de ploeg van Adrie Poldervaart zorgde ervoor dat de Rijnsburgers vrijwel niet van de eigen helft kwamen. En de keren dat het wel lukte was de passing te onzuiver. Het vele balbezit en loeren op gaatjes in de Rijnsburgse verdediging leverde De Graafschap in minuut 7 en minuut 24 twee grote kansen. Beide keren werd Danzell Gravenberch, de broer van Ryan Gravenberch, met een steekpass weggestuurd maar even vaak bleek Wesley Zonneveld een betrouwbare sluitpost en stopte de bal.

Driemaal is scheepsrecht
Halverwege de eerste helft, juist op het moment waarop eindelijk alle vuurwerkrook verdwenen was, meldde Rijnsburgse Boys zich voor de eerste keer in de zestien van de bezoekers. Een voorzet van Daan Walraven werd tot corner verwerkt waaruit Rob Zandbergen met een kopbal voor gevaar zorgde. Een snelle uitbraak via Jeroen Spruijt, Dani van der Moot en uiteindelijk Delano Asante werd in de kiem gesmoord. De vaak ongrijpbare Asante werd nu vrij gemakkelijk door meerdere blauw-witten ingehaald en tot stilstand gedwongen. Aan de andere kant van het speelveld werd een aantal keer De Graafschap teruggefloten wegens buitenspel. Zes minuten voor rust had dat ook gemoeten toen Danzell Gravenberch, na een steekpass van Basar Onal, werd vrijgespeeld. De grensrechter hield echter de vlag omlaag zodat de spits van de Superboeren opnieuw mocht uithalen. Driemaal bleek scheepsrecht, Wesley Zonneveld had nu geen passend antwoord op de inzet in de verre hoek: 0-1. Even leek De Graafschap direct door te willen drukken maar Rob Overvliet kopte een gevaarlijke voorzet van Anis Yadir op tijd weg.

Hoger druk
De rust duurde vijf minuten langer dan gebruikelijk vanwege een opmerkelijke wissel. De grensrechter die niet had gevlagd voor de door Rijnsburgse Boys geclaimde buitenspelgoal, had zich laten vervangen door de vierde official en had met hem van taak geruild. In het veld werd snel duidelijk dat ook Henk Wisman zijn mannen een andere taak had meegegeven. Zijn ploeg moest veel meer en hoger druk zetten. Na vijf minuten leverde dat direct een fraaie aanval op waarbij Delano Asante, Furhgill Zeldenrust en Dani van der Moot – met z’n drieën goed voor maar liefst vijftien doelpunten in de laatste vier competitiewedstrijden – elkaar gemakkelijk wisten te vinden. Via een Doetinchems been ging het schot van Dani van der Moot over de achterlijn. In de aansluitende corner kopte Rob Overvliet naast. Een minuut later zette Nino Klaver zelf een aanval op welke hij, na tussenkomst van Dani van der Moot en Jeroen Spruijt, mocht afronden met een doelpoging welke op de paal uiteen spatte. Twee corners binnen vijf minuten leverde een kopbal van Dennis van der Plas op welke gepakt werd. Terwijl Rijnsburgse Boys nadrukkelijk dus op zoek was naar de gelijkmaker sloeg De Graafschap vervolgens ongenadig toe. Vanuit een corner kopte Jeffrey Fortes de bal door op de volkomen vrijstaande Anis Yadir. De 17-jarige debutant in het elftal van Adrie Poldervaart profiteerde 100% van de dekkingsfout bij Rijnsburgse Boys en schoot de 0-2 in de touwen.

Beloning
Over en uit zou je zeggen in mening duel tussen aan amateurclub en een profclub. Maar dat gold absoluut niet voor Rijnsburgse Boys. De ploeg toonde lef, zette gewoon een tandje bij en kreeg vijf minuten later de beloning. Furhgill Zeldenrust speelde de bal op Dani van der Moot die binnen no time vier man voor zich had staan – eigenlijk vijf, keeper Mees Bakker was er ook nog. Met een werkelijk formidabele krullende lob in de kruising liet hij heel Middelmors ontploffen: 1-2. Terwijl de hele wedstrijd De Graafschap op luidruchtige wijze gesteund werd door de eigen fanatieke aanhang, lieten nu ook de Rijnsburgse fans meer en meer van zich horen. Je voelde aan alles: het zou best nog eens kunnen gaan spoken op Middelmors! Met nog ruim een kwartier te spelen kwam Roderick Gielisse vrij te staan in de zestien. Nog voordat hij kon uithalen werd hij gehinderd en viel op de grond. Volgens scheidsrechter Vereijken te weinig voor een penalty. Niet veel later werd Furhgill Zeldenrust afgefloten wegens buitenspel. Maar klopte dat wel? En in een heus flipperkastmoment in de zestien werd een schot van Jordy Hilterman – net ingevallen voor Roderick Gielisse – gekraakt. Ook Nino Klaver zag hetzelfde gebeuren met zijn uithaal. Het was duidelijk: de profs van De Graafschap stonden op wankelen.

Slotfase
De grootste kansen kwamen in de absolute slotfase. Furhgill Zeldenrust gaf een voorzet op maat op Jeroen Spruijt. Zijn kopbal leek goud waard maar een ijzersterk keepende Mees Bakker stond succes in de weg. In de aansluitende corner meldde ook Wesley Zonneveld zich in de zestien. Het leverde echter niets op. Een minuut later opnieuw billen knijpen voor De Graafschap toen vanaf eigen helft Jeffrey Jongeneelen – ingevallen voor Delano Asante – opnieuw Jeroen Spruijt in kansrijke positie bracht. Afgeven op Furhgill Zeldenrust had wellicht slimmer geweest, nu ging zijn schot – licht aangeraakt – naast. Opnieuw een corner en opnieuw Wesley Zonneveld die van doelgebied wisselde. Het leverde geen Rijnsburgs kans op; sterker nog: via een snelle uitbraak was het voor uiteindelijk Camiel Neghli een koud kunstje om de beslissende 1-3 binnen te tikken. De resterende drie minuten van de slechts vier minuten blessuretijd – wat had De Graafschap een tijd gerekt zonder dat de scheidsrechter daar rijkelijk de rekening van had gepresenteerd – waren natuurlijk veel tekort voor een mogelijk Rijnsburgs bekersprookje. Niet veel later spatte die droom definitief uiteen. Voor minimaal één jaar natuurlijk….

Rijnsburgse Boys – De Graafschap: 1-3 (0-1)
39: Danzell Gravenberch: 0-1
62: Anis Yadir: 0-2
67: Dani van der Moot: 1-2
90+2: Camiel Neghli: 1-3

Scheidsrechter: R.J.T. Vereijken

Toeschouwers: 1.800

Gele kaarten De Graafschap: Basar Onal, Hicham Acheffay en Robin Schouten
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Daan Walraven, Dennis van der Plas, Rob Overvliet (68: Bram de Bruin), Rob Zandbergen, Roderick Gielisse (78: Jordy Hilterman), Jeroen Spruijt, Nino Klaver, Delano Asante (68: Jeffrey Jongeneelen), Dani van der Moot (85: Anthony van Dongen) en Furhgill Zeldenrust
Opstelling De Graafschap: Mees Bakker, Robin Schouten, Jeffry Fortes, Rio Hillen, Xandro Schenk, Hicham Acheffay (86: Philip Brittijn), Jesse Schuurman, Joel Valencia (62: Hamza Bouihrouchane), Basar Onal (62: Camiel Negghli), Anis Yadir (77: Siem de Jong) en Danzell Gravenberch (77: Devin Haen)