Bram van Egmond

Rijnsburgse Boys – Capelle 3-2 (3-0)

EERSTE HORDE CAPELLE IS GENOMEN

Bij Rijnsburgse Boys is het inmiddels een traditie geworden. Na afloop van het laatste thuisduel wordt er afscheid genomen van de spelers die de club gaan verlaten. Vandaag was het lijstje lang: liefst tien Uien komen volgend seizoen uit voor een andere club of zetten het voetbal op een lager pitje. Zaterdagmiddag waren drie van de vertrekkers ongelooflijk belangrijk. Tegen Capelle kwamen alle treffers van de voeten van spelers die volgend seizoen niet meer voor Rijnsburg spelen: 3-2
Om precies te zijn waren dat aanvoerder Danny van der Vijver, verdediger Nick Kuipers en aanvaller Martin van Eeuwijk. Van der Vijver speelt volgend seizoen in het zesde van Rijnsburgse Boys, Kuipers verhuist naar het Amsterdamse De Dijk en Van Eeuwijk gaat in het blauw-gele shirt van FC Lisse spelen. Na afloop ontvingen de vertrekkende spelers een bos bloemen van voorzitter Ad Hendriksen en mochten ze de supporters bedanken. Al de vertrekkers willen Rijnsburgse Boys met een gerust hard verlaten: door de Tweede Divisie te behalen.

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Dichterbij
En die Tweede Divisie lijkt voor de Uien steeds dichterbij te komen. De opdracht was vorige week duidelijk: Capelle en GVVV verslaan. Klinkt simpel. Is het niet. De eerste horde werd zaterdagmiddag genomen. Waar vorige week de teleurstelling na het gelijke spel tegen Spakenburg voelbaar was (0-0), keken de mannen van trainer Niek Oosterlee na de 3-2 overwinning op Capelle een heel stuk vrolijker. Niet alleen de eigen winstpartij deed de ploeg goed, ook de remise van GVVV bij IJsselmeervogels (1-1) werd op de Middelmors hartelijk ontvangen.
“We hebben het nu in eigen hand”, sprak Oosterlee na afloop. Zowel Rijnsburgse Boys als GVVV hebben op dit moment 43 punten. Voor Rijnsburgse Boys is het noodzakelijk een overwinning te boeken om volgend seizoen in de Tweede Divisie te spelen. “Wij, maar ook GVVV, zijn van ver gekomen. Het is nu de vraag wie de langste adem heeft. Natuurlijk hoop ik dat wij dat zijn, maar we zullen moeten afwachten hoe het spel zich volgende week gaat ontrollen.”
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Moeilijk maken
Eén ding is zeker. Als Rijnsburgse Boys volgende week net zo speelt als in het eerste bedrijf tegen Capelle, dan gaan ze het directe concurrent GVVV geheid moeilijk maken. Het spelbeeld was al snel duidelijk: Rijnsburg wilde voetballen, Capelle parkeerde de bus. Na ruim twintig minuten zoeken naar het welbekende gaatje in de defensie van de bezoekers kon er gejuicht worden. Een puike voorzet van Marvin Wijks wist aanvoerder Van der Vijver prima binnen te koppen: 1-0.
Het was misschien wel het juiste moment voor de Uien om op voorsprong te komen. Niet veel eerder bekommerden de Rijnsburgers zich namelijk om Jeffrey Vlug. De aanvaller, die volgend seizoen ook niet meer in het geel-zwart speelt, blokkeerde een schot van zijn directe tegenstander, maar brak daarbij zijn pols. De nodige verschuivingen moesten plaatsvinden. Wijks verhuisde van links naar rechts en was daar dus meteen succesvol. Zoals Johan Cruijff altijd zei: ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’. Na de openingstreffer volgden nog twee goals van de thuisploeg. Het waren verzorgde treffers uit mooi uitgespeelde aanvallen. Bij de 3-0 werd zelfs gesproken van de mooiste aanval van dit seizoen. Van Eeuwijk ging een een-twee met Jeroen Hessing aan en rondde vervolgens perfect af.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Ouderwets billenknijpen
Van Eeuwijk was er na afloop nuchter onder. De aanvaller stond op de spitspositie van Joost Leonard, die vanwege privéomstandigheden niet aanwezig was. “Van oorsprong ben ik geen spits, maar ik heb geprobeerd de rol zo goed mogelijk te in te vullen”, analyseerde hij. “Het ging op zich wel lekker. Wel is het zonde dat we het een kwartier voor tijd weer spannend lieten worden.”
Aanvankelijk leek Rijnsburgse Boys eindelijk een zorgeloze middag tegemoet te gaan. In de rust stond de ploeg op een 3-0 voorsprong, en had de opponent voor weinig dreiging gezorgd. Weinig aan het handje zou je zeggen. Eindelijk een keer een overwinning boeken zonder tegendoelpunten was ook een doelstelling. Lang leek het erin te zitten. Totdat Capelle binnen vijf minuten opeens maar één doelpunt van een gelijkspel verwijderd was: 3-2. Standaardsituaties deden de Rijnsburgers (bijna) de das om. Gelukkig voor de thuisploeg bleef het een derde goal bespaard.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Mozes
Gelukkig voor Rijnsburgse Boys mocht het zover niet komen. De focus ligt nu volledig op volgende week. Dan wordt er gestreden om plek zeven die recht geeft op een plekje in de Tweede Divisie. Voor de vertrekkende Oosterlee zou het een mooi cadeautje zijn. Al maakte hij na afloop wel een mooie vergelijking over zijn vertrek en de Tweede Divisie. “Daar kom ik weer met mijn Bijbelteksten, maar het voelt een beetje als Mozes. Je loopt veertig jaar met een volk door een woestijn. Je loopt het beloofde land in, maar je mag er uiteindelijk niet in. Ik mag niet mee. Dat is wel een apart gevoel, maar net als Mozes zal ik mij daarbij neerleggen.”
Rijnsburgse Boys – Capelle 3-2 (3-0)
21: Danny van der Vijver 1-0
29: Nick Kuipers 2-0
42: Martin van Eeuwijk 3-0
78: Frank Karreman 3-1
83: Stefan Dams 3-2
Scheidsrechter: dhr. F.R. de Winter
Toeschouwers: 1200
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Roderick Gielisse, Jeroen Hessing, Nick Kuipers, Jeffrey Vlug (18. Renee Troost), Ismail Celen, Danny van der Vijver, Cas Knoester, Marvin Wijks (72. Roy van Leeuwen), Martin van Eeuwijk, Niek Ossevoort
Op stelling Capelle: Nick Vervoort , Frank Karreman (73. Quincy Oosterom), Kay Blokland, Wilmer Kousemaker, Olaf van der Sande (58. Jair Balrak), Gertjan Rothman, Vladislav Smirnov, Joey Kleijn, Stefan Dams, Jamie Jaliens, Dwight Krolis