Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Capelle 1-1 (0-0)

Weinig spectaculaire remise Rijnsburgse Boys en Capelle

Rijnsburgse Boys komt statistisch gezien altijd goed uit de startblokken in een nieuw jaar. Tot een kwartier voor tijd leek deze traditie ook in 2015 te blijven bestaan. Op dat moment liep Vladimir Smirnov de bal over de doellijn en stonden beide partijen weer op gelijke hoogte. Het doelpunt werd als “doodzonde” door Niek Oosterlee bestempeld. “Vooral omdat we daarvoor verzuimden de twee- en drie-nul op het scorebord te brengen”. Op die woorden valt weinig af te dingen. Maar de waarheid gebied te zeggen dat bij de 0-0 ruststand Capelle zichzelf ook enigszins tekort had gedaan. Een wedstrijd met twee verschillende helften waarbij Rijnsburgse Boys pas in de tweede helft liet zien wat het kan. Zonder dat de wedstrijd daarmee het predicaat meeslepend, enerverend of boeiend verdiende.

Kopie van IMG_8310

Foto Hans Heemskerk


Het is pas in de 17e minuut van de eerste helft wanneer een voorzet van Kevin Westmaas vanaf rechts doelman Nick van der Ploeg tot enige activiteit dwingt. Daarvoor had de doelman van Capelle zich kunnen beperken tot het meespelen op basis van de ballen die zijn collega’s hem hadden toegespeeld. Richard van Nieuwkoop daarentegen moest een aantal keren echt handelend optreden. Maar geen van de aanvallers van Capelle had het vizier al op scherp staan die eerste minuten. Eén keer was het ook Leon Tol die aan de noodrem moest trekken door Jair Balrak de doorgang te beletten. Maar scheidsrechter Roeleveld was coulant en beloonde het vasthouden niet met geel. Aan de andere kant van het veld was het Javier Martina die in z’n eentje op de rechtervleugel worstelde maar daar weinig uit kon richten.
Kopie van IMG_8364

Foto Hans Heemskerk


Het spelbeeld was overigens niet verrassend voor wie ook de laatste thuiswedstrijden tegen Barendrecht en HHC Hardenberg had bijgewoond. Ook toen had de thuisploeg moeite om een fatsoenlijk spel op de (belabberde) grasmat te leggen. De verrassing zat wellicht meer in het optreden van Capelle dat zich ondanks de derde positie op de ranglijst niet echt van de Uien wist te onderscheiden. Ook niet toen het na een half uur spelen bijna op voorsprong kwam. De aanval voorafgaand aan de kans was prachtig, een opkomende speler met een voorzet vanaf de achterlijn. Maar de kopbal van Wilmer Kousemaker was niet hard genoeg om de bal over de lijn te krijgen. Alhoewel de reactie van Richard van Nieuwkoop daar ook aan bijgedragen zal hebben. Even later is het een volley van Jair Balrak die eveneens geen doel treft. Pas vlak voor rust weet Rijnsburgse Boys daar iets tegenover te stellen. Raily Ignacio krijgt twee keer een minieme mogelijkheid in te schieten. Maar zijn schoten worden even zo vaak geblokt. In de blessuretijd is het wederom Wilmer Kousemaker die vanaf de rand van het strafschopgebied een kans om zeep helpt en naast mikt.
Kopie van IMG_8522

Foto Hans Heemskerk


Nog voor de tweede helft begint is er een wissel die met veel applaus wordt begroet. Danny van der Vijver maakt na tien maanden blessureleed zijn rentree in een competitiewedstrijd. En zal al snel van zich doen spreken. Het is niet de enige wissel die Niek Oosterlee toepast: met Martin van Eeuwijk in de ploeg zal al snel blijken dat de balvastheid van de Rijnsburgers is toegenomen. Voor beide wisselspelers gold dat het spelen van een hele wedstrijd nog niet mogelijk was. Hetgeen de puzzel voor de trainer met schorsingen van Resham Sardar, Mark van den Boogaart en Jeroen Hessing er niet makkelijker op maakte. Binnen tien minuten is echter duidelijk dat de thuisploeg in de tweede helft uit een ander vaatje gaat tappen.
Komt een eerste dieptepass van Martin van Eeuwijk nog niet bij Raily Ignacio aan, even later stuurt hij Marvin Wijks over de rechtervleugel de diepte in. Uiteindelijk is het Danny van der Vijver die vanuit een afgeslagen voorzet Raily Ignacio in stelling brengt. De clubtopscorer schiet vanuit een moeilijke positie de 1-0 binnen. Vlak daarna staat Nick van der Ploeg wel op de juiste plek om een inzet van Martin van Eeuwijk van dichtbij onschadelijk te maken. Goed ingrijpen van Renee Troost, die een hele sterke tweede helft speelde, biedt Danny van der Vijver de mogelijkheid Raily Ignacio aan te spelen. Maar deze keer wordt er sterk door Capelle verdedigd. Vlak daarna zou het voor Ignacio een logische keus geweest zijn de vrijstaande Marvin Wijks aan te spelen. Maar de Rijnsburgse spits kiest voor een verrassend schot in de korte hoek en ziet dat in het zijnet belanden.
Kopie van IMG_8574

Foto Hans Heemskerk


Wilmer Kousemaker heeft ondertussen al een tijdje niet van zich laten horen. Maar geeft plotseling weer acte te préséance door Richard van Nieuwkoop met een lob te verschalken. De doelman ziet de bal in dit geval echter over zeilen. Terwijl Martin van Eeuwijk en Marvin Wijks de mogelijkheid hebben de score te verdubbelen komt de 1-1 aan de andere kant uit de lucht vallen. Een corner wordt niet weggekopt, wordt niet door Richard van Nieuwkoop opgevangen en dus hoeft Vladimir Smirnov alleen maar tegen de bal aan te lopen die vervolgens langzaam over de doellijn rolt. Ook daarna krijgen de geel-zwarten nog mogelijkheden om de score in hun voordeel te doen uitvallen. Maar wederom heeft Martin van Eeuwijk geen geluk, verandert Ahmed Ali een inzet van Renee Troost onvoldoende zodat Nick van der Ploeg kan ingrijpen en lukt het de verdediging van Capelle met het nodige kunst en vliegwerk de zaak dicht te spijkeren. Ook het slotakkoord van Jeffrey Koemans verdwijnt naast het doel.
Het kerstrapport voor de Rijnsburgers oogde al niet al te florissant. En de cijfers voor thuiswedstrijden zijn er na vandaag niet beter op geworden. Slechts 8 van de 24 wedstrijdpunten werden thuis gehaald waarbij de doelcijfers 10-19 boekdelen spreken. “Alles onder ons pakt punten, vandaar dat we vandaag zeker geen goede zaken gedaan hebben. Toch willen we graag zo snel mogelijk het gat met de onderste ploegen groter maken. En natuurlijk had ik in de rust wel acht spelers kunnen wisselen. Maar ja, er zaten geen acht wissels op de bank. Capelle had voetballend in de tweede helft zeker geen goal gemaakt. Dus is het doodzonde dat we het op deze manier weggegeven. We moeten toch wat sneller de trekker over zien te halen en meer gaan scoren. En natuurlijk krijgen we te veel goals tegen. Onverklaarbaar.“ Aldus Niek Oosterlee na afloop in gesprek met de pers.
Rijnsburgse Boys – Capelle: 1-1 (0-0)
53: Raily Ignacio: 1-0
74: Vladimir Smirnov: 1-1
Scheidsrechter: M.A. Roeleveld
Toeschouwers: 900
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Kevin Westmaas, Leon Tol, Ronald Breinburg, Ahmed Ali, Renee Troost, Cas Knoester (46. Danny van der Vijver), Jeffrey Koemans, Marvin Wijks, Rally Ignacio en Javier Martina (46. Martin van Eeuwijk)
Opstelling Capelle: Nick van der Ploeg, Jerry Tieleman, Kay Blokland, Dwight Krolis, Lars Bosscha (87. Bob Vermunt), Felino Jardim (64. Vladimir Smirnov), Gertjan Rothman, Frank Karreman, Jair Balrak, Jamie Jaliens en Wilmer Kousemaker