outhands

Rijnsburgse Boys boekt zakelijke overwinning op ARC

Een situatie in de derde minuut blijkt tekenend te zijn voor de rest van de wedstrijd. Peter Freke wordt de doorgang naar het strafschopgebied onreglementair ontzegd. Op aangegeven van Bennie van Noord probeert Danny van der Vijver het doel te vinden. Maar zijn poging strand op een muur die ARC deze middag probeert te zijn. Ploegen met 11 mensen achter de bal, het is een gegeven waar de te kloppen koploper van de Hoofdklasse A rekening mee te houden heeft. Waarbij ARC zeker in de beginfase wel degelijk de intentie toont mee te willen voetballen.


Joost Kuhlmann in actie (foto Hans Heemskerk) 

Het eerste gevaar richting het doel van ARC ontstaat nota bene uit een Rijnsburgse counter. Joost Kuhlmann verdedigt in het eigen strafschopgebied uit richting Peter Freke. Die lanceert op zijn beurt Richal Leitoe maar goed ingrijpen van de Alphense verdediging voorkomt dat Rodney Cairo vervolgens de vrije diepte in kan worden gestuurd. Een minuut later verstapt Alex Redel zich in de middencirkel waarna hij per saldo met een brancard van het veld wordt gedragen. Een trieste afgang die nog meer consequenties zal hebben. Na de spelhervatting geniet Redel’s vervanger Maurits Splinter nog volop van de ambiance waar hij in terecht gekomen is. Het geeft Jelle Bouma de mogelijkheid Richal Leitoe te lanceren. Zijn voorzet vanaf de linkervleugel is op maat voor Danny van der Vijver die feilloos inkopt: 1-0.

Wie de wedstrijd in Alphen aan den Rijn eerder dit seizoen gezien heeft, denkt even een déjà vu te hebben. L’histoire se répète – maar nu even niet. Indertijd viel de gelijkmaker gelijk na het openingsdoelpunt. Nu is het echter Tim Orlowski de een inzet van ARC bekwaam keert en de voorsprong voor zijn ploeg behoudt. Even later verzuimt Menno van Roosmalen, bij afwezigheid van Bart Freke vandaag in het hart van de verdediging opererend,  de stand op 2-0 te brengen. Vanaf de middenstip is er niemand met een rood-zwart shirt die hem een strobreed in de weg legt. Een één-twee’tje met Joost Kuhlmann brengt hem vervolgens alleen voor Aaron Balk maar die weet Van Roosmalen’s inzet te stoppen. De wedstrijd verkeert in een betere fase. Een kopbal van Leitoe na een vertraagde dubbele pirouette van Kuhlmann aan de zijlijn brengt een deel van de tribuneklanten tot beroering. Ten teken dat ARC het wel degelijk probeert, is het aan de andere kant Roland Verlaan die een voorzet op het dak van het doel ziet belanden. Het zijn wat speldenprikken want ook vanmiddag staat de verdediging van Rijnsburgse Boys weer als een huis. Met een prima spelende Joey Zandbergen vandaag op de plaats van de geschorste Dennis Groot. De eerste helft eindigt zowaar met de nodige spanning. Vier corners binnen een minuut, Balk die de bal een aantal keren niet klemvast heeft maar de ruststand blijft zoals die al een half uur op het scorebord staat.


Menno van Roosmalen (foto Hans Heemskerk)

Tijdens de thee brengen beide trainers nog geen verdere wijzigingen in hun team aan zodat Heldoorn na 16 seconden Orlowski op de proef kan stellen. Terwijl Rijnsburg daar aanvallend weinig tegenover kan stellen. Was het in de eerste helft nog een knie in de rug van Joost Kuhlmann, in de tweede helft moet eerst Menno Van Roosmalen het ontgelden en wordt een schop aan Bennie van Noord uitgedeeld. Telkens wordt Maurits Splinter als dader aangewezen. Maar in Meppel kent men waarschijnlijk mantels der liefde in hele grote maten want scheidsrechter Dijkman bedekt daar vanmiddag veel mee. Na ruim een kwartier in de tweede helft trekt Raymond Kolder tot twee keer toe het vijandelijke strafschopgebied binnen. Eerst geeft hij Leitoe en vervolgens Kuhlmann een mogelijkheid tot scoren. Maar beiden weten het net net niet te vinden. Bij Rijnsburg worden Kuhlmann en Van Noord vervolgens (noodgedwongen) naar de kant gehaald. Ascencion en Zwarthoed mogen respectievelijk voor nieuwe aanvallende impulsen en een vers slot op de achterdeur gaan zorgen. Terwijl ARC met een dubbele wissel alsnog het tij probeert te keren.

Het is met name Rijnsburgse Boys wat in het laatste kwartier van de wedstrijd de beste kansen krijgt. Djuric Ascencion dartelt het strafschopgebied weer eens binnen om met een pas de deux Leitoe een kans tot scoren te bieden. Heldoorn krijgt namens ARC plotseling wel heel veel ruimte om vanaf de rand-16 op het doel te schieten. Geen 100%-kans maar zeker ééntje die op 80% gewaardeerd mag worden. Vlak voor tijd krijgt Rachel Leitoe een bijna niet de missen kans maar de bal wordt via de buitenkant paal tot doeltrap getransformeerd. Na een voorzet van Jelle Bouma is het Rodney Cairo die bijna voor de 2-0 zorgt, een stand na vijf minuten later alsnog op het scorebord verschijnt.  In één van de laatste Rijnsburgse aanvallen is het Rodney Cairo die Raymond Kolder weet te vinden. De man met de aanvoerdersband staat al even te wachten ter hoogte van het strafschopgebied, maakt een paar passen naar links en schiet feilloos de 2-0 binnen. Het eerste doelpunt dit seizoen van Raymond Kolder die daarmee zijn moyenne op 1,00 brengt. Wie weet dat dit zijn 6e doelpunt in Rijnsburgse dienst is kan uitrekenen hoeveel seizoenen deze altijd hardwerkende middenvelder al als “ui” actief is.


Rodney Cario in een duel (foto Hans Heemskerk)

Na afloop van de wedstrijd geeft Ted Verdonkschot aan ook veel respect voor zijn reservespelers te hebben. Wekelijks staat ze klaar terwijl de afgelopen maanden juist veelal in een vaste samenstelling aan de wedstrijden begonnen werd. Het is ondertussen tekenend dat alleen Tim Orlowski nog in alle wedstrijd de volledige 90 minuten gespeeld heeft. Een ieder staat er op het moment dat het nodig is. Gelet op het rijtje wedstrijden wat de Boys voor de boeg hebben geen overbodige luxe. Want laat het aftellen naar de titel, zoals dat elders gesuggereerd wordt, nog maar even achterwege.

Rijnsburgse Boys – ARC: 2-0 (1-0) 
15: Danny van der Vijver 1-0; 90+3: Raymond Kolder 2-0

Scheidsrechter: R.J. Dijkman
Toeschouwers: 1.200

Gele kaart Rijnsburgse Boys: –
Gele kaart ARC: –

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Zandbergen, Van Noord (74: Zwarthoed), Van Roosmalen, Bouma, Peter Freke, Van der Vijver, Kolder, Cairo, Kuhlmann (68: Ascencion) en Leitoe
Opstelling ARC: Balk, Koning, Zwart, Schaafsma, Van Maarseveen, Hu (77: Van Beest), Blom (77: Labots), Verlaan, Travenier, Heldoorn, Redel (14: Splinter)