outhands

Rijnsburgse Boys blijft tweede na winst op IJsselmeervogels

Het zal je maar gebeuren. Heb je net formeel afscheid genomen van de club en begin je aan je laatste competitiewedstrijd waarvan het halve dorp twijfelt of je wel goed je best zult doen om tegenstand te bieden. Schiet je in de eerste minuut slecht uit en belandt de bal gelijk in de voet van tegenstander (en ex-Vogel) Damiano Schet. Dan heb je als doelman Martijn van Strien gewoon mazzel dat die andere ex-Vogels Jeffrey Winter en Joost Kuhlmann elkaar niet goed kunnen vinden want anders had er voordat er 1 speelminuut op het scorebord stond al een 0-1 tussenstand op gestaan. De eerste echte mogelijkheid voor de Rijnsburgers is vervolgens van afstand, Damiano Schet haalt van zo’n 20 meter uit maar schiet naast.

Zeker de eerste helft hoeft niemand aan de intenties van IJsselmeervogels te twijfelen. Die zijn nogal aanvallend met het doel zo snel mogelijk een voorsprong te nemen. Maikel de Harder mag met hoog geheven been doorgaan richting van Richard van Nieuwkoop maar de doelman redt in eerste instantie, Bennie van Noord in tweede. Vlak daarna mag Jan Zoutman de tweede grote mogelijkheid van zijn ploeg in het eerste kwartier noteren. Dit keer is het topscorer Jasmin Ramic die met een te slappe schuiver geen openingstreffer weet te forceren. Eén goede mogelijkheid stelt Rijnsburgse Boys daar tegen over. Jeffrey Winter plaatst zijn inkomende broer Kevin na een inworp nagenoeg alleen voor het doel maar de inzet van de aanvoerder gaat behoorlijk naast.  

Vlak daarna is het weer aan aantal keren de beurt aan IJsselmeervogels. Ramic wordt scherp in het strafschopgebied aangespeeld maar andermaal mist de topschutter scherpte om doeltreffend af te ronden. Of wellicht beter gezegd: staat Van Nieuwkoop weer in de weg. Afgelopen week werd Richard van Nieuwkoop gevraagd naar zijn beste wedstrijd van het bijna voorbije seizoen. Het gegeven antwoord was fout want hij bleek die nog te moeten spelen, de Rijnsburger was tegen IJsselmeervogels de beste man in het veld bij de Uien. Halverwege de eerste helft brengt hij knap redding op een inzet van Ronald Breinburg die bij het onderscheppen van een rooie voorzet enerzijds wat erg enthousiast maar anderzijds ook vol vertrouwen terug pegelt op zijn doelman. Met nog 10 minuten tot de rust krijgt IJsselmeervogels zijn volgende mogelijkheid. Raymond Bronkhorst stuurt Wouter van Hoof de diepte in richting strafschopgebied maar ook Van Hoof moet zijn meerdere in Van Nieuwkoop erkennen.

Vlak voor rust neemt Rijnsburgse Boys dan toch min of meer onverwacht een voorsprong. Een typische Boys-goal: de verre inworp van Raymond Kolder, het doorkoppen van Joost Kuhlmann en de lange benen van Jeffrey Winter. Die laatste heeft de Rijnsburgse topscorer nodig om de bal tijdig over de uitkomende Van Strien heen te tikken: 0-1. En omdat IJsselmeervogels dusver had kunnen scoren maar het achterwege liet is dit niet hooguit een gelijkmaker maar een treffer waarmee de bezoekers op voorsprong de rust in gaan. Vroeger was het druk voor de etalage van de sigarenboer. Dat was niet alleen de plek waar de toto ingeleverd moest worden, daar waren ook voetbalstanden te raadplegen want deze winkelier had de beschikking over een radio. Tegenwoordig verloopt de communicatie wat anders en is het aan het begin van de tweede helft duidelijk wat de uitgangspunten zijn. Eén doelpunt van Katwijk kan de wereld zomaar op zijn kop zetten. En zou de replica van de kampioensschaal in Spakenburg dienst moeten gaan doen.

Vandaar dat Rijnsburgse Boys, met Danny van der Vijver op de plaats van Raymond Kolder, van meet af aan fanatieker ten strijde trok. Op aangeven van Damiano Schet zorgt de invaller voor het eerste wapenfeit na de thee maar zijn inzet wordt door Martijn van Strien met één hand gekeerd. In de rebound krijgt Resham Sardar een niet te missen kans – maar dat blijkt in het veld toch heel anders uit te pakken dan vanaf de tribune zichtbaar is. Even later laat Sardar nog een tweede mogelijkheid liggen wanneer Kevin Winter op aangeven van Bart Freke even daarvoor in een fraaie opzet een mogelijkheid onbenut laat.

Een kwartier heeft Richard van Nieuwkoop van de thee kunnen nagenieten als Geoffrey Verwey de bal in de kruising probeert te jagen. De vuisten van Van Nieuwkoop voorkomen dat. De 0-2 laat dus op zich wachten maar lijkt even later gescoord te worden. Na eendrachtige samenwerking tussen Resham Sardar en Joost Kuhlmann is het Benito Olenski dat vanaf de achterlijn voorzet op Jeffrey Winter die knap binnentikt. Maar assistent-scheidsrechters hebben soms een bijzondere keek op de wedstrijd, zo bleek eerder ook al deze week. En die ervaring heeft Jeffrey Winter al een paar jaren op de Westmaat. En dus wordt deze treffer geannuleerd.

Nadat een serie corners van Rijnsburgse zijde ook niet tot verhoging van de voorsprong hebben geleid krijgt Jasmin Ramic een 200% kopkans om te scoren. Die mist voor 100% en dat is genoeg om de gelijke stand van het scorebord af te houden. Het is Damiano Schet die een aantal pogingen onderneemt om zijn scores nog wat op te hogen maar hij komt niet verder dan de kruising van paal en lat. Ondertussen is de stand op de Krom ook doorgedrongen tot de dugout en mag Jos van Beuningen de plaats van Bart Freke innemen.

IJsselmeervogels gelooft het ondertussen wel en de laatste aanvallen over en weer zijn nauwelijks nog noemenswaardig. De geldt wel voor de laatste wissel van die middag en is er één met een kippenvelmoment. De hele bank en staf staat op voor Jeffrey Winter wanneer deze 4 minuten voor het laatste fluitsignaal zijn loopbaan als voetballer beëindigt. Een luid applaus is zijn deel, ook collectief vanaf de tribune. Chapeau voor deze speler, dit jaar ook nog eens topscorer van zijn team met 17 treffers.

De eindstand liegt niet en dus is Spakenburg de terechte kampioen. En komt Rijnsburgse Boys met één punt achterstand op die oneervolle tweede plaats terecht. Maar liefst dertien punten meer behaalde Rijnsburgse Boys dan het debuutjaar in de Topklasse. Dat mag een prestatie genoemd worden – en dus zal het komend seizoen nog meer om de details gaan om een beslissende succesvollere rol in de volgende editie van de Topklasse te gaan spelen. 

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys 0-1 (0-1)
42. Jeffrey Winter 0-1

Scheidsrechter: W.D. Jansen
Toeschouwers: 2.750

Opstelling IJsselmeervogels: Van Strien, Mooij, Van Toor, Bronkhorst (), Verwey (70. De Graaf), Ramic, De Harder, Van Wieringen, Van Hoof (35. Peters), Van de Laar en Fung a Wing
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Breinburg, Van Noord, Bart Freke (81. Van Beuningen), Olenski, Kevin Winter, Kolder (46. Van der Vijver), Sardar, Schet, Jeffrey Winter (86. Gootjes) en Kuhlmann