Rijnsburgse Boys biedt FC Porto prima partij (2-5)

De ploeg van trainer Co Adriaanse nam al snel het heft in handen, maar Rijnsburgse Boys bleef voetballend goed op de been. FC Porto probeerde met snel positiespel de Rijnsburgse weerstand te doorbreken. De keren dat FC Porto gevaarlijk werd was de betrouwbare Rijnsburgse doelman Tim Orlowski een rots in de branding. Zo voorkwam de goalie met twee formidabele reddingen een Portugees doelpunt. Aanvallend kwam Rijnsburgse Boys er in die fase niet meer aan te pas. De druk van FC Porto werd steeds groter en na een half uur werd het eerste gaatje in de Rijnsburgse defensie gevonden. Lisandro was attenter dan de Rijnsburgse achterhoede en ditmaal had Orlowski geen verweer al zat hij er weer dicht bij. Via de hand van de doelman verdween de bal in het net, 0-1.

De opdracht voor de spelers van FC Porto leek duidelijk. Na het doelpunt werd er ‘gevochten’ om de bal weer zo snel naar de middenstip te krijgen. Die opdracht (een grote overwinning) leek snel werkelijkheid te worden, want geen minuut na de aftrap bleken de profs weer een stapje sneller en rondde Cech koelbloedig af met een geplaats schot van buiten de 16-meter, 0-2. Rijnsburgse Boys leek aangeslagen en FC Porto ging onverminderd door om de nederlagen van het Amsterdam Tournament weg te poetsen met een klinkende overwinning. De geelzwarten wisten de schade in het laatste kwartier van de eerste helft echter te beperken. Sterker nog, vijf minuten voor rust kregen de Rijnsburgse Boys een uitstekende kans op een doelpunt na een fout van de onzekere doelman van FC Porto. De keeper liet een opgeraapte bal plotseling uit zijn handen glippen, waarna Joost Kuhlmann de bal doorspeelde naar Peter Freke. De sterk spelende Freke lukt het niet de bal van ruim 20 meter in het doel te schieten.

In de tweede helft startten beide ploegen met sterk gewijzigde teams. Wie gedacht had dat FC Porto de wedstrijd snel na rust definitief zou beslissen kwam bedrogen uit. Rijnsburgse Boys speelde na rust brutaler en bood FC Porto voetballend beter weerstand dan voor de theepauze. Een goede Rijnsburgse aanval werd drie minuten na rust bekroond met een goede voorzet van de linkerkant, waar goudhaantje Martijn Gootjes zijn hoofd tegen zette en de Portugese doelman kansloos liet, 1-2 (qua opzet had het doelpunt wel wat weg van de kampioensgoal in Lisse). Tijdens het Rijnsburgse doelpunt was een speler van FC Porto knockout geraakt, maar de loepzuivere goal werd met groot gejuich ontvangen en gaf de Boys ‘vleugels’. De ploeg van Co Adriaanse leek van slag gebracht door het Rijnsburgse doelpunt en leed in tegenstelling tot de eerste helft veel meer balverlies. Met name Djuric Ascension was een plaag voor de Portugese verdediging en daardoor kon Rijnsburgse Boys steeds gevaarlijker worden.

Halverwege de tweede helft veerde de Rijnsburgse aanhang op toen opnieuw Martijn Gootjes een dot van een kans kreeg. Vrij voor de FC Porto-doelman schoof Gootjes de bal net langs de verkeerde kant van de paal, waardoor de 2-2 niet viel en een sensatie uitbleef. De Portugezen speelde op dat moment met 10 man, nadat een overtreding van een FC Porto-speler met een rode kaart wel erg zwaar gestraft werd. Het was opmerkelijk genoeg pas de eerste kaart in een sportieve wedstrijd.
Op het moment dat het leek dat FC Porto totaal geen vuist meer kon maken tegenover Rijnsburgse Boys viel na 73 minuten toch het beslissende derde doelpunt. Een voorzet van links werd ingekopt door Lisandro, 1-3. Het was de genadeklap voor de Rijnsburgers die met ingevallen Jaap Jan Zandbergen, Joey Zandbergen, André van Egmond en Niels Hogewoning over veel eigen jeugd (natuurlijk ook Danny van der Vijver) beschikten die lieten zien dat ze allen een grote toekomst kunnen hebben binnen het Rijnsburgse keurkorps. Tien minuten voor tijd was het Jorginho die beheerst raak schoot en doelman Jordi Snijders kansloos liet, 1-4.

Rijnsburgse Boys bleef echter knokken voor een goed resultaat en dit werd beloond door rechterspits André van Egmond die laks verdedigen van FC Porto afstrafde met een rake kopbal, 2-4.  Met nog zes minuten te spelen was het geloof in een nog beter resultaat nog niet verloren gegaan, maar drie minuten voor tijd was het opnieuw Jorginho die een Rijnsburgse verdedigingsfout afstrafde: 2-5.
In de slotfase ontving ook André van Egmond nog een rode kaart en ook ditmaal was de begane overtreding erg zwaar gestrafd door scheidsrechter Tulleners. In de resterende minuten bleef de 2-5 stand ongewijzigd en kon Rijnsburgse Boys met een opgeheven hoofd van het veld stappen. Grootmacht FC Porto was een maatje te groot voor de Rijnsburgse amateurs, maar de gehele Rijnsburgse ploeg en trainersstaf verdiend complimenten voor het getoonde spel en de inzet.
En twee goals scoren tegen FC Porto is niet voor iedere ploeg weggelegd.

Dindag 8 augustus 2006
Rijnsburgse Boys – FC Porto: 2-5 (0-2)
30. Lisandro 0-1, 31. Cech 0-2, 48. Martijn Gootjes 1-2, 73. Lisandro 1-3, 80. Jorginho 1-4, 84. André van Egmond 2-4, 87. Jorginho 2-5

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Bart Freke, Van der Lugt,  Simons; Peter Freke, Van der Vijver,  Kolder; Biekman, Kuhlmann e Zinhagel
Wissels: Snijders, Onderwaater,  Van Egmond, Gootjes, Schnater, Van Breukelen, Ascencion, Blakborn, Jaap Jan Zandbergen, Joey Zandbergen Hogewoning

Opstelling FC Porto: Paulo Ribeiro; Bosingwa, Pepe e Pedro Emanuel; Paulo Assunção, Ibson, Cech e Anderson; Alan, Lisandro e Vieirinha
Wissels: Ricardo Costa, Quaresma, Tarik, Bruno Alves, Ezequias, Raul Meireles, Jorginho, Adriano e Diogo Valente

Scheidsrechter: Tulleners
Assistentscheidsrechters: Muller en Kuijlinborg

Onze vaste fotografen waren helaas niet aanwezig, maar binnenkort zullen er meer foto’s verschijnen op www.orange-pictures.nl/