outhands

Rijnsburgse Boys begint stroef aan bekercompetitie


Gootjes en Groot beide in de ziekenboeg, Kolder was geschorst (foto Hans Heemskerk) 

Alle keepers spelen in deze fase van de aanloop naar de competitie bij toerbeurt hun wedstrijd in het eerste team van de Rijnsburgers, vandaar dat Tim Orlowski vandaag op het wedstrijdformulier ontbreekt. Richard van Nieuwkoop staat vandaag in de basis tussen de palen, in het geval van nood komt Martijn Zwaan onder de lat. Raymond Kolder zit op de strafbank (na een vierde 4e gele kaart in de nacompetitie vorig seizoen) terwijl Rijkaard, Gootjes en Groot de ziekenboeg vullen. Resham Sardar begint in de basiself aan zijn eerste officiële wedstrijd voor Rijnsburgse Boys.

Het is diezelfde Resham Sardar die in het eerste kwartier van de wedstrijd zeker zijn visitekaartje afgeeft. Binnen vijf minuten gaat de nieuwbakken Rijnsburger na een gevaarlijk ogende uitval bij Noël Cabral dos Reis (ex Scheveningen) over de knie terwijl hij een voorzet van Joost Kuhlmann net niet hard genoeg in weet te schieten. Onder het toeziend oog van een assistent-scheidsrechter op de achterlijn weet Jesper Hogedoorn de bal kennelijk van de doellijn te plukken zodat de stand op het scorebord 0-0 blijft. Sardar laat zien een aanwinst voor de geel-zwarten te zijn, verdedigt fanatiek mee maar wordt soms nog niet altijd helemaal begrepen. Vitesse Delft komt op dat moment nog niet veel verder dan wat mondeling kabaal op arbitraire beslissingen en schoten van zo’n 25 meter afstand op Richard van Nieuwkoop. Toch is het niet het door sommigen misschien wel verwachte kat en muis-spel. Daarvoor moet ieder van de beide teams een rol opeisen en die rolverdeling was niet altijd even helder. Vitesse Delft speelt ietwat teruggetrokken maar Rijnsburg kan niet voldoende druk zetten om de tegenstander helemaal klem te spelen. Na een half uur is er een fraaie aanval te bewonderen die door Joost Kuhlmann opgezet wordt. Alleen Joost wordt met een ude-garami tegen de grond gehouden en komt in de rest van de voorstelling niet meer voor. Zijn medespelers zijn plotseling hun kaatspartner kwijt zodat deze kans, voor zover het al een kans was, om zeep wordt geholpen.


Resham Sardar geeft zijn visitekaartje af (foto Hans Heemskerk)

Daar waar meer dan tien keer per uur een trein over de nabijgelegen spoorbaan langs sportpark Tanthof Zuid dendert, wordt duidelijk dat de Rijnsburgse trein nog niet op de rails staat. Het tempo aan Rijnsburgse kant ligt te laag, het inspelen is niet scherp genoeg en meer van dat soort conclusies worden op de tribune getrokken. Waarbij aangetekend moet worden dat dat een plaats is waar zich vaak stuurlui verzamelen – de beste meestal zelfs. Terwijl bijna iedereen al aan een 0-0 ruststand zit te denken ontstaat er een levensgrote kans voor de gastheren. Was het foutief uitverdedigen, was het een buitenspelval die niet sloot? Het hele hart van de Rijnsburgse defensie was in ieder geval even helemaal leeg. Onhoudbaar voor Van Nieuwkoop schiet de aangespeelde Donny van Ooyen in de 38e minuut raak en heeft het team van aanvoerder Van Roosmalen nog 7 minuten tot aan de thee om de stand weer gelijk te trekken. Dat gaat helaas niet lukken want verder dan een schot in het zijnet van Richal Leitoe komt het niet.


Jesper Hogedoorn is kansloos op een schot van Bart Freke
dat van richting werd veranderd (foto Hans Heemskerk)

In de tweede minuut na rust wordt duidelijk waarom op een training vaak een spelletje voetvolley wordt gespeeld. Het is Bennie van Noord die z’n team voor een 2-0 achterstand behoed en de bal het doel uit volleert wanneer Van Nieuwkoop door een halve lob geklopt is. Vanaf dat moment is het eigenlijk gedaan met de grote kansen voor Vitesse Delft. Na 10 minuten in de tweede helft zijn de wissels ondertussen op aan de kant van de Delftenaren. Terwijl Vrijland er achter komt hoe Kuhlmann een kopduel kan ingegaan. Een aantal minuten wordt er 10 tegen 11 gespeeld zonder dat Rijnsburgse Boys daar van kan profiteren. Het is Kuhlmann die nog een teenlengte tekort komt om vanuit een voorzet te scoren en Peter Freke schiet hard maar een meter langs de verkeerde kant van de paal. Met nog een kwartier te spelen is het Niels Hogewoning die Bart Freke diep ziet gaan. Of het schot van Bart Freke ook zelfstandig tot doelpunt gepromoveerd was geworden, daarover valt te discuteren. Maar het is Salim Seidu Larry die in een ultieme poging om te verdedigen de bal zo van richting veranderd dat Jesper Hogedoorn kansloos is de aanvliegende bal te keren. Het is in ieder geval een nummer 4 die scoort: 1-1.


Joost Kuhlmann komt helaas niet tot scoren (foto Hans Heemskerk)

Met nog vijftien minuten te spelen verricht Jos van Beuningen nog even nuttig werk door in z’n eentje twee aanstormende Delftenaren te verdedigen terwijl aan de andere kant André van Egmond bijna twee keer doeltreffend is. Eerst wordt een rebound op een schot van Joost Kuhlmann nu wel door Seidu Larry verdedigd terwijl even later de bal na André’s inzet bij een 98%-kans langs een verlaten doel hobbelt. De wedstrijd eindigt zoals ‘ie begon: een paar aardige kansen maar geen treffers. In blessuretijd krijgen Richal Leitoe en Joost Kuhlmann beide nog kansen te score om te buigen maar beide keren voorkomt goed verdedigend werk dat. Het zou ook te veel van het goede zijn geweest.

Vitesse Delft – Rijnsburgse Boys: 1-1
(1-0) 38. Donny van Ooyen 1-0; 75. Salim Seidu Larry 1-1 (e.d.)

Gele kaart Vitesse Delft: Stephan Vrijland
Gele kaart Rijnsburgse Boys:

Scheidsrechter: C.B. van Duijn
Toeschouwers: 500

Opstelling Vitesse Delft: Hogedoorn, Vrijland, De Boer, Seidu Larry, Cabral Dos Reis, Seilberger (46. Krul), Redjosetiko, Verschoor (55. Boek), Van Ooyen (46. Smit), Van der Kolk en Braat
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Van Beuningen, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (71. Hogewoning), Van Roosmalen, Van der Vijver (84. Haselhoff), Kuhlmann, Leitoe en Sardar (67. Van Egmond)