Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Barendrecht: 1-1 (1-0)

Gemengde gevoelens op Middelmors na gelijkspel tegen Barendrecht

Rijnsburgse Boys heeft aan het thuisduel tegen Barendrecht slechts één punt overgehouden waar het ook best drie had mogen claimen. Maar het recht op een overwinning kan pas ingewisseld worden wanneer kansen omgezet kunnen worden in doelpunten. En dat laatste verzuimden de mannen van Niek Oosterlee. Het had nog veel slechter af kunnen lopen wanneer Jeffrey Aarts halverwege de tweede helft een cadeautje in de vorm van een strafschop wel had uitgepakt. Maar Richard van Nieuwkoop bracht op de lijn redding en zag de bal via zijn linkerbeen hoog over het doel vliegen. En zo bleef Barendrecht voor de twaalfde keer op rij ongeslagen.

foto (13)

Foto Hans Heemskerk


In het eerste kwartier van de wedstrijd was Barendrecht enigszins de bovenliggende partij. Barendrecht, in een vertrouwde 5-3-2-opstelling, creëerde de eerste twee kansen. Mitchel van Gastel schoot recht op Richard van Nieuwkoop. Terwijl een fraai hakballetje van Christian Opschoor geen van de opkomende Barendrechters bereikte omdat Leon Tol voortijdig in wist te grijpen. Diezelfde Leon Tol kwam bij de eerste corner van de thuisclub net te kort op in te koppen, hetzelfde gebeurde Ronald Breinburg bij corner nummer twee. De Rijnsburgers, met dezelfde beginopstelling als in de vorige week gewonnen wedstrijd tegen GVVV, speelden met Kevin Westmaas in een meer vooruitstrevende rol op het middenveld zodat er drie echte verdedigers overbleven. Deze opstelling zorgde voor de nodige druk op het Barendrechtse doel waar een blokte inzet van Martin van Eeuwijk als eerste kans te noteren viel. Daarna trad de Rijnsburgse middenvelder als aangever op evenals Marvin Wijks. Die laatste wist gevaarlijk het strafschopgebied binnen te komen waarna zijn voorzet door de inkomende Ronald Breinburg prachtig in de rechterbenedenhoek werd gekopt: 1-0.
foto (26)

Foto Hans Heemskerk


De koek leek nog niet op want vlak daarna zorgde een serie van mooie combinaties tussen Mark van den Boogaart en Raily Ignacio bijna voor de 2-0. De inzet van de Rijnsburgse topscorer was echter niet voldoende om Marc van Splunter ongerust te maken. Een duwtje in de rug van Javier Martina staat even later eveneens een tweede treffer in de weg. En dus lijkt het alsof een struikelende buitenspeler zijn eigen kans om zeep helpt. Scheidsrechter Bekebrede let vanmiddag echter meer op wat zijn oren horen dan wat zijn ogen zien. Barendrecht slaagt er ondertussen niet in Richard van Nieuwkoop op de proef te stellen.
De tweede helft kent een slordig begin van de Rijnsburgers. Foutief uitverdedigen leidt tot een voorzet vanaf de rechtervleugel van Tim Eekman. De bal zeilt over de complete verdediging en Daniël Esajas kan vogelvrij inknikken. Daarmee is de 1-1 bijna identiek aan de 1-0. De thuisploeg kan aan inzet niets verweten worden en gaat naarstig op zoek naar een nieuwe voorsprong. Een inzet van Mark van den Boogaart gaat voorlangs en een schot na een slalom van Marvin Wijks in het strafschopgebied wordt relatief eenvoudig door Marc van Splunter onschadelijk gemaakt.
foto (36)

Foto Hans Heemskerk


Kenmerkend voor de wedstrijd is een situatie terwijl er nog een derde wedstrijd gespeeld moet worden. Marvin Wijks en Raily Ignacio proberen elkaar te lanceren door de Barendrechts verdediging. Maar stuiten welgeteld op zes verdedigers van Barendrecht vóór zich. Veel uitgespeelde kansen zijn er niet te tellen, veelal leidt een combinatie tot een mogelijkheid om van afstand te schieten. Ahmed Ali krijgt een paar mogelijkheid maar vuurt naast. Ook Barendrecht wordt van een grote afstand van het Rijnsburgse doel afgehouden. Daarbij eist Donny Navajas Sanchez een hoofdrol voor zich op. Eerste gaat hij met een luide schreeuw halverwege de Rijnsburgse speelhelft “zwaargewond”neer, even later herhaalt hij de truc nog eens en terwijl de bal al lang uit het strafschopgebied verdwenen is krijgt Barendrecht voor de vijfde keer dit seizoen een strafschop toegekend. De verbolgenheid bij Richard van Nieuwkoop, die vervolgens geel krijgt voor commentaar op de leiding, is kennelijk zo groot dat hij de stafschop in zijn 100e wedstrijd voor de Uien stopt.
foto (37)

Foto Hans Heemskerk


Ook in de slotfase krijgt de thuisclub nog de mogelijkheid om in ieder geval aan te leggen voor een voltreffer. Raily Ignacio trekt gaten links en rechts maar Martin van Eeuwijk schiet voorlangs en Ahmed Ali vindt wederom Marc van Splunter op zijn weg. Barendrecht staat met de rug tegen de muur maar weet de rug voldoende te rechten om de Rijnsburgse stormloop te weerstaan. Kevin Westmaas krijgt tweemaal een kans om uit te halen. Maar heeft nu eenmaal niet de reputatie van een topschutter. Dat geldt in iets mindere mate ook voor Martin van Eeuwijk. In blessuretijd schiet hij nogmaals vlak naast en krijgt in de slotseconden de bal niet onder controle om alsnog beslissend uit te halen.
Niek Oosterlee was van oordeel dat zijn ploeg het zelf weggegeven had deze keer. Niet geheel onverwacht was het lastig voetballen voor de aanvallers van zijn team omdat de tegenstander maar heel weinig ruimte weggeeft. Bij tijd en wijle werd er in zijn ogen goed gespeeld maar er waren ook te veel slordigheden in het spel. “Er lopen teveel spelers met stroom op hun schoen”, doelend op de snelheid waarmee de bal teruggekaatst wordt of van een voet afspringt. Echt uitgespeelde kansen waren er nauwelijks en een klein beetje geluk ontbrak ook. Dan is een 1-1 uitslag niet onlogisch.
Rijnsburgse Boys – Barendrecht: 1-1 (1-0)
23: Ronald Breinburg: 1-0
49: Daniël Esajas: 1-1
77: Jeffrey Aarts mist strafschop
Scheidsrechter: R.R. Bekebrede
Toeschouwers: 1.200
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Mark van den Boogaart, Martin van Eeuwijk, Jeroen Hessing, Richard van Nieuwkoop
Gele kaart Barendrecht: Jeffrey Aarts
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Kevin Westmaas, Jeroen Hessing, Leon Tol, Ronald Breinburg, Ahmed Ali, Mark van den Boogaart, Martin van Eeuwijk, Marvin Wijks, Rally Ignacio en Javier Martina (82: Jeffrey Koemans)
Opstelling Barendrecht: Marc van Splunter, Tim Eekman, Ivan Almeida, Jeffrey Aarts, Yourik van Deelen, Mitchel van Gastel, Joey Jongman, Danny Monster, Donny Navajas Sanchez (89: Patrick Stolk), Daniël Esajas (62: Marvin van der Pluijm) en Christiaan Opschoor (70: Melvin Winterberg )