IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – ASWH 4-2 (2-1) – VERSLAG

Sportieve revanche in optima forma

‘Wat spelen jullie slecht zeg.’ Een ASWH-supporter van ongeveer tien jaar was vorig jaar oktober keihard in zijn opmerking richting een Rijnsburgs leeftijdsgenootje. Maar jonge kinderen spreken wel de waarheid. Rijnsburgse Boys verloor kansloos en ASWH maakte behoorlijk veel indruk op iedereen met een geelzwart hart. Afgelopen zaterdag volgde de sportieve revanche. En hoe! Een ijzersterk spelend Rijnsburgse Boys gaf, met prima en aantrekkelijk voetbal, ASWH het nakijken: 4-2. Het tactische plan van Pieter Mulders werd niet alleen prima uitgevoerd maar pakte ook bijzonder goed uit. ’De opdracht was om op de kopcirkel vol pressie te spelen’ aldus de Rijnsburgse trainer. Omdat beide ploegen met voldoende aanvallende intenties op het veld stonden, werd het een heerlijke wedstrijd voor de toeschouwers. Lukte het ASWH tweemaal om een achterstand goed te maken, na de derde Rijnsburgse treffer moest de ploeg van Jack van den Berg zich gewonnen geven. De voorsprong werd tien minuten voor het einde zelfs vergroot toen ‘man van de wedstrijd’ Wesley Goeman, via een penalty, de vijftigste treffer van Rijnsburgse Boys in de derde divisie in de touwen schoot. De eerste thuiswedstrijd in een serie van drie, pakte voor Rijnsburgse Boys dus prima uit. Omdat FC Lisse verloor en IJsselmeervogels verrassend gelijk speelde tegen hekkensluiter Jong Almere City FC, deden de Uien ook goede zaken voor de ranglijst. De nederlaag van FC Lisse, de vijfde(!) in de laatste zeven wedstrijden, betekende dat IJsselmeervogels op doelsaldo voor het eerst koploper werd in de derde divisie. Een mooier affiche is niet denkbaar wanneer Rijnsburgse Boys volgende week mag fungeren als gastheer van de rode ploeg uit Spakenburg.  

Foto: Jan Jungerius


Na een vorig weekend vol sneeuw, wat voor Rijnsburgse Boys de derde en voor ASWH de tweede winterstop van dit seizoen betekende, hadden beide ploegen er vanaf de aftrap weer helemaal zin in. Geen aftasten of afwachten, nee direct er vol bovenop. Beide ploegen mochten binnen drie minuten op een gevaarlijke plaats een vrije trap nemen. Topscoorder van de derde divisie Peter de Lange kopte daarbij voor ASWH over terwijl Wesley Goeman zijn ingeschoten bal zag worden weggekopt. Kort hierop kwam een snel genomen ingooi voor de voeten van Jeffrey Jongeneelen. Zijn schot werd gekraakt en leverde de eerste Rijnsburgse corner op. Het resultaat van deze corner was een tweede corner welke niet goed voor de voeten van Hidde Prijs viel anders zou de openingstreffer een feit zijn geweest.

Foto: Jan Jungerius


Aanvoerder
Vijf minuten later was de volgende kans opnieuw voor Hidde Prijs. Hersteld van een langdurige blessure en profiterend van een kleine teen blessure van Jeroen Hessing, stond de centrale verdediger na tweeëntwintig weken weer in de basis. Nu was het een vrije trap van Jeffrey Jongeneelen welke vlak voor het hoofd van Hidde Prijs werd weg gestompt. Het bleek uitstel van executie want in de twaalfde minuut werd Stef Doedée dan toch verslagen. Met dank aan Robbert Olijfveld, die opgesteld stond in de muur van ASWH, veranderde de baan van het schot uit de vrije trap van aanvoerder Wesley Goeman: 1-0. De guitige Nootdorper had niet alleen de aanvoerdersband maar ook de positie in het veld van Donny Verdam overgenomen. ‘Een tactische beslissing’, aldus Pieter Mulders, ‘vanwege de speelstijl van ASWH met twee spitsen. Wesley brengt meer diepgang in ons spel. Vandaar.’
Respect
Was het eerste kwartier van de wedstrijd duidelijk voor Rijnsburgse Boys, het tweede kwartier was voor ASWH. Deze werd ingeleid met een uithaal van Jesper van den Bosch op het Rijnsburgse doel. Maar er stond een keeper op doel die er op gebrand was zich te revancheren van zijn fouten in het duel tegen DVS ’33. Richard van Nieuwkoop pareerde de inzet ten koste van een corner. Maar de wijze waarop hij vervolgens het gevaar uit deze corner onschadelijk maakte dwong alle respect af. Zowel de kopbal van Robbert Olijfveld als de aansluitende inzet van Peter de Lange werd uit het doel gehouden. ‘Keepertje heh’ klonk het vanaf de tribune. Nadat Jordy Strooker vervolgens, na een corner, zijn schot gepareerd zag worden door de doelman van ASWH, viel dan toch de gelijkmaker. Peter de Lange zag Robbert Olijfveld tussen vier man vrij staan, die zijn tiende treffer voor de ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht kon binnen tikken: 1-1.

Foto: Jan Jungerius


Debuut
In het laatste kwartier bleek Rijnsburgse Boys het initiatief weer naar zich toe te trekken. Een droom-inspeelpass van Niek Ossevoort op Jordy Strooker, het doorlopen tot aan de achterlijn, de perfecte voorzet en het intikken van Jeffrey Jongeneelen. Het zag er allemaal zo veelbelovend uit. Helaas, de inzet was te zacht, te laconiek bijna, zodat Stef Doedée de bal kon vastpakken. Vijf minuten later probeerde Jeffrey Jongeneelen het opnieuw met een verrassend schot. De keeper moest zich tot het uiterste strekken om de bal tot corner te tikken. Ook Hidde Prijs had ook geen geluk met een kopbal welke over ging. Nadat Richard van Nieuwkoop een inzet van Robbert Olijfveld onschadelijk had gemaakt bleek een snelle spelhervatting van hem de inleiding voor de tweede Rijnsburgse treffer. Jeffrey Jongeneelen kopte de bal op Giovialli Serbony die met zijn rug naar het doel stond. Op pure kracht wist hij zich in zo’n positie te manoeuvreren dat hij kon uithalen: 2-1. ‘Heerlijk om bij mijn debuut in de basis te scoren’ aldus de nieuwste spits van Rijnsburgse Boys die zijn treffer als een typische ’Serbony-goal’ typeerde. Nog voor rust wilde Rijnsburgse Boys doordrukken en koos vol voor de aanval. De beste kans was voor Joël Tillema die uit een vrije trap over kopte.
Kansen
Na rust leek het uitbouwen van de voorsprong een kwestie van tijd. Het bij tijd en wijle frivool spelende Rijnsburgse Boys kreeg diverse kansen. Vrijwel direct na de thee was het goed doorzetten op links van Hidde Prijs waarna Jeffrey Jongeneelen, vrij voor het doel, mocht uithalen. Geschrokken van deze unieke kans ging de bal toch naast. Nadat Jeffrey Jongeneelen vervolgens zelf de bal had veroverd op Jerry Tieleman, mocht nu Joël Tillema uithalen maar zag zijn inzet geblokt worden. Ook een veelbelovende voorzet van Roderick Gielisse, die op rechts optimaal profiteerde van alle ruimte, werd niet tot doelpunt gepromoveerd. Eerste miste Giovialli Serbony – ‘ik kon de bal niet goed controleren, het zag er denk ook niet zo goed uit’ – en vervolgens had Joël Tillema de pech dat hij de bal verkeerd raakte. Ook het prijs schieten op het doel van ASWH, na een corner van Wesley Goeman, leverde geen treffer op. Tussen deze kansen door wist ASWH, na een snel genomen vrije trap, te scoren maar Peter de Lange deed dit vanuit buitenspelpositie. Scheidsrechter Menno Kloet, die de wedstrijd erg kort hield, ja eigenlijk te kort, keurde de treffer dan ook af.

Foto: Jan Jungerius


Voetbalwet
De voetbalwet die zegt dat wanneer jij zelf niet scoort de tegenstander dit dan doet, bleek ook deze middag op Middelmors van toepassing. Na een corner van ASWH viel de afvallende bal voor de voeten van Jerry Tieleman. Ongehinderd kon hij uithalen: 2-2. Dit tot grote woede van Pieter Mulders want Hidde Prijs had met zijn man mee moeten gaan. Maar op voorbeeldige wijze rechtte Rijnsburgse Boys haar rug en kwam binnen de minuut weer op voorsprong. Na een heerlijke aanval met Giovialli Serbony en waarin Jeffrey Jongeneelen, die één van zijn beste wedstrijden speelde, een hoofdrol vervulde, was het uiteindelijk Joël Tillema die de bal het laatste zetje gaf: 3-2. In de zesde achtereenvolgende competitiewedstrijd dus een treffer voor de verdediger die eerst weken als vleugelaanvaller opereerde en deze middag als rechtermiddenvelder een prima koppeltje met Jeffrey Jongeneelen vormde.

Foto: Jan Jungerius


Uitbouwen
Die minuten na de hernieuwde voorsprong was het even billen knijpen voor iedereen met een geelzwart hart. Een heuse scrimmage voor het Rijnsburgse doel deed menig hart sneller kloppen. Maar Richard van Nieuwkoop gooide alles in de strijd om niet een derde tegentreffer om de oren te krijgen. Gelukkig wist de grillige Rijnsburgse voorhoede betrekkelijk snel de voorsprong uit te bouwen. Na een één-tweetje tussen Joël Tillema en Jeffrey Jongeneelen was het de laatste die een schot loste. Deze werd door Jerry Tieleman met de hand gekeerd zodat een penalty het logische vervolg was. Wesley Goeman, die tijdens de wedstrijd al was opgevallen met zeer effectieve en resolute opruimacties in de verdediging, mocht plaats nemen achter de bal die op elf meter lag: 4-2. ASWH, de tegenstander die eerder zoveel ontzag had ingeboezemd, was nu definitief verslagen. Het is dat Jeffrey Jongeneelen zijn indraaiende vrije trap net naast de paal schoot en invaller Joost Leonard net vanuit buitenspelpositie richting het doel van ASWH was vertrokken, anders had de ploeg van Jack van den Berg met een grotere achterstand haar wonden moeten likken.          

Foto: Jan Jungerius


Rijnsburgse Boys – ASWH: 4-2 (2-1)
12: Wesley Goeman: 1-0
24: Robbert Olijfveld: 1-1
39: Giovialli Serbony: 2-1
71: Jerry Tieleman: 2-2
72: Joël Tillema: 3-2
81: Wesley Goeman (penalty): 4-2
Scheidsrechter: M.J. KLoet
Toeschouwers: 1.100
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Roderick Gielisse, Jeffrey Jongeneelen en Hidde Prijs
Gele kaarten ASWH: Mels van Driel, Jesper van den Bosch, Jerry Tieleman en Peter Verhoeve
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Roderick Gielisse, Masies Artien, Hidde Prijs, Niek Ossevoort, Joël Tillema (90: Jorn van Lunteren), Wesley Goeman, Jordy Strooker, Jeffrey Jongeneelen, Giovialli Serbony (90: Joost Leonard) en Max Hudepohl (73: Rachid el Yaakoubi
Opstelling ASWH: Stef Doedée, Jerry Tieleman, Stanley Husen, Mels van Driel (82: Shabir Isoufi), Gilmaro van de Werp, Jesper van den Bosch, Nick Slotboom (46: Bart Deprez), David Almeida, Ryan van Dijk (73: Peter Verhoeve), Robbert Olijfveld en Peter de Lange