Bram van Egmond

Rijnsburgse Boys – Ajax zaterdag 2–1 (1–1) – VERSLAG

RIJNSBURGSE OEFENWINST MET VRAAGTEKENS

Terwijl Nederlandse atleten maar Olympische medailles blijven verzamelen sloot Rijnsburgse Boys de traditionele Open Dag af met een vriendschappelijk duel tegen de reguliere bespelers van De Toekomst. Deze Ajacieden spelen in competitieverband in de derde divisie. Het duel leverde een overwinning op voor de Rijnsburgers maar dat ging niet met alle gemak. Er was een benutte strafschop voor nodig om de winst naar zich toe te trekken. Rest Henk Wisman nog twee oefenduels buiten de deur voordat over twee weken de competitie van start gaat.

IMG_4143

Ajax amateurs De amateur-tak van de Amsterdammers – ook wel Ajax zaterdag genoemd – zag het levenslicht in 1983 op advies van Johan Cruijff. Hij zag mogelijkheden voor de opvang van laatbloeiers uit de Ajax-opleiding. De selectie biedt dit jaar o.a. plaats aan een paar bekende ex-Rijnsburgers: Virgil Deen kwam via Swift en Carlos Opoku stapte afgelopen zomer over naar de hoofdstedelingen. Wellicht dat het begrip “laatbloeier” wat Cruijff voor ogen had in de afgelopen jaren een wat andere betekenis heeft gekregen.

Snelle openingstreffer Eigenlijk was het – letterlijk en figuurlijk – de eerste de beste aanval die helemaal achterin begon. Roderick Gielisse, deze wedstrijd één helft opererend vanaf het middenveld (Marc Magan verving hem na rust), vond op rechts de vrijstaande Jeffrey Jongeneelen. De voorzet was op maat en de kopbal van Dani van der Moot – hij zal ze toch wel eens met meer moeite gemaakt hebben – was in de derde minuut gelijk doeltreffend: 1-0. Virgil Deen stond er bij en keek er naar.

Evenwicht Van Rijnsburgse zijde waren er nogal de nodige loopacties te bewonderen. Maar effectief was het allemaal nog niet. Bram Ros wilde aan de rechterkant van het veld nogal eens op komen stormen. Vaak was het ook Delano Asante die óf zelf de ruimte in wilde op links óf de bestemming van een voorzet vanaf rechts was. Alleen ondervond hij (te veel) tegenstand van Serginho Sanches of Stany Dankerlui. Voor de rest waren de ploegen aardig in evenwicht en werden er weinig kansen gecreëerd. Behalve dan de gelijkmaker van Amsterdams makelij. Een versnelling vanaf links in het strafschopgebied gevolgd door een strakke voorzet biedt Stefan Smal de mogelijkheid knap af te ronden: 1-1

IMG_4405

Vriendschappelijke wedstrijd Na de thee probeert de clubclub wat meer druk te zetten. Het is Jeroen Spruijt die de Uien op voorsprong lijkt te zetten. Applaus en gejuich vanaf de tribune maar één klein detail ontgaat de meesten: de bal ging niet tussen de palen maar over de lat. Een paar minuten later verdient een combinatie tussen Delano Asante en Jeffrey Jongeneelen meer maar een doeltreffende afronding zit er niet in. Lars Middelwijk krijgt even later gelijk bij een overtreding op één van de opkomende Rijnsburgse verdedigers: scheidsrechters geven niet snel rood in een oefenwedstrijd. En dus is geel zijn deel na een overtreding die in een dergelijke wedstrijd niet thuishoort. De bezoekers denken vervolgens na 2/3e van de wedstrijd op voorsprong te komen. Er volgt echter een vlagsignaal nadat Michael Bekkers een tweede goal om zijn oren heeft gekregen.

Strafschop Naast aanvoerder Bram Ros speelt het centrale verdedigingsduo van deze middag – Masies Artien en Dennis van der Plas – een complete wedstrijd waarbij vlak voor de afgekeurde Ajax-goal de meeste mutaties plaatsvinden. De frontlinie wordt dan vervangen door Furhgill Zeldenrust, Robbert Olijfveld en Max Hudepohl. Terwijl Jeroen Spruijt en Ian van Otterlo uit en in het veld komen. Die wissels hebben het nodige effect want zeven minuten na de afgekeurde Ajax-goal wordt Max Hudepohl onderuitgehaald in het strafschopgebied aan de andere kant. Virgil Deen is vanaf elf meter vervolgens kansloos op de inzet van Furhgill Zeldenrust: 2-1.

IMG_4520

Afscheid Carlos Opoku Als Bart Duiker en Jesper Slootweg tenslotte de plaatsen van Sanny Monteiro en Bert Koomen ingenomen hebben is de leukste wissel van deze middag voor Carlos Opoku. Vier seizoenen lang speelde hij voor Rijnsburgse Boys, in totaal 62 wedstrijden waarin hij zeven keer scoorde. In het rood-wit ondertussen ontvang hij bij een publiekswissel bloemen en is er ruim applaus voor deze uitermate sympathieke speler. Een passend afscheid kon het afgelopen seizoen immers niet plaats vinden. Voor Henk Wisman blijft het ondertussen nog de vraag welke elf er over twee weken in Veenendaal af gaan trappen.