IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Ajax amateurs: 3-1 (1-1) – VERSLAG

Snelste doelpunt ooit als basis voor KNVB bekerwinst  

De kenners wisten het vrijwel zeker: de 1-0 voorsprong na 16 seconden was de snelste treffer ooit van Rijnsburgse Boys. Een betere start van een nieuw seizoen kan een ploeg zich niet wensen. Toch stond na een half uur spelen in de KNVB bekerwedstrijd tegen de amateurs van Ajax een gelijke stand op het scorebord. Na twee ongelukkige acties van nieuweling Jeroen Spruijt verdween de bal in het eigen doel. Een half uur later kwamen de Rijnsburgers opnieuw op voorsprong, welke vijf minuten voor het einde werd vergroot tot 3-1. Grote man bij Rijnsburgse Boys was Joël Tillema die met twee treffers en één assist bij alle doelpunten betrokken was. Vorig seizoen was hij ook volop in beeld bij de Rijnsburgse doelpuntenproductie in de tweede kwalificatieronde van de KNVB beker. Ook toen werd met 3-1 gewonnen, bij TEC, maar dat was na verlenging. Volgende week zaterdag wordt bekend tegen welke tegenstander Rijnsburgse Boys in de eerste ronde van het hoofdtoernooi van de KNVB beker zal gaan spelen.              

Foto: Hans Heemskerk


Droomdebuut
Wilfred van Leeuwen heeft met zijn staf de lat hoog neergelegd voor het nieuwe seizoen: met aanvallend en dominant voetbal het publiek vermaken. Natuurlijk begrijpt iedereen dat dit een proces is dat langere tijd duurt. Wanneer je vervolgens als nieuwe trainer in de eerste officiële wedstrijd, direct vanaf de aftrap, jouw ploeg op 1-0 ziet komen, dan is dat een prima opsteker. Zonder dat maar één Amsterdammer de bal had aangeraakt lag de bal al in het doel. Een mooiere rentree in de basis had Bart Freke zich niet kunnen voorstellen. Een ouderwetse dieptepass op Jeffrey Jongeneelen werd vervolgd met een fantastische voorzet op Joël Tillema die niet twijfelde en snoeihard uithaalde: 1-0. Bart Freke beleefde het als een droomdebuut. ‘Hier heb ik het voor gedaan, het trainen een half jaar lang. Ik heb een prima middag gehad ondanks een enkel slippertje, maar het liep gelukkig goed af. Ik ga er nu ook wel vanuit dat ik een basisplaats heb.’ Wat betreft die basiself, tegen Ajax amateurs had Wilfred van Leeuwen, naast Bart Freke, nog drie nieuwelingen opgesteld: Bram Ros, Jeroen Spruijt en Frank Tervoert. En zo gebeurde het dus dat Wesley Goeman, Carlos Opoku en Maikey Parami, drie spelers die vorig seizoen gezamenlijk nog goed waren voor maar liefst 84 basisplaatsen, op de bank begonnen. ’Wel een hele sterke bank’, merkte een oplettende toeschouwer terecht op….

Foto: Hans Heemskerk


Afgekeurd
Een droomstart of niet, fouten worden direct afgestraft, ook in een duel tegen een derde divisionist. Terwijl Ajax Mitchel Burgzorg geblesseerd op de grond lag en scheidsrechter Gansner het spel door liet gaan, werd een communicatiefout in de Rijnsburgse verdediging door Ricardo Fransberg keihard afgestraft. De scheidsrechter keurde in eerste instantie de treffer goed maar had het vlagsignaal van zijn assistent nog niet opgemerkt. Het arbitrale onderonsje bracht snel duidelijkheid: geen treffer. Nadat Kenneth Misa-Danso, de oud-speler van Quick Boys, net naast had geschoten, kreeg niet veel later Frank Tervoert, de oud-speler van Katwijk, een 100%-kans om de Rijnsburgse voorsprong te verdubbelen. Keeper Ruben Zandwijken stompte namelijk een voorzet van Max Hudepohl voor de voeten van de nieuwe spits van Rijnsburgse Boys. Vorige week nog succesvol met een fraaie hattrick tegen Noordwijk, nu leek de juiste controle over de bal verdwenen en ging deze hoog over. Naarmate de wedstrijd vorderde werd duidelijk dat Ajax een bewegelijke ploeg heeft met veel jonge spelers. De Ajax-school staat altijd garant voor een technisch getint spelletje. Het schort dan alleen wel eens aan effectiviteit. Natuurlijk werd er ook goed verdedigd door Rijnsburgse Boys. Zo voorkwam effectief ingrijpen van Jordy Strooker dat Ajax een grote kans zou krijgen.

Foto: Hans Heemskerk


Debutant
Rijnsburgse Boys kregen kansen op de 2-0 maar liet deze onbenut. Jeffrey Jongeneelen schoot een metertje naast het doel en Max Hudepohl schoot in de handen van Ruben Zandwijken. De assist van deze mogelijkheid kwam na een prima actie van nieuweling Bram Ros. Door zijn onverzettelijkheid en gedrevenheid was hij aan de bal gekomen. Niet veel later kon een andere debutant in het geelzwarte shirt, Jeroen Spruijt, wel door de grond zakken. Na onnodig balverlies op het middenveld liep hij snel terug om zijn verdediging te hulp te schieten om de aanval van Ajax onschadelijk te maken. Maar in plaats van te voorkomen dat één van de spelers van Ajax de voorzet van Kenneth Misa-Danso in het doel zou kunnen werken, deed hij dat notabene zelf: 1-1. Rijnsburgse Boys leek even de weg kwijt. Vijf minuten later ontsnapte de ploeg van Wilfred van Leeuwen toen scheidsrechter Gansner een overtreding van Masies Artien ten opzichte van Mitchel Burgzorg in de zestien wegwuifde. Waarschijnlijk speelde het incident van acht minuten eerder nog mee in de beslissing. Mitchel Burgzorg had na commentaar op de scheidsrechter een gele kaart gekregen. Wat de scheidsrechter daarbij wel over het hoofd had gezien was dat Mitchel Burgzorg met zijn hand in de edele delen van Bram Ros kneep. Nadat Ajax middels een gevaarlijke vrije trap van Ruben Adneij nog voor gevaar had gezorgd, was het slotakkoord van de eerste helft voor Rijnsburgse Boys. Uit de eerste Rijnsburgse corner kopte Max Hudepohl over en niet veel later schoot hij onbeheerst naast. Deze laatste actie was ontstaan na een voorzet van Roderick Gielisse op Frank Tervoert die zijn inzet gekeerd zag worden. De rebound was vervolgens dus niet aan Max Hudepohl besteed.

Foto: Hans Heemskerk


Max Hudepohl
Ook in het begin van de tweede helft wist Max Hudepohl alle aandacht op zich te vestigen. Na zijn duel met Jake Wolgarten te hebben gewonnen, ging de verdediger van Ajax geblesseerd naar de grond. Ondanks de ruimte en de kansrijke positie waarin hij zich bevond tikte de aanvaller, die vorig seizoen slechts eenmaal in de competitie in de basis stond, de bal over de zijlijn. Ajax mocht hem wel dankbaar zijn voor zijn sportiviteit. Maar dat was tien minuten na rust wel anders. Nadat Frank Tervoert de bal op Joël Tillema had gespeeld volgde er vanaf de achterlijn een voorzet. Terwijl Jeroen Spruijt als een soort bliksemafleider fungeerde, belandde de bal voor de voeten van Max Hudepohl die bij de tweede paal, en via de keeper, in het net schoot: 2-1. Het had niet veel gescheeld of vier minuten later zou de voorsprong zomaar weer verspeeld worden. Toer Bouwman kopte echter te hoog zodat de bal op de lat belandde. Het is dat Bart Freke uiterst alert speelde, anders had Ajax niet veel later opnieuw twee mogelijkheden gecreëerd. Eerste belette de aanvoerder van Rijnsburgse Boys Ricardo Fransberg tot een schot te komen en vervolgens ontnam hij invaller Kevin Owusu Asare een schotkans. In de slotfase wist Rijnsburgse Boys nog een aantal fraaie aanvallen op te zetten. Tweemaal was invaller Edo Knol het eindstation. Helaas voor de debuterende middenvelder gingen zijn beide schoten naast. Wel succesvol was de aanval die bij Roderick Gielisse begon. Na zijn pass op Jeffrey Jongeneelen werd de bal laag teruggespeeld op Joël Tillema die met een droge schuiver de 3-1 binnen schoot. In de blessuretijd had Frank Tervoert nog de mogelijkheid om zijn eerste officiële doelpunt voor Rijnsburgse Boys te scoren. Dit ging echter niet door, dus zal dit in de competitie moeten gaan gebeuren! Wilfred van Leeuwen keek na afloop realistisch terug op het debuut met zijn nieuwe ploeg. ‘Ik vond dat Ajax het betere van het spel had maar dat wij de kansen gecreëerd hebben. Dat het allemaal nog wel beter moet, dat snap ik wel. Ik vond dat wij vandaag te weinig initiatief en dynamiek hadden. Heel veel dingen moeten nog groeien, ook fysiek moeten we nog wat stappen maken. Maar deze wedstrijd winnen is goed voor het moraal en het proces. We zijn onderweg. Volgende week is er weer een nieuwe wedstrijd en dan zien we wel hoe ver we dan zijn’.                                                                                           

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys – Ajax amateurs: 3-1 (1-1)
  1: Joël Tillema: 1-0
29: Jeroen Spruijt (eigen goal): 1-1
56: Max Hudepohl: 2-1
85: Joël Tillema: 3-1
Scheidsrechter: R.J.A. Gansner
Toeschouwers: 800
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Max Hudepohl
Gele kaarten Ajax amateurs: Mitchel Burgzorg en Glenn van Zoolingen
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Roderick Gielisse, Masies Artien, Bart Freke, Jordy Strooker, Joël Tillema (89: Maikey Parami), Bram Ros (72: Wesley Goeman), Jeroen Spruijt (72: Edo Knol), Max Hudepohl, Frank Tervoert en Jeffrey Jongeneelen  
Opstelling Ajax amateurs: Ruben Zandwijken, Jake Wolgarten (50: Edwin Soenarto), Toer Bouwman, Roy Deken, Marijn Sterk, Mitchel Burgzorg (78: Sonny Pronk), Jack van Moerkerk (67: Kevin Owusu Asare), Glenn van Zoolingen, Ricardo Fransberg, Ruben Adneij en Kenneth Misa-Danso