Cor Spruijt

Rijnsburgse Boys – AFC 2-0 (1-0)  – VERSLAG

Rijnsburgse Boys wint in heerlijke wedstrijd van AFC

Op sportpark ‘Middelmors’ won Rijnsburgse Boys door doelpunten van Joël Tillema en Dani van der Moot met 2-0 van AFC. Door dit resultaat neemt Rijnsburg de tweede plaats weer over van AFC. IJsselmeervogels speelde gelijk tegen De Treffers (3-3) en staat, met drie punten voorsprong op Rijnsburgse Boys, aan kop in de Tweede Divisie.
 

Foto: Jan Jungerius


FOX Sports had de topper Rijnsburgse Boys – AFC uitgekozen voor een rechtstreekse uitzending. Voor de wedstrijd verschenen de trainers voor de camera’s en kon er al iets gehoord worden over de verwachtingen voor deze wedstrijd. Op de vraag of Rijnsburgse Boys ontzag had voor kampioen AFC antwoordde trainer Henk Wisman: “We hebben respect voor AFC. Het is een ploeg met specifieke kwaliteiten, ze voetballen goed tussen de linies en hebben scorend vermogen. Uiteraard hebben we het hier in de voorbereiding over gehad. Het weekend zonder voetbal was goed voor ons. We hebben een druk programma dus het kwam ons wel uit.” AFC trainer Uli Landvreugd keek met vertrouwen op de wedstrijd vooruit: “Het gaat goed met de ploeg, iedereen is fit.” Op de vraag of AFC een kampioensploeg heeft antwoordde de trainer: “Er zijn veel kanshebbers op de titel en AFC is er zeker een van. In het begin van het seizoen kregen we goals tegen omdat we niet fit genoeg waren, dat is nu duidelijk anders.”
 

Foto: Jan Jungerius


Met deze informatie begonnen de teams aan de wedstrijd. AFC won de toss en koos ervoor om van speelhelft te wisselen. Rijnsburgse Boys speelde daardoor de eerste helft in de richting van de eigen aanhang. Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam van Anthony van Dongen. Zijn voorzet ging net voorbij Joël Tillema en Dani van der Moot. Aan de andere kant was het voor AFC in de zevende minuut bijna raak, met een sliding wist de uitstekend spelende Carlos Opoku een bal van de voet van Raily Ignacio te plukken. AFC kreeg hierdoor direct een eerste corner. De corners van AFC waren levensgevaarlijk. Bijna iedere corner werd kort genomen waardoor twee spelers van Rijnsburgse Boys uit het zestienmetergebied werden gelokt. De voorzet kwam vaak in het vijfmeter gebied voor de keeper terecht waardoor het voor Bradly van der Meer moeilijk werd om in te grijpen met zoveel spelers in zijn gebied. De eerste corner werd door Bert Koomen weggekopt. Het eerste schot op het AFC doel kwam van Jaïro Schet in de elfde minuut schoot hij recht in de handen van doelman Patrick Zonneveld.
 

Foto: Jan Jungerius


Doelpunt
In de zestiende minuut kwam Rijnsburgse Boys op voorsprong. Jaïro Schet verdiende een inworp ter hoogte van het strafschopgebied. De bal kwam terecht bij Dani van der Moot die Joël Tillema op de rand van het strafschopgebied kon aanspelen, Joël kapte de bal naar zijn linkerbeen en schoot laag diagonaal de bal achter doelman Zonneveld. Een verdiende 1-0 voorsprong kwam op het scorebord te staan. Rijnsburgse Boys probeerde vooral de lijn naar Raily Ignacio dicht te houden. Aanvoerder Thomas Bakker stapte vaak in die lijn waardoor Ignacio weinig aangespeeld kon worden. De Rijnsburgse Boys spelers wisten dat een bal van Ignacio vaak wordt teruggelegd op de broertjes Teijsse die zich handig tussen de linies bewogen. Door dit gevaar uit te schakelen wist Rijnsburgse Boys eenvoudig de eerste twintig minuten te overleven.
 

Foto: Jan Jungerius


Warm lopen
Rijnsburgse Boys speelde na de goal brutaal verder op de aanval. Een slechte terugspeelbal van AFC speler Jonathan Richard werd bijna een prooi voor Dani van der Moot en een voorzet van Jordy Strooker kwam op de rand zestien terecht terwijl twee Rijnsburgse spelers voor de goal vrij stonden. AFC trainer Landvreugd was niet tevreden en liet drie spelers na 25 minuten warmlopen. Een duidelijk signaal van de Amsterdamse trainer. In de 32e minuut kwam de grootste kans voor AFC in de eerste helft. Een vrije trap kwam bij Yordi Teijsse terecht die hard inschoot, Bert Koomen stond op de goede plek om de bal op tijd weg te werken. Ook Rijnsburgse Boys kreeg nog een kleine kans. Een heerlijke aanval via Tillema, Van der Moot en Van Dongen leverde door een onderbreking van AFC speler Milan Hoek net geen doelpoging op. In de extra tijd van de eerste helft kreeg AFC nog een vrije trap. Thomas van den Houten treuzelde wat lang bij het nemen van de vrije trap waarna scheidsrechter Smit voor de rust floot. 
 
Spelerstunnel
Terwijl Rijnsburgse Boys de 1-0 voorsprong koesterde en trainer Wisman ongetwijfeld de spelers wees op de gevaarlijke corners van AFC was trainer Landvreugd na twee minuten al in de spelerstunnel te vinden. De ontevreden trainer liet het aan zijn team over hoe zij de tweede helft Rijnsburgse Boys het beste kon bestrijden.
 

Foto: Jan Jungerius


Penalty
Na een minuut spelen in de tweede helft kreeg Jordy Strooker de bal ongelukkig tegen zijn hand. Scheidsrechter Smit wees naar de penaltystip waarna Kenny Teijsse achter de bal plaatsnam. Een strafschop van Teijsse is eigenlijk een zekerheidje. De laatste keer dat Teijsse een strafschop miste was in zijn F.C. Utrecht tijd bij jongens onder 15-1. Dit keer ging de strafschop van Teijsse weer mis. Het slap ingeschoten balletje rolde voor Rijnsburgse Boys langs de goede kant van de paal. De eerste kans voor Rijnsburgse Boys in de tweede helft kwam van de voet van Dani van der Moot. Jordy Strooker kwam door op links en speelde Dani van der Moot aan. Zijn schot ging echter rakelings naast. AFC drong in de tweede helft meer aan en Rijnsburgse Boys leunde naar achteren. Jeroen Spruijt nam de taak van Thomas Bakker over en zorgde ervoor de Raily Ignacio niet kon worden aangespeeld. Door dit verdedigende werk kwam de aanvallende middenvelder zelden meer aan aanvallen toe.
 

Foto: Jan Jungerius


Doelpunt
In de 57e minuut werd de bal uit het strafschopgebied van Rijnsburgse Boys geschopt waarna de bal bij Jaïro Schet terecht kwam. Schet zag Van der Moot vertrekken en wist de bal op maat aan te leveren. Dani van der Moot schoot de bal mooi langs doelman Zonneveld waardoor Rijnsburgse Boys op een 2-0 voorsprong kwam. Het laatste half uur was voor AFC. De Amsterdammers lieten de bal snel rondgaan en kregen via de broertjes Teijsse wat kleine kansen. Met een omhaal was Kenny Teijsse nog het dichts bij een doelpunt. Rijnsburgse Boys bleef eenvoudig overeind. Het koesterde de 2-0 voorsprong en kreeg vooral kansen via de counter. In de 76e minuut hield Jordy Strooker Rijnsburg op de been door een bal van de lijn te halen. Verder dan een afgekeurd doelpunt van Raily Ignacio in de 82e minuut kwam AFC niet. Door de 2-0 overwinning en het late gelijkspel van IJsselmeervogels staat Rijnsburg keurig op een tweede plaats op de ranglijst. Het resultaat tegen AFC geeft de Uien natuurlijk veel zelfvertrouwen voor de wedstrijd van dinsdag als Rijnsburgse Boys het thuis opneemt tegen F.C. Eindhoven voor de K.N.V.B. beker.
 

Foto: Jan Jungerius


FOX Sports
Na afloop van de wedstrijd verschenen de trainers weer voor camera’s van FOX Sports. Henk Wisman was uiterst tevreden: “Het is mooi dat we de nul hebben gehouden. We hebben geknokt en gestreden. Complimenten voor het hele team. We speelden compact, ook in balbezit. Dat moet tegen AFC omdat zij scorend en voetballend vermogen hebben. Kort op elkaar spelen was het antwoord om tot succes te komen.” Door het goede resultaat van vandaag en de stand op de ranglijst wordt het woord kampioensploeg ineens op de Middelmors genoemd. Wisman was daar duidelijk over: “Nee hoor wij hebben geen kampioensploeg. Het is allemaal nog prematuur. Laten we zo rond de winterstop maar eens kijken waar we staan. Dit resultaat geeft wel vertrouwen voor dinsdag.” Uli Landvreugd vertelde voor de camera: “In de eerste helft zat er geen schwung in het elftal. Rijnsburgse Boys zakte in en speelde vooral op de counter. Wij hadden geen agressie bij balverlies. De strafschop had de ommekeer kunnen zijn maar het zat vandaag allemaal niet mee.”
 

Foto: Jan Jungerius


Bereidheid
De aanwezige pers vroeg ook verschillende spelers direct na de wedstrijd hun mening. Carlos Opoku vond: “de bereidheid om voor elke meter te knokken” erg belangrijk. “Er zit volwassenheid in deze groep. Enkele spelers zijn duidelijk gegroeid onder deze trainer, fijn dat we de nul hebben gehouden. In de tweede helft speelde Jeroen Spruijt vlak voor mij, dat ging prima zo.” Bram Ros moest lachen om de vraag of Rijnsburgse Boys een kampioensploeg heeft: “We hebben voor niemand ontzag. Ook IJsselmeervogels uit hadden we kunnen winnen. We hebben een goede ploeg. We hopen het gewoon zolang mogelijk vol te houden.” Ook Joël Tillema antwoordde op de kampioensvraag: “Er zijn veel ploegen die kampioen kunnen worden maar laten we lekker normaal doen ! Kijk naar vorig jaar. We gaan gewoon lekker wedstrijdjes spelen en proberen zoveel mogelijk punten te pakken. We speelden nu een prima wedstrijd maar de complimenten zijn voor de spelers achterin die hebben het geweldig gedaan.”
 
Kenny Teijsse
Het laatste woord was voor Kenny Teijsse: “Ik baal van deze wedstrijd. We kregen voldoende kansen maar de bal wilde er gewoon niet in. Rijnsburgse Boys stond goed. Het is gewoon een prima team.”
 
Rijnsburgse Boys – AFC 2-0 (1-0)  
Scheidsrechter: N. Smit
Toeschouwers: 1100
Geen kaarten gegeven
Scoreverloop:
16″ 1-0 Joël Tillema
56″ 2-0 Dani van der Moot 
Opstelling Rijnsburgse Boys: Bradley van der Meer; Jordy Strooker (82: Marc Magan), Thomas Bakker, Carlos Opoku, Bert Koomen; Bram Ros, Jeroen Spruijt, Joël Tillema, Jaïro Schet, Dani van der Moot en Anthony van Dongen(90+2: Maarten Reyneveld).
Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Thomas van den Houten (76: Cody Claver), Kenny Teijsse, Milan Hoek, Raily Ignacio, Yordi Teijsse, Gevero Markiet, Gouad Belarbi, Jonathan Richard (77: Djuric Ascencion) en Nick van der Velden (57: Melvin Grootfaam).