gerard

Rijnsburgse Boys – AFC 1-0 (0-0) – VERSLAG

De nul houden en zelf scoren: winnen lijkt zo simpel…

Pieter Mulders was na de inhaalwedstrijd tegen AFC de eerste om aan te geven dat dit één van de rommeligste wedstrijden van het seizoen was. Maar wél een wedstrijd waarin het vooraf gestelde doel, het houden van de nul, behaald werd. “Het was soms vrouwen en kinderen eerst en het werd aan het einde nog spannend, maar geluk moet je soms ook afdwingen. Daardoor hebben we vandaag de winst naar ons toegetrokken. Met complimenten voor de hele ploeg, want we zijn er vól voor gegaan”.

Foto: Hans Heemskerk


Matige eerste helft
De score werd direct geopend door Sem Borst, die als pupil van de week in de door zijn eigen vader gesponsorde wedstrijd het veld op mocht. Maar scheidsrechter Cantineau was onverbiddelijk, de stand bleef 0-0. De eerste grote kans na het fluitsignaal kwam van de kant van AFC. In de achtste minuut kwam Derre Kwee vrij voor van Nieuwkoop, maar de Rijnsburgse goalie wist fabuleus te redden. Drie minuten later was het Wesley Goeman die mocht aanleggen voor een vrije trap van een meter of twintig, maar nu was AFC-doelman Zonneveld de uitblinker. Ook in de rebound wist Joel Tillema niet te scoren. Twee schoten van Jongeneelen en een mislukte trap van Van Ooijen waren de verdere wapenfeiten van de Uien in de eerste helft. AFC wist daar nog een schietkans uit een corner aan toe te voegen, maar tot opluchting van de gehele Rijnsburgse supportersschare ging die bal nét naast. 
Opvallend was nog een gele kaart voor Mark van den Boogaard in de 42e minuut, op een manier zoals we hem dat in het geelzwart ook regelmatig hebben zien doen. Het zorgde ervoor dat trainer André Wetsel hem in de rust wisselde voor Johan Kulhan.

Foto: Hans Heemskerk


Traag op gang
Ook in deze tweede helft viel in het eerste kwartier niet veel te beleven. Jongeneelen wist vlak na de hervatting nog wel met een mooie dribbel van rechts het strafschopgebied binnen te dringen, maar zijn mooi bedachte schot ging aan de verkeerde kant van de verre hoek. Afgeven was misschien succesvoller geweest. Richard van Nieuwkoop wist weer een paar goede ballen te pakken op afstandsschoten en een vrije trap. Het lukte Rijnsburg zelf echter niet om gevaarlijk te worden.

Foto: Hans Heemskerk


Kanteling
In de 62e minuut leek het even angstig te worden in het Rijnsburgse strafschopgebied. AFC plaatste een snelle counter, maar de eindpass stuitte op buitenspel. In de tegenstoot kon Jeffrey Jongeneelen een lange rush maken, waarbij Tillema een gat trok en alle aandacht op zich richtte. Maikey Parami sloop van links stiekem achter de verdediging en daar wist Jongeneelen hem met een slimme pass te vinden. Vrij voor de keeper maakte Parami geen fout en tekende de 1-0 aan. 
Voor de Uien leek dat de lang verwachte bevrijding. Met een paar flitsende aanvallen kwamen zowel Tillema als van Ooijen in kansrijke positie, maar hun pogingen gingen naast, over of werden tot corner verwerkt. Die corners stichtten wel gevaar, maar troffen geen doel. 
AFC ging op zoek naar de gelijkmaker, maar verder dan een droge knal die Richard klemvast kon pakken, kwamen de Amsterdammers nog niet. 
Het invallen van Max Hudepohl voor de moegestreden van Ooijen leek de voorbode voor nog meer Rijnsburgse dadendrang. Hij wist samen met Jongeneelen meerdere keren gevaar te stichten, maar kennelijk zijn er nog wat meer gezamenlijke speelminuten nodig om effectief te worden.

Foto: Hans Heemskerk


Prachtige aanval en een lange adem
In de 82e minuut werd één van de mooiste aanvallen van de afgelopen maanden op de mat gelegd. Masies Artien legde een verre dieptepass preciés op maat op de rand van de zestien voor Joel Tillema. Die legde de bal panklaar terug op Goeman, die de bal perfect in de hoek plaatste. Een fraaie redding van een zich tot het uiterste uitstrekkende Zonneveld voorkwam de twee-nul. Mooie aanval, prima keeperswerk, genieten op hoog niveau.
Door het uitblijven van die tweede Rijnsburgse treffer ging AFC toch maar op zoek naar de gelijkmaker. Dat leidde tot rommelige momenten voor de Rijnsburgse goal en een scrimmage waaruit die gelijkmaker zomaar had kunnen vallen. Maar steeds was daar die Rijnsburgse keeper of een verdediger die de pogingen verijdelden. Zelfs het meekomen van doelman Zonneveld van AFC en de extra minuten die scheidsrechter Cantineau bijtelde, konden de Rijnsburgse winst niet meer in gevaar brengen.

Foto: Hans Heemskerk


Vóór het trainingskamp weten we het
Keeper Richard van Nieuwkoop, uitgeroepen tot man van de wedstrijd, was in zijn nopjes. “Lekker natuurlijk dat je in zo’n wedstrijd de nul kan houden, met toch veel kansen voor AFC. De nul was vooraf sterk aangezet en we zijn erin geslaagd. Het was wél een zwaarbevochten nul. Ik kon groeien in de wedstrijd en daar krijgt de groep vertrouwen van. Ook al komt de tegenstander erdoor, dan komt daar toch geen doelpunt uit. Niet alleen ik als keeper, maar ook de verdediging heeft zich goed geweerd. En door voorin vroeg druk te zetten en op het middenveld kort op de bal te zitten, is dit een prestatie van het hele team. Vandaag hebben we bewezen: Het kan dus wél!”
We vroegen Richard naar zijn ontboezemingen in de taxi bij Willem. “Ik ben hard aan het nadenken of ik wel of niet doorga in het volgend seizoen. De wedstrijden vind ik hartstikke leuk, maar de trainingen gaan me steeds meer tegenstaan. Het kost veel tijd, ik maak lange dagen op het werk en er is ook een kleine op komst. Er komt een keer een moment om te stoppen, is het niet nu, dan over een paar jaar. En ik wil de kleine graag zoveel mogelijk zien, dus zou ik ook nu kunnen stoppen”. “Ik ben er nog niet uit”, vervolgt Richard, “Ik heb met de keeperstrainer gesproken en het ligt nu bij de technische commissie. We gaan met elkaar kijken hoe het volgend seizoen ingevuld kan worden op een manier die ons beide past. Dit speelt overigens al langer. Ook vorig seizoen heb ik hierover nagedacht en toen heb ik besloten door te gaan. Ik heb mijn besluit nu nog niet genomen, maar ik ben er vóór het trainingskamp wel uit en dan weten jullie het ook”.
Niet verslappen
Pieter Mulders was meer tevreden of de tweede dan de eerste helft. “Niet omdat we in de tweede helft scoorden, maar het was in het begin heel rommelig, met veel balverlies. Daarom kwamen we niet lekker in de wedstrijd. In de rust hebben we afgesproken om meer druk voorin te zetten. Daardoor moesten zij de lange bal gaan spelen om onder die druk uit te komen. Opvallend was dat daarna ons grootste gevaar en ook de goal uit de counters kwamen.” “We stijgen hiermee een flink aantal plekken en staan er nu beter voor. Volgende week gaan we naar de Treffers en dat wordt een finale. De Treffers staan gewoon te laag voor hun kwaliteit, dus we kunnen daar niet afwachten en verslappen. We zullen goed vooruit moeten voetballen”.
Net als Richard denkt Pieter ook na over volgend seizoen. “Ik ben hier pas mijn tweede jaar en ik heb het erg naar mijn zin. We hebben een goede groep waar nog veel rek in zit en waar ik wekelijks groei in zie. We kunnen er nog veel moois van maken, dus ik wil graag blijven. Het bestuur is erover in gesprek, ik zie wel wat er op me afkomt”.
Rijnsburgse Boys – AFC 10 (0-0)
63’     1-0     Maikey Parami
Scheidsrechter: De heer L.E. Cantineau
Toeschouwers: 1100
Gele kaarten
Rijnsburgse Boys: Halman, Hudepohl
AFC: Bosma, van den Boogaard, Hoek, Zonneveld
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Opoku, Artien, Prijs, Goeman@ (90’+3 van den Oever), Strooker, Tillema, Jongeneelen, Van Ooijen (80’ Hudepohl), Parami (72’ Halman)
Opstelling AFC: Zonneveld, Willemsen, Rietveld, Kwee, van den Boogaard $6’ Kulhan), Richard (69’ Esajas), Bosma. van den Brink (64’ Zaimi), Jansen. Hoek, van den Houten