IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – ACV: 1-1 (0-1) – VERSLAG

Bram de Bruin pegelt Rijnsburg naar puntendeling

Na drie achtereenvolgende thuiswedstrijden die werden verloren heeft Rijnsburgse Boys tegen ACV eindelijk een beter resultaat behaald. Een enorme pegel van Bram de Bruin, tien minuten na rust, betekende dat de terecht opgelopen achterstand uit de eerste helft werd rechtgetrokken: 1-1. Rijnsburgse Boys bouwde vervolgens een overwicht op maar ontbrak het aan scherpte om een overwinning te pakken. Achteraf was er de prettige constatering dat de negatieve spiraal van de laatste weken een halt was toegeroepen. Rijnsburgse Boys had er voor gezorgd dat het iets meer kleur op de wangen had gekregen en met meer vertrouwen de laatste serie van vier wedstrijden in mei tegemoet kan treden.

Aandachtig toeschouwer
Het was een onwerkelijk gegeven: na vorig seizoen en dit seizoen altijd vanaf de aftrap in het veld te hebben gestaan was Furhgill Zeldenrust deze zaterdag aandachtig toeschouwer. De ongelukkig opgelopen achillespeesblessure tegen Excelsior Maassluis betekende dat de Rijnsburgse topscoorder het geelzwarte shirt niet meer zal dragen. Natuurlijk heel veel sterkte bij het herstel gewenst! Delano Asante nam zijn linksbuitenpositie over en Steff van Rooijen mocht vanaf de rechterkant voor gevaar zorgen. Voor Jeroen Spruijt betekende het dat hij, na twee weken op de bank te zijn gestart, de vrijgevallen basisplaats mocht invullen. Rijnsburgse Boys begon niet onaardig aan de wedstrijd. De eerste tien minuten waren nog niet voorbij of Dani van der Moot – kopbal naast – en Delano Asante – schot naast na geblokt schot van Steff van Rooijen – hadden zich nadrukkelijk in de zestien gemeld. Aan de andere kant van het speelveld deed Giovanni Zwikstra dat ook maar zijn voorzet werd vakkundig door Daan Walraven onschadelijk gemaakt. Gevaarlijker was de eerste corner van ACV welke Justin Mulder in één keer tegen de paal schoot.

Tegentreffer
Een opmerkelijk moment vond halverwege de eerste helft plaats. Nadat Justin Mulder een bal van Dennis van der Plas had onderschept, stortte hij in zijn sprint daarna tegen de grond. Het was voor iedereen direct duidelijk dat hij geblesseerd het veld zou moeten verlaten. Het vond allemaal plaats in een fase waarin ACV de wedstrijd meer en meer naar zich toe trok. Freddy Quispel zag zijn uithaal in een volle zestien geblokt worden door Andre Morgan die er een blessurebehandeling aan overhield. Nadat ook Pascal Huser geen succes had met zijn schot, bleek Giovanni Zwikstra dat wel te hebben. Na een steekpass op hem liep hij weg uit de dekking van Dennis van der Plas en schoot vervolgens de bal in de korte hoek, net naast Wesley Zonneveld: 0-1. Het was daarmee de 50ste tegentreffer van Rijnsburgse Boys dit seizoen. En wat konden de geelzwarten er tegenover zetten? Bar weinig. Het was onnodig en langdurig breiwerk waarbij de juiste ballen niet aan kwamen. Ook het profiteren van fouten bij ACV leverde niets op. Zo was een verkeerde terugspeelbal in de verdediging toch geen prooi voor Steff van Rooijen die er wel dichtbij zat. In blessuretijd leek een diepe bal van Nino Klaver op Jeroen Spruijt zowaar iets op te kunnen leveren. Maar helaas. Jeroen Spruijt baalde er achteraf van: ”Ik schoot te gehaast en had beter kunnen door dribbelen. Breed leggen op Delano Asante had ook nog gekund.”

Meer energie
Dat Rijnsburgse Boys er na de thee wel zin in had bleek bij de start van de tweede helft. Terwijl Rijnsburgse Boys al minuten op het veld stond kon de scheidsrechter maar niet het startsein geven. ACV bleef namelijk veel langer in de kleedkamer achter. Wellicht had het iets te maken met de extra alertheid van Rijnsburgse Boys om niet in de val te lopen van de voorgaande drie thuiswedstrijden tegen Jong Sparta, Koninklijke HFC en Katwijk. Bij al deze wedstrijden kregen de Rijnsburgers binnen twee minuten na rust een tegentreffer om de oren. Daar was deze middag geen sprake van. Sterker, Rijnsburgse Boys was juist direct aanvallend ingesteld en zag een schot van Delano Asante naast gaan en een inzet van Bram de Bruin gestopt worden. Het was duidelijk: Rijnsburgse Boys legde duidelijk meer energie in de wedstrijd dan in de eerste helft. Binnen tien minuten werd het overwicht beloond met de gelijkmaker. Na een één-tweetje met Jeroen Spruijt was het Bram de Bruin die snoeihard uithaalde. Zijn pegel belandde via de handen van de keeper en de doelpaal in de touwen: 1-1.

Buitenspelgoal
Net als in de eerste helft bleek ACV ook in de tweede helft niet helemaal correct met terugspeelballen om te gaan. Nu was het Dani van der Moot die leek te kunnen profiteren maar dat uiteindelijk niet deed. Nino Klaver, die een heerlijke tweede helft speelde en zowel verdedigend als aanvallend zijn niveau leek aan te tikken zoals we van hem gewend waren vorig seizoen, leverde een prima pass op Bram de Bruin. Op vrijwel dezelfde positie waarin hij een kwartier eerder had gescoord, bleek hij nu echter hoog over te schieten. In een zeldzame tegenaanval liet ACV af en toe haar tanden zien. Freddy Quispel scoorde daarbij zelfs maar deed dit terwijl de grensrechter al voor buitenspel had afgevlagd. Nadat beide ploegen behoorlijk wat wisselspelers hadden ingebracht leek Hein Leliveld de gelukkigste hand van wisselen te hebben. Mitchi Huijsman stond namelijk nog maar net een minuut in het veld of zijn harde schot leek de winnende treffer te gaan worden. Via de handen van keeper Ramon Nijland werd de bal tot corner getikt. De corner leverde een gevaarlijk puntertje van Daan Walraven op welke over het doel ging. ACV kreeg vlak voor tijd ook nog een gevaarlijke kans. Na een vrije trap ontstond er een scrimmage waaruit Nande Wielink van dichtbij over schoot. De vier minuten extra tijd leverden geen uitgespeelde kansen meer op zodat beide ploegen zich tevreden moesten stellen met één punt.

Rijnsburgse Boys – ACV: 1-1 (0-1)
39: Giovanni Zwikstra: 0-1
55: Bram de Bruin: 1-1
Scheidsrechter: Sander de Brito Roque