Rijnsburgse Boys 2 naar halve finale Kamp. van Nederland

19-05-07:  Heerjansdam 2 – Rijnsburgse Boys 2   0-1 (0-0) RBB w.n.s.

Afgelopen zaterdag stond voor RBB 2 de return tegen Heerjansdam op het programma in de strijd om het algehele landskampioenschap voor reserve elftallen.
Na een week eerder met 2-3 thuis te hebben verloren was de taak voor afgelopen zaterdag duidelijk: minimaal met 1 doelpunt verschil winnen om een penalty serie af te dwingen en met 2 goals verschil winnen betekende doorgaan naar de halve eindstrijd tegen de winnaar van poule C met daarin UNA 2, UDI ’19 Beter Bed en Be Quick 1887.

Na de wedstrijdbespreking op de club van trainer Dick gingen we vol goede moed en gemotiveerd tot op het bot met de bus richting Heerjansdam om daar op het eerste veld (wat er overigens prachtig bij lag, complimenten aan de terreinmeester aldaar) te proberen de halve finale veilig te stellen.

17. Marten Boetzer

Bram Kabelaar was voor deze wedstrijd geschorst na zijn directe rode kaart in de eerste wedstrijd en Prins Sandhu, Arjan van Iterson, Martin Rasenberg en Robbert Kabelaar waren afwezig door blessures.

Vanaf minuut 1 maakte de Rijnsburgers duidelijk waarom het naar Heerjansdam was gekomen, om te winnen dus want iedereen zat meteen kort op zijn man en in balbezit werd de bal goed en in een hoog tempo rondgespeeld waardoor er meteen een overwicht was voor de Rijnsburgers wat in de 3e minuut al resulteerde in de 1e kans.
Na een goede pass van Bart-Jan in de diepte op Niels kon diens voorzet op André net niet tot doelpunt worden gepromoveerd maar de toon voor de wedstrijd was gezet! De Rijnsburgers hadden een heel duidelijk overwicht en in de 11e minuut mocht Joes een vrije trap nemen aan de rechterkant van het veld, zijn voorzet werd slecht weggewerkt door de verdediging van Heerjansdam waardoor Mark een schietkans kreeg maar zijn volley ging helaas naast.
De druk op Heerjansdam was groot al resulteerde dat in de 1e helft toch tot niet echt grote kansen voor RBB.
Na een half uur spelen kreeg Heerjansdam na een van de spaarzame aanvallen van hun kant een corner die voor de voeten van hun spits belandde, zijn schot werd gekeerd door Martijn die nog weinig te doen had tot aan dat moment.
6 minuten hierna een goede actie van Mark aan de linkerkant van het veld, hij passeerde 2 man op snelheid en leverde een goede voorzet af op André maar die zag zijn schot smoren in de verdediging van Heerjansdam.
In de 40e minuut leken de Rijnsburgers op voorsprong te komen nadat Mark een te korte terugspeelbal op de keeper oppikte maar zijn schot oog in oog met de keeper ging rakelings naast.
2 minuten voor rust kreeg Heerjansdam nog een vrije trap te nemen op de rand van de 16 meter van RBB, gelukkig voor de Rijnsburgers belandde de bal in de muur en was het gevaar geweken.
Kort hierna blies de scheidsrechter voor de rust en kon de balans van de 1e helft worden opgemaakt. Een veel beter Rijnsburgse Boys wat helaas nog niet in een doelpunt uitgedrukt kon worden maar iedereen was ervan overtuigd dat wanneer we op deze voet verder zouden gaan in de 2e helft dat het doelpunt dat nodig is vanzelf zou komen.

Na de rust eigenlijk hetzelfde speelbeeld als voor de rust, een veel beter Rijnsburgse Boys en het wachten was op de bevrijdende 1e goal.
De druk op het doel van Heerjansdam werd opgevoerd door snel combinatiespel van Rijnsburgse zijde waarop de trainer van Heerjansdam al na 5 minuten ingreep met een wissel, een middenvelder eraf en een extra verdediger erbij om de 2-3 voorsprong uit de 1e wedstrijd vast te houden.
Kort hierna de 1e kans na rust van RBB, een voorzet van Niels werd maar net door Martin over gekopt. Kort hierna opnieuw een voorzet van Niels, ditmaal uit een vrije trap, op André die goed inkopte maar de keeper van de Dammers zag kans deze bal over te tikken.
De druk werd groot en Heerjansdam werd volledig overlopen en kwamen nauwelijks meer aan voetballen toe.
Na een kwartier een leep balletje van Niels over de verdediging heen op Martin die zijn omhaal maar net over zag gaan.
Rijnsburg stapelde kans op kans alleen de verdiende voorsprong bleef uit. In de 63e minuut een hoge diepe bal die tussen de verdediging en de keeper van Heerjansdam viel, Martin zag hier wel brood in en ging ervoor.
Hij was eerder bij de bal dan de keeper en kopte de bal net buiten de 16 meter voorbij de sluitpost van Heerjansdam die vervolgens wel Martin torpedeerde, de scheidsrechter trok hierop slechts geel waar rood op zijn plaats was.
Nadat Martin was opgelapt door Rob kon de vrije trap genomen worden. Niels speelde de bal listig langs de muur waar Martin opgesteld stond, die schoot vervolgens de bal onder de keeper door waarna de bal van de lijn werd gehaald door één van de verdedigers van Heerjansdam, de bal wilde er gewoon niet in.
7 minuten later was het opnieuw Martin die een kans kreeg het openingsdoelpunt te maken maar zijn schot miste richting en verdween naast het doel.
Wat RBB goed deed was dat naarmate de wedstrijd vorderde het voetbal in de ploeg bleef en we niet te gehaast op zoek gingen naar het doel van Heerjansdam.
We bleven goed combinatievoetbal spelen en werden niet zenuwachtig omdat iedereen ervan overtuigd was dat het doelpunt vanzelf zou komen.
Er werd praktisch niets weggegeven want het elftal stond als een huis, één keer moest Martijn handelend optreden bij een schot van één van de spitsen van Heerjansdam maar verder dan deze speldenprik kwamen ze niet.
Rijnsburg stapelde kans op kans en een goal hing in de lucht. Uiteindelijk kwam de verdiende goal en voorsprong er ook toen André 9 minuten voor tijd aan een actie begon. Met de bal aan de voet passeerde hij vanaf de middellijn 2 verdedigers en schot vanaf een meter of 25 de bal in de hoek en de dik verdiende voorsprong was er.
Hierna gingen we op zoek naar de 2e goal om zo een penalty serie te voorkomen en de kansen dienden zich er ook voor, een mooie steekbal van Mark zette André vrij voor de keeper die werd omspeeld door André maar het schot ging jammerlijk naast.
Ook schoten van Mark en Niels gingen er niet in en zodoende eindigde de wedstrijd in een 0-1 overwinning voor RBB en dus moeste pingels uitmaken wie er door mocht gaan naar de halve finale.

Na een korte toespraak van Dick die aangaf dat we een fantastische pot voetbal gespeeld hadden en dat we er alles aan gedaan hadden waren het de Dammers die de penalty serie mochten beginnen, zij wonnen de toss en kozen ervoor te beginnen.
Het was de nummer 9 van Heerjansdam die het spits afbeet en het was Martijn die fantastisch redde.
Hierna was het Mark die voor ons de 1e moest nemen en ook hij misten helaas…0-0 dus nog.
Vervolgens scoorde Heerjansdam en ook André scoorde de 2e pingel. Ook de 3e van zowel Heerjansdam als van Rijnsburg in de persoon van Martin gingen erin en dus was de stand in de strafschoppenserie 2-2.
Tot grote vreugde van de Rijnsburgers miste Heerjansdam de 4e strafschop (na opnieuw een redding van Martijn) en maakte Bart-Jan er vervolgens 2-3 zodat wanneer Heerjansdam de 5e en laatste zou missen het afgelopen zou zijn en de buit voor RBB binnen was.
Dit gebeurde niet en dus was het aan Niels om ons naar de halve finale te schieten, hij faalde niet en schoot de bal onhoudbaar binnen en zodoende was de halve finale een feit en kon er een klein feestje gebouwd worden.

Zeker gezien vandaag en ook over 2 wedstrijden gezien is het meer dan terecht dat we de halve finale gehaald hebben.
Met goed voetbal en strijd hebben we laten zien dat we een waardig kampioen zijn en als
we deze lijn door kunnen trekken in de volgende 2 wedstrijden zouden er wel eens mooie dingen kunnen gebeuren.

De volgende tegenstander is de strijd om het landskampioenschap is inmiddels ook bekend, het is UNA uit Veldhoven geworden.
We beginnen zaterdag as. met een thuiswedstrijd om 14.30 uur (wordt misschien vervroegd naar 11.00 uur indien mogelijk, houd de site van RBB in de gaten) om vervolgens op 2e pinksterdag op bezoek te gaan in het zuiden, ook deze wedstrijd staat om 14.30 uur gepland.