Rijnsburgse Boys 1 door, Rijnsburgse Boys 2 sneuvelt

Rijnsburgse Boys 1 naar volgende ronde via Houdini-act
(auteur: Marcel van der Vijver)

Rijnsburgse Boys heeft, na een zeer matige bekerwedstrijd tegen tweedeklasser Forum Sport, uiteindelijk toch aan het langste eind getrokken. Na twee keer op achterstand te zijn gezet, scoorde Dave Rijkaard in de allerlaatste seconde van de wedstrijd de gelijkmaker, waarna de strafschoppenserie met 5-4 gewonnen werd. Rijnsburg blameerde zichzelf door het fris en fruitig spelende Forum Sport gedurende negentig minuten lang in een, ook nog eens terechte, bekerstunt te laten geloven. Er moet echter wel bij worden aangetekend dat een aantal vaste basisklanten vrijaf hadden gekregen.

Zo werden Martijn Gootjes, Raymond Kolder, Tim Orlowski, Danny van der Vijver en Peter Freke, deels vanwege lichte blessures, gespaard. Joost Kuhlmann mocht in Rijnsburg achterblijven door met het tweede elftal mee te voetballen. Trainer Niek Oosterlee had wel een basisplaats toebedeeld aan Thijs Haselhoff, Dave Rijkaard, Leslie van de Berg, Jos van Beuningen, Yuri van Es en reservedoelman Martijn Zwaan.

De tweedeklasser uit Voorburg bleek vanaf de aftrap geenszins van plan om het initiatief volledig aan de zaterdagkampioen over te laten. In een soort Capelle-light-versie bleek het elftal van trainer Stefan Koegler razendsnel in de omschakeling. Zo gemakkelijk als het vorige week tegen ARC ging, zo moeizaam ging het de Uien nu af. De Rijnsburgers wisten nauwelijks combinaties te vinden en bleven te lang met de bal aan de voet over het kunstgras lopen. Ook achterin bleek de scherpte zo nu en dan nogal eens te ontbreken. Na een verkeerde inschatting van Jelle Bouma kon de nummer 10 van Forum Sport, Remco Overdevest, profiteren. De 100%-kans bleek echter (nog) niet aan hem besteed. Pas na een kwartier volgt het eerste wapenfeit van de Rijnsburgers: een door de betrouwbare doelman Verwoerdt weggebokste bal werd door Hazelhoff met het hoofd voor de voeten van Dave Rijkaard gekopt, maar de drukte in de zestien verhinderde verder succes. Vlak daarna moet Bennie van Noord aan de noodrem trekken en doelman Zwaan inspanning leveren om de daaruit voortgekomen vrije trap van de Voorburgers te pareren.

Na een kleine twintig minuten is het wederom Overdevest die fouten in de Rijnsburgse verdediging tracht af te straffen. Na een slippertje van Yuri van Es schiet de schaduwspits eerst nog naast, maar kort daarna weet Overdevest wel te profiteren van een fout in de Rijnsburgse defensie en schiet de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. Hierna begint Rijnsburgse Boys wat meer te voetballen en aan te dringen, al leidt dit nog niet tot concrete doelpogingen. Sterker nog, na een communicatiestoornis tussen doelman Martijn Zwaan en Jelle Bouma kan Overdevest de bal uit de kluts nog bijna in het doel schuiven om de voorsprong te verdubbelen, maar de bal verdwijnt op de één of andere manier naast de goal.

In de 36e minuut kan Rijnsburg wat terug doen. Na een goed-doorziene steekbal van Leslie van de Berg wordt Richal Leitoe in stelling gebracht aan de rechterkant van het veld. Leitoe blijft kalm en schuift de bal onder doelman Verwoerdt door: 1-1. Vlak voor de thee moet Martijn Zwaan buiten zijn strafschopgebied al koppend gevaar elimineren, maar ook dit loopt bijna fout af.

Na rust is Vincent Mulder de vervanger van Resham Sardar. Daar waar de eerste helft, voor de neutrale toeschouwer althans, nog een redelijk leuk schouwspel was om naar te kijken, is het niveau van de tweede helft is ronduit bedroevend. Alleen een vrije trap van Bennie van Noord in de 55e minuut doet het publiek even licht opveren. In de 65e minuut kan Forum Sport weer eens van zich laten horen. Na een fout van Jos van Beuningen kan Kassi zijn teamgenoot Sharma in een kansrijke positie brengen, maar hij speelt de bal achter zijn medespeler. De wedstrijd zakt in als een Oudhollandse plumpudding en Forum Sport begint in een verrassing te geloven, temeer als de snelle voorhoede via Kassi en Overdevest de 2-1 op het scorebord laat aantekenen. De (weinige) thuissupporters gaan op de banken staan. In plaats van dat Rijnsburg aanzet voor de gelijkmaker, is het zelfs bijna 3-1 voor de thuisploeg. Jerrel Sharma laat een enorme kans echter onbenut en krijgt iets later ook de ruimte om uit te halen richting de goal van Martijn Zwaan. De wedstrijd hobbelt naar het einde en uit niets blijkt dat er voor de Rijnsburgers nog iets te halen valt. Doordat er vlak voor tijd twee blessurebehandelingen worden toegestaan, telt de scheidsrechter zes minuten blessuretijd bij. In de allerlaatste minuut hiervan, is het dan toch Dave Rijkaard die, na een vrije trap, van dichtbij uit de kluts de bal hard in het dak van het doel schiet: 2-2. Direct daarna volgt het eindsignaal en de strafschoppenserie. Hierin falen de geel-zwarten niet. Als laatste troef wordt Peter Freke voor de penalty-serie in het veld gebracht. Alle vijf de strafschoppennemers benutten de penalty, terwijl Van der Kley van Forum Sport als enige de bal niet in het doel weet te krijgen.

Als een soort Houdini weet Rijnsburg de vierde ronde van de districtsbeker te bereiken.

Forum Sport – Rijnsburgse Boys (w.n.s.): 2-2 (4-5)

Toeschouwers:  400

Opstelling Forum Sport: Verwoerdt, Yperlaan, Kuipers, v/d Kleij, Hendriks, Van Velzen, Chikhi, Kassi, Overdevest, Sharma (83: Haryouli), v/d Krogt (76: Frederikz)

Opstelling Rijnsburgse Boys:Zwaan, Groot, Van Noord, Van Es, Bouma, Van Beuningen, Sardar (46: Mulder), v/d Berg, Rijkaard, Haselhoff (90+6: Peter Freke), Leitoe (65: Pen)

Rijnsburgse Boys 2 komt net iets te kort
(auteur: Piet Hemminga)

Het eerste kwartier van de wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys 2 en Zwaluwen laat zien dat er weinig klassenverschil tussen de ploegen uit de verschillende klassen zichtbaar is. De ploeg uit Vlaardingen heeft het beste van het spel en met Jaap van Bree ook de gevaarlijkste man op het veld. De rechtsbuiten van de gasten komt een paar keer gevaarlijk dicht in de buurt van Van Nieuwkoop maar hij vindt hooguit het zijnet of een medespeler die weigert raak te schieten.

zwaluwenvlaardingen3

De geel-zwarte Boys weten daar niet veel meer tegen over te stellen dan een vrije trap met gevoel van Niels Hogewoning. Na een klein kwartier spelen weet die André van Egmond te vinden die met de hak zijn tegenstander weet te omspelen en keihard op de linkerpaal schiet. Joost Kuhlmann staat aan de basis van de tweede Rijnsburgse kans. Met Robert Kabelaar als tussenstation is het Niels Hogewoning die tot twee keer toe de score niet weet te openen. Dat lukt Zwaluwen enkele minuten later wel. Vanaf rechts wordt een fraaie crosspass over de breedte van het veld verstuurd waarbij op links Zeldenrust uit de rug van Boetzer opduikt. Eenmaal op snelheid is de voormalige speler van RVVH niet meer te houden en wordt Van Nieuwkoop gepasseerd: 0-1. De thuisclub weet daar in het vervolg maar een paar minieme mogelijkheden tegenover te stellen.

In de tweede helft komt het tweede elftal sterk uit de startblokken en trekt het initiatief naar zich toe. Na drie minuten spelen krijgt Kuhlmann een tikkie in het strafschopgebied. Helaas wordt de toegekende strafschop door Niels Hogewoning over geschoten zodat er nog vier minuten langer op de gelijkmaker gewacht moet worden
. Die komt van het hoofd van Lex Heemskerk die vanaf de tweede paal goed binnen weet te koppen.

zwaluwenvlaardingen

De Rijnsburgse druk blijft ook na de gelijkmaker hoog en leidt tot schoten van Kuhlmann en Kabelaar terwijl Hogewoning een lob over ziet gaan. Zwaluwen leunt in het eerste deel van de tweede helft achterover en loert op z’n kans. Die doet zich voor in de 70e minuut. Een snelle uitbraak over links, een voorzet naar rechts en de terug gekopte bal wordt door de opkomende Emara strak binnengeschoten (1-2). Rijnsburgse Boys zet nog eens aan en ziet de inschuivende Pauw naast schieten. In de tegenaanval blijft de vlag naar beneden als een bal doorgekopt wordt op de vertrekkende Jaap van Bree. Die ziet zijn prima wedstrijd bekroond worden met een doelpunt, Van Nieuwkoop is kansloos op zijn inzet.

Het slotoffensief levert eerst een afgekeurde treffer van Niels Hogewoning op. Geklungel in de Zwaluwendefensie biedt Stephan Zwaan de mogelijkheid om vlak voor tijd de aansluittreffer te scoren. Maar het blijkt te weinig, in de blessuretijd start Triebel vanaf eigen helft en schiet hoog en droog in de linkerbovenhoek: 2-4. Daarmee is het Arie van Dijk en zijn mannen niet gelukt het mirakel van De Krom te herhalen maar presteerde het team naar vermogen. De Zwaluwen overwinteren in de beker, de Rijnsburgers hebben straks een lange winterstop.

Rijnsburgse Boys – Zwaluwen: 2-4 (0-1)

34: Fuhrgil Zeldenrust 0-1
52: Lex Heemskerk 1-1
70: Fared Emara 1-2
74: Jaap van Bree 1-3
88: Stephan Zwaan 2-3
90+1: Charble Triebel 2-4

Gele kaart Rijnsburgse Boys 2: Gerben van Zuilen