Rijnsburgse aanval op koppositie mislukt

Niek Oosterlee had besloten om in Genemuiden te starten met spelers die (korter of langer geleden) gewend waren om op kunstgras te spelen. Een ondergrond waar Genemuiden zich volledig op thuis voelt. Dit bleek al direct in de derde minuut. De eerste de beste uitbraak van de koploper bleek direct de kwalificatie gevaarlijke kans mee te krijgen. De inzet van Patrick Lip leek de openingstreffer op te leveren maar de paal behoedde Rijnsburgse Boys voor een wel erg vroege achterstand. Het bleek wel de aankondiging van een uiterst gevaarlijk en gretig spelend Genemuiden. Exponent daarvan was Willem Lanjouw, de spits die afgelopen zomer overkwam van Be Quick 1887. Gedreven, doelgericht en snel als hij is bleek hij een ware plaag voor de Rijnsburgse defensie. Met de vele één op één situaties en het ontbreken van rugdekking wist de ijzersterke spits wel raad met de lange ballen. Na precies een kwartier ging zijn eerste gevaarlijke schot nog voorlangs maar een minuut later was het wel raak. Patrick Lip stuurde vanaf de middenlijn Willem Lanjouw de diepte in. De spits leek zich kinderlijk eenvoudig te ontdoen van zijn Rijnsburgse bewaking en haalde uit in de linkerhoek: 1-0. Na afloop legde Niek Oosterlee uit dat zijn spelers gewaarschuwd waren voor het gevaar Lanjouw. Maar tussen waarschuwen en doen ligt een wereld van verschil…

Peter Freke in actie (foto Hans Heemskerk)

Als of dit nog niet genoeg was leek Genemuiden direct door te willen drukken. Drie minuten na de openingsgoal kregen de twee spitsen ideale mogelijkheden voor een tweede treffer. Eerst schoot Herman van Dijk voorlangs en vervolgens schoot Willem Lanjouw in de handen van Richard van Nieuwkoop. En Rijnsburgse Boys dan? Het moest zich tevreden stellen met het uitdelen van speldenprikken. In de beginfase was er nog een schot van Peter Freke en een niet verontrustende inzet van Martijn Gootjes in de handen van keeper Albert Flier. Na de openingsgoal was er een schot van de (opnieuw opvallend gedreven spelende) Danny van der Vijver en een prima schot van Bart Freke dat uiteen spatte op de handen van de keeper. De assist was overigens van Kevin Winter die met een subliem hakje opnieuw zijn klasse toonde.

Richard van Nieuwkoop (foto Hans Heemskerk)

De zomerse temperaturen betekende dat scheidsrechter Dijkstra een drinkpauze moest inlassen. Voor Niek Oosterlee het moment om zijn manschappen aan te sporen om het eigen spel te gaan spelen. Het leverde direct na de korte onderbreking de best lopende Rijnsburgse aanval van de eerste helft op. Via Benito Olenski en Jeffrey Winter kwam de bal als laatste bij Martijn Gootjes die een unieke mogelijkheid kreeg om de gelijkmaker te scoren. De spits nam echter zoveel tijd voor het bedenken hoe hij de bal er wel in zou schieten dat Erik Rotman de kans kreeg om voor opruiming te zorgen. De linksback had zich bijna onsterfelijk gemaakt in Genemuiden. Een minuut later namelijk zag hij dat zijn vrije trap, net buiten de zestien, door alles en iedereen werd nagekeken en maar net naast ging. De gedrevenheid en werklust van Genemuiden om de score uit te bouwen was groter dan de Rijnsburgse inzet om de gelijkmaker te forceren. Nadat Willem Lanjouw zich (onterecht) had opgewonden over een niet gekregen penalty kopte hij na een half uur spelen op de lat. Vijf minuten later spatte een vrije trap van Erik Rotman uiteen op de paal. Het laatste gevaar in de eerste helft was voor Rijnsburgse Boys. Bennie van Noord kopte een corner snoeihard naast.

Was de blessuretijd in zowel de eerste als tweede helft het geheime Rijnsburgse wapen in de wedstrijden tegen HHC Hardenberg en Montfoort (het leverde immers een doelpunt op), in Genemuiden bleek een flitsende start in de tweede helft uiterst effectief. Nog geen twintig seconden waren gespeeld of Bennie van Noord werd langs de linkerkant weggestuurd door Danny van der Vijver. Goed doorgaan bracht Dominique Vos in verlegenheid waarna Bennie van Noord netjes dank je wel kon zeggen en de bal op Martijn Gootjes kon afgeven die, geheel vrijstaand, de bal simpel binnen kon tikken: 1-1.

Een flitstart in de 2e helft levert een doelpunt op van Martijn Gootjes (foto Hans Heemskerk)

Het werd snel duidelijkheid dat Rijnsburgse Boys de wedstrijd volledig naar zich toe trok. Genemuiden was geen schim meer van de ploeg uit de eerste helft. Het leek ontzag te hebben voor het dominante spel van de conditioneel veel fitter ogende Rijnsburgers. De trainer van Genemuiden had al eerder losgelaten dat zijn ploeg pas in de loop van september aan zijn top zou zitten qua conditie. De selectie was, door de aanwezigheid van allemaal bouwvakkers, veel later aan de trainingen begonnen dan de overige Topklassers. Zijn ploeg had geluk dat de scherpte in het afmaken van de kansen bij Rijnsburgse Boys niet aanwezig was. Damiano Schet bijvoorbeeld zag binnen zeven minuten drie schoten over, naast en in de handen van de keeper belanden. Nog voordat de wedstrijd een uur oud was werden Peter Freke en Jeffrey Winter vervangen door Resham Sardar en Jaap Molenaar. De verse krachten leken op de rechterkant van het speelveld het verschil te gaan maken. De naar adem happende Genemuidenaren werden af en toe volledig overlopen maar konden ook hun handen dichtknijpen bij het ontbreken van de juiste doelgericht bij de Rijnsburgers. De ijzeren voetbalwet (benut jij de kansen niet, dan doet de tegenstander dat wel) leek tien minuten voor het einde opnieuw gememoreerd te moeten gaan worden. De eerste (!) goed lopende aanval van Genemuiden in de tweede helft bleek veel gevaar te bevatten. De in de tweede helft vrijwel onzichtbare Willem Lanjouw (met dank aan Benito Olenski) wist vanaf rechts Anne van der Kolk te bereiken. Met een fantastische redding van Richard van Nieuwkoop bleek het scorebord niet van stand veranderd te moeten worden. Het leverde drie aansluitende corners voor Genemuiden op, allen zonder resultaat. Het waren de enige corners van Genemuiden. Een aantal dat schril af stak bij de elf van Rijnsburgse Boys…

Joost Kuhlmann (foto Hans Heemskerk)

De slotfase kende een hectisch verloop. Rijnsburgse Boys voelde zich bestolen bij het affluiten wegens buitenspel van de van eigen helft vertrokken Jaap Molenaar. De Volendammer ontdekte vervolgens dat keeper Albert Flier een behoorlijke sta in de weg was bij een snoeihard schot dat hij afvuurde en op het moment dat hij de bal voor zijn voeten wist weg te kapen. Aan de andere kant liet, toch weer, Willem Lanjouw van zich spreken maar zou absoluut te veel hebben gekregen wanneer hij doeltreffend zou hebben afgerond. Na vier minuten blessuretijd bleek de aanval van Rijnsburgse Boys op de koppositie niet gelukt te zijn. De mogelijkheden daartoe waren zeker aanwezig geweest maar de overrompeling van Genemuiden in de eerste helft was zo verrassend geweest dat een puntendeling toch enigszins acceptabel voelde.

SC Genemuiden – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-0)
16: Willem Lanjouw: 1-0, 46: Martijn Gootjes: 1-1

Scheidsrechter: Dijkstra