Rijnsburg zet zegereeks voort ondanks hectische slotfase

De toekomst heeft in ieder geval zin in deze derby (foto Hans Oudwater)

Rijnsburgse boys begon de wedstrijd met dezelfde basiself als tegen Noordwijk. Nadat Katwijk haar eerste doelpoging niet kon verzilveren (Sergio Cameron schoot rakelings langs de kruising) lukte dit na zeven minuten wel bij het elftal dat dit seizoen zo lekker haar draai weet te vinden. De (gebruikelijke) verre ingooi van Raymond Kolder kwam voor de voeten van de vrijstaande Danny van der Vijver die de geroutineerde Jim Nederhand simpel passeerde: 0-1.

Leunend op de vroege voorsprong kon Rijnsburgse Boys de onmachtig ogende Katwijkers het spel laten maken. Ondanks een aantal creatieve voorhoedespelers was het voor het aandringende Katwijk moeilijk doorkomen. De Rijnsburgse defensie gaf niet veel weg. Pas na 25 minuten spelen vond Jerghinio Sahadewsing de opening en gaf een prima pass op Arie Jonker. Zijn schot werd echter door het lichaam van Jelle Bouma geblokt. Ondanks het goed ogende combinatiespel wist Rijnsburgse Boys weinig kansen te creëren. Vlak voor rust was er wel een mogelijkheid. Joost Kuhlmann wist vanaf links de bal in de doelmond te plaatsen waar Quincy van Ommeren en doelman Jim Nederhand de inzet van Niels Hogewoning naar de lat stuurden. De aansluitende corner werd volgens scheidsrechter Roeleveld door Peter Freke niet snel genoeg genomen. Hij kreeg zodoende geel voor tijd rekken terwijl juist grensrechter mevrouw Roselaar hem had aangespoord om de slierten rondom de cornervlag te verwijderen…  Vanwege de vele blessurehandelingen werd er zeven minuten extra gespeeld in de eerste helft, die voor de neutrale toeschouwer veel te weinig hoogtepunten kende.

Menno van Roosmalen ziet zijn kopbal in de touwen verdwijnen,
Jim Nederhand neemt een hap gras (foto Hans Oudwater)

De tweede helft begon met een kopbal van Arie Jonker die net naast het doel van Tim Orlowski ging. Een viertal blessurehandelingen binnen tien minuten leek de vaart weer uit de wedstrijd te halen maar een pittige overtreding van invaller Richard Blonk ten op zichte van Raymond Kolder leverde weer de nodige beroering op. Vol emotie ging Peter Freke verhaal halen bij de scheidsrechter waarom zo’n overtreding niet bestraft werd met een kaart. Twee minuten later werd een overtreding op Jermaine Holwijn ter hoogte van de middenlijn niet afgefloten waardoor Peter Freke de bal op de diepgaande Rodney Cairo kon plaatsen. De ex-Haarlem speler wist vervolgens heel beheerst zijn directe tegenstander uit te kappen en de bal in de linkerhoek te schieten: 0-2. Direct hierna wisselde Ted Verdonkschot wijselijk de op scherp staande Peter Freke voor Dick Zwarthoed.
Katwijk probeerde nu nog meer druk te zetten en dat werd beloond met echte 100% kansen. Door gebrek aan scherpte bij Marcel Huisman en even later bij Arie Jonker leverde dit slechts knullige balletjes naast op. Aan de andere kant zag ook Niels Hogewoning zijn schot over het doel gaan. Een kwartier voor tijd ontkwam Raymond Kolder aan een doodschop van Arie Jonker. De Katwijker had geluk dat hij zijn tegenstander niet raakte anders had hij onherroepelijk rood gehad in plaats van het geel dat hij nu kreeg. In alle commotie die zich vervolgens afspeelde gaf de scheidsrechter een rode kaart aan trainer Cees Bruinink van Katwijk. In zijn verklaring achteraf bleek het ’herhaalde commentaar op de leiding’ de reden. De trainer beweerde echter op zijn beurt niets gezegd te hebben en dacht dat de leidsman opmerkingen van supporters als zijn uitspraken had aangehoord. Als klap op de vuurpijl deelde Rijnsburgse Boys aansluitend de beslissende tik uit. Een voorzet van Bart Freke kwam bij de zich goed vrijgelopen invaller Menno van Roosmalen die alle ruimte had om met een juweel van een kopbal de 0-3 achter de doelman te plaatsen. Natuurlijk ook een fantastische opsteker voor de speler van het jaar van het vorige seizoen die (vanwege werkverplichtingen) nu pas zijn eerste minuten competitievoetbal van dit seizoen kon spelen en dat binnen tien minuten scorend kon belonen.

Een opstootje in de slotfase levert Joost Kuhlmann een rode kaart op (foto Hans Oudwater)

Drie minuten voor het einde van de officiële speeltijd kon Katwijk eindelijk iets terug doen. Na een verlengde uittrap van Jim Nederhand kwam de bal bij Arie Jonker die profiteerde van een dekkingsfout van Jelle Bouma en verwoestend met links kon uithalen: 1-3. Hopend op een wonder voor wat betreft een goed resultaat ging Katwijk nog even flink aanzetten. Helaas ging dit gepaard met overtredingen die niet bestraft, ja zelfs niet afgefloten werden (al eerder werden diverse acties met gestrekte Katwijkse benen ook niet afgefloten). Allereerst vergreep Jermaine Holwijn zich aan Joost Kuhlmann en vervolgens deed Jerghinio Sahadewsing dit bij Menno van Roosmalen. Wanneer vervolgens Jerghinio Sahadewsing in een duel met Danny van der Vijver er opnieuw onbesuisd in gaat, is wat Joost Kuhlmann betreft de maat vol en geeft hij de Katwijker een duw. In de ogen van de arbiter was het echter geen duw maar een gooi en dus bestrafte hij deze actie met een rode kaart. Ted Verdonkschot kon begrip opbrengen voor de kaart, immers je zelfbeheersing verliezen hoort niet op het voetbalveld.

Met tien man kon Rijnsburgse Boys de blessuretijd starten en (natuurlijk!) gebeurde er op de Krom weer iets in de 94ste minuut….. Scoorde Katwijk de afgelopen vier (!) seizoenen in deze minuut een goal (waarbij het driemaal een achterstand gelijk trok en eenmaal een achterstand verkleinde) nu waren het een aantal jeugdige Katwijk supporters die aanstekers en blikjes op het veld gooiden achter het doel van Tim Orlowski. De scheidsrechter kon de veiligheid van de spelers niet meer garanderen en was genoodzaakt de wedstrijd te staken. Na een afkoelingsperiode van bijna een kwartier waren de twee resterende minuten pure formaliteit. Rijnsburgse Boys had zijn derde overwinning op rij binnen (en tevens nu al eind september het aantal uit overwinningen van het vorige seizoen geëvenaard) en Katwijk had, na al eerder een gelijkspel en een overwinning te hebben geboekt, nu ook een nederlaag in de boeken staan. Rijnsburgse Boys heeft zich volgens Ted Verdonkschot nu wel in de positie van opgejaagd wild gemanouvreerd. Rijnsburgse Boys is nu immers de te kloppen ploeg in de Hoofdklasse A.

In de afkoelingsperiode legt Ted Verdonkschot aan de spelers uit wat
er in de resterende 2 minuten moet gebeuren (foto Hans Oudwater)

Ook werd in beide kampen de wonden gelikt. Immers, welke spits kan Rijnsburgse Boys tegen RBC Roosendaal nu inzetten uitgaande van de schorsing van Joost Kuhlmann en de blessures van Martijn Gootjes, Richal Leitoe en André van Egmond. En wat beslist de KNVB wanneer zij het rapport van scheidsrechter Roeleveld gaat behandelen. En wat moet het Katwijk bestuur nu met de jonge tieners die inmiddels zijn opgepakt. Nationale Burendag 2008 in Katwijk werd toch nog een enerverende zaterdag….

Katwijk – Rijnsburgse Boys: 1-3 (0-1)
7: Danny van der Vijver: 0-1; 58: Rodney Cairo: 0-2; 79: Menno van Roosmalen: 0-3; 87: Arie Jonker: 1-3

Scheidsrechter: Roeleveld
Toeschouwers: 1.400

Rode Kaart Katwijk: Cees Bruinink (trainer)
Rode Kaart Rijnsburgse Boys: Joost Kuhlmann

Gele kaart Katwijk: Arie Jonker
Gele Kaart Rijnsburgse Boys: Peter Freke, Tim Orlowski en Raymond Kolder