Rijnsburg wint op De Krom

Sfeervolle beelden, zoals dat hoort bij een echte derby (foto Hans Oudwater)

Zowel Katwijk als Rijnsburgse Boys begonnen de wedstrijd in een enigszins gewijzigde opstelling ten opzichte van het vorige duel. Katwijk was zelfs op vijf plaatsen gewijzigd na de 4-0 nederlaag tegen DOTO. Bij Rijnsburgse Boys werden de middenvelders Raymond Kolder en de geschorste Peter Freke vervangen door Jaap-Jan Zandbergen en Tim van Breukelen. Het eerste gevaar van de wedstrijd werd gesticht door Martijn Gootjes. De Rijnsburgse topscorer draaide zich knap vrij, maar zag zijn schot overgetikt worden door Katwijk-doelman Erwin van der Nagel. Uit de corner van Djuric Ascension die volgde, kwam de bal in tweede instantie bij Zandbergen, die met een harde schuiver in de verre hoek de 0-1 op het scorebord bracht. Na de openingstreffer kreeg Rijnsburgse Boys een licht overwicht, al werden er aan beide kanten nauwelijks kansen gecreëerd. Alleen een schot van Elroy Lammers zag er dreigend uit, maar ging naast.

Bart Freke, Tim van Breukelen en Danny van der Vijver bespringen
Jaap Jan Zandbergen na zijn openingstreffer (foto Hans Oudwater)

Na een klein halfuur spelen werd dan toch de 0-2 gescoord. Zandbergen stuurde Joost Kuhlmann de diepte in, terwijl Gootjes zich in buitenspelpositie slim aan het spel onttrok. Kuhlmann legde breed op Ascension, die de bal in het lege doel schoot. Kort daarop kreeg Gootjes de kans om een volgende tik uit te delen na goed voorbereidend werk van Dennis Groot en Ascension, maar de Katwijk-doelman bracht redding. In de laatste tien minuten voor rust kwam Katwijk opzetten, waarbij Erwin Verkuijlen drie keer op doel mocht schieten. Twee pogingen gingen naast, de derde trof de lat. Een vrije trap van de uitstekend spelende Danny van der Vijver werd door Van der Nagel met zijn vuisten gekeerd, terwijl een vrije trap in de blessuretijd van de eerste helft van Katwijk-verdediger Martin van Leeuwen rakelings naast ging.

In de tweede helft bracht Katwijk Arie Jonker in het veld voor Wouter Verheij en ging het iets aanvallender spelen. De eerste kans was echter voor de Boys. In het strafschopgebied legde Kuhlmann de bal terug op Zandbergen, maar Van der Nagel wist met zijn hand het schot te keren. Enkele minuten later viel de goal aan de andere kant. Een inzet van Peter van Schie na een corner van links ging via de binnenkant van de paal tegen de touwen: 1-2. Veel moed kon Katwijk daar niet uit putten, want nadat de jarige en uitblinkende Bart Freke naast schoot, scoorde Gootjes vijf minuten na de aansluitingstreffer de 1-3. Die kwam tot stand na een pass op maat van Van Breukelen, waarna Gootjes geheel vrijstaand met een prachtige en bekeken kopbal Van der Nagel kansloos liet.

Danny van der Vijver in een luchtduel (foto Hans Oudwater)

Kuhlmann kreeg na een uur spelen de kans op 1-4, maar zijn schot werd met de voeten gekeerd door de Katwijk-doelman. Katwijk, waar vooral Jermaine Holwijn en Elroy Lammers in positieve zin opvielen, probeerde in het vervolg nog wel aan te dringen, maar echt gevaarlijk werd het niet. Een schot van Hensen werd gepakt door Orlowski, een inzet van Verkuijlen ging naast, een kopbal van Sander Molenaar verdween voorlangs en een schot van Lammers belandde in het zijnet. Aan de andere kant stifte invaller Frank Zinhagel de bal op het dak van het doel. In blessuretijd zette Katwijk nog eenmaal aan, wat in enkele kansen resulteerde. Orlowski trad tweemaal reddend op bij een kopbal van Patrick Leeflang en een schot van Molenaar, maar werd bij de derde poging geklopt. Nadat Leeflang op de paal kopte, ontstond er een scrimmage waarbij Arie Jonker het laatste tikje leek te geven. Er resteerde Katwijk evenwel geen tijd meer om op jacht te gaan naar de gelijkmaker, die ook niet verdiend zou zijn geweest. Rijnsburgse Boys blijft aldus in een overwinningsroes en maakt zich op voor de topper tegen FC Lisse, dat met vijf punten achterstand de enig overgebleven concurrent is.

Katwijk-Rijnsburgse Boys: 2-3 (0-2)
8. Zandbergen 0-1, 29. Ascension 0-2, 52. Van Schie 1-2, 57. Gootjes 1-3, 90+4. Jonker 2-3

Rode kaart: Beekhuizen (verzorger Katwijk)
Gele kaarten Katwijk: Van Schie, Jonker, Leeflang
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Ascension, Onderwaater

Opstelling Katwijk: Van der Nagel: Van Schie, Van Leeuwen, Holwijn, Hensen; Leeflang, Verheij (46. Jonker), Groen; Verkuijlen (71. Hajji), Molenaar, Lammers.

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Bart Freke, Van der Lugt, Simons; Van Breukelen (73. Onderwaater), Van der Vijver, Jaap-Jan Zandbergen; Kuhlmann (89. Van Egmond), Gootjes, Ascension (82. Zinhagel).