Rijnsburg wint draak van wedstrijd

Met een goed gevoel togen de Rijnsburgse supporters naar sportpark Middelmors voor de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis. Door het verlies van DOTO en FC Lisse van vorige week doet Rijnsburgse Boys helemaal mee in de strijd om het kampioenschap. In plaats van dat de spelers daar moed uit putten, leek het tegen de Maassluizenaren eerder verlammend te werken. De thuisploeg, met Bryan Simons en Djuric Ascension (op de bank) weer terug van een schorsing, kreeg in de eerste helft niets klaargespeeld tegen de bezoekers. Behalve een vrije trap van amateurinternational Kevin Vink kregen zij ook nauwelijks kansen, waardoor het voetbal het aanzien niet waard was. Rijnsburg ging slap de duels in, viel voornamelijk aan via lange ballen van achteruit en leed onnoemelijk vaak balverlies. Het was voor trainer Ted Verdonkschot reden om verdediger Bartjan Onderwaater na 37 minuten naar de kant te halen voor aanvaller Ascension. Er moest echter een dood spelmoment aan te pas komen om de niet verdiende voorsprong te nemen. Ascension nam op links een vrije trap die bij de tweede paal neerdaalde, waar Martijn Gootjes de bal binnenwerkte: 1-0.

Waar je zou verwachten dat de Rijnsburgers anders de kleedkamer uit zouden komen, was het tegendeel waar. Excelsior Maassluis kreeg nu bovendien mogelijkheden op de gelijkmaker. Na vijf minuten kon Stephan van de Velde op links breed leggen op Harold Loeve, maar zijn schot werd door doelman Tim Orlowski knap gered met de benen. Tien minuten later schoot Tom Visser van dichtbij in de handen van Orlowski. Pas vanaf dat moment ontstonden er spannende momenten aan de andere kant van het veld. Een hard schot van Bart Freke werd gekeerd. Twintig minuten voor tijd, toen Maassluis meer risico’s in het spel ging leggen, kreeg Ascension een vrije doortocht richting het doel, maar hij zag zijn inzet gekeerd door de keeper. Een minuut later speelde Ascension diep op Gootjes, die ondanks buitenspel door mocht lopen. Een licht tikje van Clarijs was voor de scheidsrechter voldoende om een strafschop te geven, tot grote ontsteltenis van de bezoekers. Bart Freke liet zich niet intimideren en schoot de penalty, een dag na zijn verjaardag (20) en de verjaardag van Rijnsburgse Boys (76), onberispelijk binnen.

De woede van Excelsior is groot wanneer scheidsrechter van Beek de bal op de stip legt

De woede van Excelsior Maassluis steeg naar het kookpunt. Assistent-trainer Frehe kreeg de rode kaart voorgehouden en dat voorbeeld werd vier minuten later opgevolgd door Visser. In een schermutseling met Frank Zinhagel maakte hij een trappende beweging en kon vertrekken, terwijl Zinhagel er met een gele kaart vanaf kwam. De spelers en begeleiders van Maassluis gingen vervolgens door het lint, waarop de scheidsrechter besloot de wedstrijd te staken. Na een afkoelingsperiode van twintig minuten werd het duel hervat, zonder verdere noemenswaardige incidenten. Wel kon Kuhlmann het zich tot tweemaal toe aanrekenen dat de 3-0 niet op het scorebord verscheen. De eerste keer had hij breed moeten leggen op de vrijstaande Gootjes, maar ging hij tevergeefs voor eigen succes. De tweede maal werd zijn schot geblokt. De drie punten zijn binnen, maar verder was het een wedstrijd om snel te vergeten.

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis: 2-0 (1-0)
41. Gootjes 1-0, 74. Bart Freke 2-0 (pen.)

Rode kaarten: 75. Frehe (assistent-trainer), 79. Visser (beide Excelsior Maassluis)
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: 23. Onderwaater, 42. Groot, 43. Ascension, 79. Zinhagel
Gele kaarten Excelsior Maassluis: 49. S. van de Velde, 70. Laguna Burgos.

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Onderwaater (37. Ascension), Van der Lugt, Simons; Bart Freke, Peter Freke, Kolder; Kuhlmann, Gootjes (90. Zandbergen), Zinhagel (80. Blakborn).

Opstelling Excelsior Maassluis: Robbert van der Velde; Redert, Nicolai (De Waal), Meijer, Tom Visser; Loeve, Clarijs, Laguna Burgos (Robbert Visser); Soares, Vink, Stephan van der Velde (De Bruin).