outhands

Rijnsburg weer met lege handen

De kampioen van de Hoofdklasse A moest het in Spakenburg-Bunschoten zonder enkele basisspelers stellen. Bart Freke en Danny van der Vijver waren te geblesseerd om te spelen en Djuric Ascension was afwezig vanwege vervelende privéomstandigheden. Zodoende speelde Bartjan Onderwaater centraal in de achterhoede, Tim van Breukelen rechts op het middenveld en Brayton Biekman als linksbuiten. Laatstgenoemde speler, die al weken in vorm is, zorgde op het sfeervolle sportpark De Westmaat voor het eerste gevaar. In de tweede minuut trok hij naar binnen, maar zijn schot werd met de vuisten gekeerd door doelman Paul Verboom. De geelzwarten zaten IJsselmeervogels fel op de huid, wat na een kwartier spelen tot de 0-1 leidde. Peter Freke jaagde goed door, veroverde de bal, ging een een-twee aan met Martijn Gootjes en schoot van zo’n tien meter raak. Na het openingsdoelpunt lieten de Rijnsburgers zich iets terugzakken en IJsselmeervogels het spel maken. Tot een half uur ging dat uitstekend en kreeg de thuisploeg geen enkele kans. Gootjes had zelfs een mogelijkheid om de marge te vergroten, maar zijn kopbal na een voorzet van Biekman was te zacht om Verboom te verrassen.

Peter Freke schiet raak, 0-1 (foto Hans Oudwater)

In het laatste kwartier voor rust zette de kampioen van de Hoofdklasse B steeds nadrukkelijker koers richting het Rijnsburgse doel. IJsselmeervogels kreeg veel corners en vrije trappen, vaak makkelijk gegeven, en ook enkele kansen. Zo vond Kevin Winter de vrijgelaten Pierre Tosch, maar de verdediger trapte in het luchtledige. Kevin Winter schoot over, maar drie minuten voor de pauze vond zijn broer Jeffrey wel het net. In de diepte weggestuurd, schoot hij uit de draai raak. Twee minuten later kreeg Joost Kuhlmann een goede kans na een prachtige combinatie met Freke en Gootjes, maar zijn schot met links ging over. Het schot van Jeffrey Winter in de handen van Tim Orlowski was het laatste wapenfeit van de eerste helft.

De tweede helft was van het begin af aan voor IJsselmeervogels. Na doorkoppen van Kevin Winter kwam Jeffrey Winter bij de tweede paal een teenlengte te kort om af te werken. Zeven minuten na rust sloeg de topscorer van de Hoofdklasse B (26 goals) alsnog toe. Na desorganisatie achterin bij Rijnsburgse Boys pikte hij de bal op, speelde Erwin van der Lugt uit en schoot in de korte hoek onder Orlowski door de 2-1 binnen. Even later kopte Jeroen Rijsdijk een voorzet van Dennis van der Steen over het doel van Orlowski. In de dertig minuten die volgden gebeurden er weinig verheffende dingen op het veld. Bij Rijnsburgse Boys leek de 2-1 erg hard aangekomen te zijn. IJsselmeervogels controleerde het duel en niets leek erop dat daar verandering in zou komen. Ook het inbrengen van André van Egmond voor Bryan Simons en het in de spits posteren van Erwin van der Lugt had niet het gewenste resultaat.

Jeffrey Winter maakt met zijn 2 doelpunten zijn naam
als topscorer in de hoofdklasse B waar (foto Hans Oudwater)

Nadat Jeffrey Winter de kans op 3-1 had laten liggen, was het in de 83e minuut wel raak. André Kemper rondde een solo door het strafschopgebied af met een harde schuiver in de verre hoek. In de laatste minuut kreeg de score een geflatteerd karakter toen invaller Alexander de Jong de vrije Dennis van der Steen bereikte, die op Orlowski afging en scoorde. De penaltyserie na de wedstrijd werd door de Rijnsburgers wel gewonnen, met 4-2. De kans dat de Boys hier nog iets aan hebben, is echter nihil. In theorie kunnen alle drie de teams nog op zes punten eindigen, maar dan moet Rijnsburgse Boys maandag in Hardenberg en acht dagen later thuis tegen IJsselmeervogels winnen en moet Hardenberg op zijn beurt uit bij IJsselmeervogels winnen.

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys: 4-1 (1-1).

15. Peter Freke 0-1, 42. Jeffrey Winter 1-1, 47. Jeffrey Winter 2-1, 83. Kemper 3-1, 90. Van der Steen 4-1.

Scheidsrechter: Jansen. Gele kaarten: Kevin Winter (IJsselmeervogels), Simons, Groot, Kolder (Rijnsburgse Boys).

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Onderwaater, Van der Lugt, Simons (74. Van Egmond); Van Breukelen, Peter Freke (79. Zandbergen), Kolder; Kuhlmann (79. Zinhagel), Gootjes, Biekman.

Opstelling IJsselmeervogels: Verboom; Hartog, Tosch, Rijsdijk (78. Corneille), Joordens; Van der Steen, Knüppe, Kevin Winter (85. De Jong), Opschoor; Kemper, Jeffrey Winter (89. Schouten).