outhands

Rijnsburg waant zich een kwartier kampioen

Voordat de wedstrijd begon kreeg aanvoeder Dennis Groot de felicitaties en een bos bloemen van voorzitter Cees Driebergen. Vorige week speelde hij namelijk tegen Vitesse Delft zijn honderdste competitiewedstrijd in de Rijnsburgse hoofdmacht. Dit seizoen is de aanvoerder de enige Rijnsburgse veldspeler die geen enkele minituut heeft gemist van alle competitiewedstrijden. Vervolgens werd er een minuut stilte gehouden voor de deze week overleden oud-speler Gerrit van Egmond. De verdediger heeft maar liefst 16 seizoenen in het eerste gespeeld en was lid van verdienste van de vereniging.


Dennis Groot ontvangt een bos bloemen van voorzitten Cees Driebergen,
vorige week speelde Dennis zijn 100ste competitiewedstrijd tegen Vitesse Delft (foto Gerard van der Meij)
 

Rijnsburgse Boys startte zonder de in de warming-up uitgevallen Martijn Gootjes. Een beknelde zenuw, waardoor het gevoel in zijn voet vorige week weg was, speelde hem ook deze middag parten. Brayton Biekman, die op de bank zou beginnen, mocht zodoende in de basiself starten. De wedstrijd ging in feite verder waar beide ploegen in de eerste ontmoeting van 18 november 2006 mee waren geëindigd: een ploeg verdedigend met een blok van acht man en een tegenstander die probeert het juiste gaatje te vinden. In de eerste ontmoeting leverde deze speelwijze de tricolores één punt op en dat zou voor deze middag ook een prachtig resultaat zijn voor de ploeg die het hoofdklasserschap nog niet veilig heeft gesteld. Rijnsburgse Boys moest het dus van de nodige creativiteit hebben om door de verdediging heen te zien komen. Brayton Biekman meldde zich in de eerste 10 minuten tweemaal voor keeper Robbert van der Velde met een kopbal maar zonder resultaat. Tussen beide kansen door was het Robert Visser die, bij een spaarzame uitval, al vroeg in de wedstrijd ook een goede kopkans kreeg voor het doel van Tim Orlowski. Bart Freke had weinig geluk met zijn prachtige afstandsschoten. Binnen vijf minuten zag hij twee pogingen net over de lat verdwijnen. Ook een actie van Joost Kuhlmann werd niet met een doelpunt beloond maar liet het bovennet krullen.


De delegatie uit Noorwegen hield de sfeer er goed in (foto Hans Heemskerk)

Na een half uur spelen werd het Rijnsburgse publiek opmerkelijk rumoerig. De 0-1 achterstand van concurrent Fc Lisse betekende dat Rijnsburgse Boys zelf op deze middag de titelstrijd kon gaan beslissen en dat leverde bij de supporters het nodige enthousiasme op. In de ontstane levendige sfeer was het Peter Freke die, een door Joost Kuhlmann teruggelegde bal, net naast schoot. Even later trapte Joost Kuhlmann finaal naast de bal in een prachtige scoringspositie na een perfecte voorzet van de goed spelende Raymond Kolder. Voor rust kwam Excelsior Maassluis via twee vrije trappen nog wel voor het Rijnsburgse doel zonder dat er werkelijk gevaar uit kwam.


Eerst kopt Brayton Biekman liggend op de grond nog net naast maar één minuut
later kopt hij een knappe voorzet van Peter Freke wel binnen (foto Hans Heemskerk)
   

Na de vrij matte eerste helft werd duidelijk dat Rijnsbursge Boys nog meer druk op doel van Maassluis zou moeten gaan zetten. Brayton Biekman zag dat Robbert van der Velde met zijn vingertoppen een perfecte kopbal nog net over de lat kon tikken. De goalie was echter wel gepasseerd nadat Bart Freke kon schieten na knap voorbereidend werk van Joost Kuhlmann, maar de bal ging tergend langzaam naast de verkeerde kant van de paal. Excelsior Maasluis wist de wedstrijd regelmatig te onderbreken met (vermeende) blessurebehandelingen. Scheidsrechter Versnel reageerde adequaat door een blessure van Sebastiaan Kardol buiten de lijnen te laten behandelen. De ontstane man-meer-situatie werd optimaal benut. Eerst kopte Brayton Biekman liggend op de grond nog net naast maar één minuut later kopte hij een knappe voorzet van Peter Freke wel binnen: 1-0. Eindelijk was na 150 minuten spelen (de uitwedstrijd meegerekend) tegen het anti-voetbal van Excelsior Maassluis het gaatje in de verdediging gevonden en doeltreffend afgemaakt. Doordat de berichten van de tot 0-2 vergrootte achterstand van Fc Lisse tegen Kozakken Boys ook binnen kwamen kon het draaiboek voor het kampioensfeest opengeslagen worden. Dit duurde echter een klein kwartier. Excelsior Maassluis, dat aanvankelijk stug bleef verdedigen ondanks een extra aanvaller, kreeg na een aanval een dubieuze en goedkope vrije trap. Dennis Groot gebruikte bij het verdedigen een correcte tackle en zag de bal langs zijn hand rollen. Demis Xanthopoulos wist wel raad met dit buitenkansje en krulde de bal achter Tim Orlowski: 1-1.

In het laatste kwartier streden de Rijnsburgers verbeten om toch maar in een vroeg stadium de prolongatie van de afdelingtitel veilig te stellen. Een solo van Joost Kuhlmann, een afvallende bal voor Raymond Kolder en een hard schot van Bart Freke waren binnen vijf minuten de eerste Rijnsburgse wapenfeiten op jacht naar de titel. Excelsior Maasluis gaf meer ruimte weg en zag zichzelf zowaar ook in scoringsposities komen. Tweemaal kreeg invaller Jermaine Camron, vlak zijn na invalbeurt, prima kansen. Vervolgens gaf Djuric Ascencion, net als in de kampioenswedstrijd tegen Fc Lisse, een identieke voorzet op Martijn Gootjes (ingevallen voor Peter Freke). In plaats van met het hoofd moest hij de bal nu met de voet aannemen maar ditmaal zonder doeltreffend resultaat. Ook Bart Freke zag zijn schot weer net naast gaan. Net als Martijn Gootjes in blessuretijd van de kampioenswedstrijd van het vorige seizoen had nu Joost Kuhlmann zich onsterfelijk kunnen maken voor heel Rijnsburg. Zijn halve omhaal ging echter via de buitenkant van de paal naast. De laatste mogelijkheid op de winnende treffer was voor Danny van der Vijver maar hij kon niet de juiste controle over de bal krijgen.


Teleurstelling bij Joost Kuhlmann als hij vlak voor tijd zijn
bal buitenkant paal ziet verdwijnen (foto Hans Heemskerk)

Teleurgesteld verlieten de spelers van Rijnsburgse Boys het veld. Fc Lisse had namelijk met 1-2 verloren en dus hadden de Uien de mogelijk om, via een eigen overwinning, het kampioensschap thuis te vieren laten liggen. Naast Fc Lisse is Excelsior Maassluis de tweede club waar tegen Rijnsburgse geen enkele overwinning wist te behalen. Feit is wel dat voorsprong op de nummer twee vergroot is tot vijf punten. Indien Fc Lisse volgende week thuis niet wint van Vitesse Delft dan is Rijnsburgse Boys sowieso kampioen. Bij winst van Fc Lisse moet Rijnsburgse Boys winnen van degradatiekandidaat Heerjansdam. In tegenstelling tot vandaag wordt dit een kampioenswedstrijd waarin Rijnsburgse Boys het vanaf het begin volledig in eigen hand heeft en waarin de Rijnsburgse aanhang met de nodige aanmoedigingen er vanaf het begin er een echte kampioenswedstrijd van kan gaan maken.              

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maasluis 1-1 (0-0)
62: Brayton Biekman: 1-0; 75: Demis Xanthopoulos: 1-1

Scheidsrechter: Versnel
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Ascencion
Gele kaart Excelsior Maassluis: Kardol, Giessen

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, van der Lugt, Bart Freke (88: Onderwaater), Simons,  Peter Freke  (83: Gootjes), van der Vijver, Kolder, Kuhlmann,  Ascencion , Biekman (80: Schnater)
Opstelling Excelsior Maassluis: Robbert van der Velde, Nguijen (80: Camron), Nicolai, Giessen, Kardol (62: de Bruijn), Zalmijn, Robert Visser, Tom Visser, Redert, Stephan van der Velde, Xanthopoulos