outhands

Rijnsburg verstevigt koppositie na 1-3 overwinning op Lisse

De openingsfase was ongekend en voor een amateur-verslaggever bijna niet bij te houden. Na negen minuten te hebben gespeeld waren er al twee doelpunten, waaronder een strafschop, twee gele kaarten, een schot op de lat, een schot op de paal en drie buitenspelsituaties te noteren. Daar waar het baltempo vorige week nog erg laag was, was de snelheid in de beginfase van deze wedstrijd amper bij te houden. Rijnsburgse Boys kwam zeer fel en gedreven uit de startblokken. Na 20 seconden viel al de eerste kans te noteren voor een gretige Richal Leitoe die de bal vanaf de rechterkant hard op de lat schoot. Leitoe was gebrand om wat te laten zien tegen z’n oude club en speelde een prima wedstrijd waarin hij nog sneller leek te zijn dan normaal. FC Lisse echter was met een zelfde instelling aan de wedstrijd begonnen en liet zich alles behalve intimideren door de geel-zwarten (witten deze middag eigenlijk). In de vierde minuut moest Tim Orlowski attent zijn zestien uitkomen om een snelle counter van Lisse onschadelijk te maken. De bal belandde weer aan de andere kant van het veld waarbij Danny van der Vijver de paal trof. Vervolgens kwam de bal weer voor de goal van de, niet al te betrouwbare, doelman Heemskerk, en na wat gerommel kwam de bal tegen de hand van Lisse-verdediger Breinburg. Dit leverde hem een gele kaart op en Rijnsburg een strafschop. Voor Peter Freke de mogelijkheid om zijn negende doelpunt van dit seizoen te maken, wederom vanaf elf meter: 0-1.

Na 3 minuten komt FC Lisse alweer op gelijke stand (foto Hans Oudwater)

De vroege voorsprong was echter van korte duur. Vlak nadat Lissenaar Edgar van Schie van scheidsrechter Slager een gele kaart had gekregen wegens een overtreding op Peter Freke, profiteerde hij van een fout in de Rijnsburgse verdediging na balverlies van Raymond Kolder en schoot hij Lisse drie minuten na de 0-1 al weer langszij: 1-1. Dit was overigens het enige moment van de hele wedstrijd dat men achterin bij Rijnsburgse Boys niet goed stond opgesteld. De verdediging stond verder weer als een huis en dat terwijl de vaste krachten Bennie van Noord en Bart Freke geblesseerd dan wel op de bank zaten. Zij werden vervangen door Dick Zwarthoed en Menno van Roosmalen. Met name uitblinker Jelle Bouma speelde weer een prima wedstrijd. Uitblinker aan de kant van Lisse was nummer 11 Elroij Lammers. In de 12e minuut werd een gevaarlijke voorzet van hem tijdig weggebokst door Tim Orlowski.

Doelpuntmaker Menno van Roosmalen wijst naar zijn aangever Peter Freke,
de verdediging van FC Lisse kan het nog niet geloven (foto Hans Ouwater)

Na de enerverende openingsfase kwam de wedstrijd logischerwijs in een wat rustiger vaarwater terecht. Rijnburgse Boys probeerde vooral aan te vallen door gebruik te maken van de snelheid van de drie aanvallers Leitoe, Cairo en Ascencion. Normaal gesproken wordt vaak gebruik gemaakt van de balvastheid van Joost Kuhlmann, maar net als andere basisspelers als Gootjes, Bart Freke en Van Noord, was Kuhlmann te geblesseerd om vanmiddag mee te kunnen spelen. Zijn balvastheid, en de mogelijkheden die dit biedt voor zijn medespelers om zich vrij te lopen, werd tegen Lisse wel gemist. In de 12e minuut was er een goede mogelijkheid voor Lammers van FC Lisse, maar zijn schot ging voorlangs. Kansen aan de kant van Rijnsburg waren er nog voor Richal Leitoe, maar hij liep zich vast in een duel met de doelman. Na een voorzet van Raymond Kolder kopte Rodney Cairo over en er was nog een vrije trap van Peter Freke die net over de goal vloog. Na een foute inschatting van Dick Zwarthoed, plofte een hoge bal van Lisse voor de voeten van Lammers, maar hij schoot net langs de verste paal van het doel van Orlowski. Zo flitsend als de eerste helft begon, zo duf ging deze uit als een nachtkaars met een 1-1 tussenstand.

In de 85ste minuut lukt het Richal Leitoe om te scoren tegen zijn oude club (foto Hans Oudwater)

In de tweede helft begon FC Lisse beter aan de wedstrijd dan Rijnsburgse Boys dat het even moeilijk had. In de 54e minuut leidde dit tot een scrimmage voor het doel van Rijnsburg waarbij Michael van der Heijden van Lisse de bal hard op de goal schoot, maar hierbij tegen de hak van een medespeler aanschoot. Vlak daarna was er nog een goed schot van René van Wieringen, maar deze ging hard voorlangs. Net in de fase dat Lisse het betere van het spel had, kwam Rijnsburgse Boys echter op een 1-2 voorsprong. Uit een vrije trap aan de rechterkant van Peter Freke, was het verdediger Menno van Roosmalen die zeer slim uit de rug van zijn directe tegenstander opdook en een met gestrekt been precies op het juiste moment zijn schoen tegen de bal plantte en de keeper kansloos liet: 1-2. Het doelpunt leek bevrijdend voor de Boys, want hierna begon Rijnsburg weer het overwicht te krijgen. Kansen waren er voor Leitoe en Cairo, maar beide gingen net iets te lang door, waardoor de aanval uiteindelijk werd gesmoord. Van Roosmalen zorgde met een subtiele kopbal uit een voorzet van Leitoe op de lat bijna voor de 1-3.

Het laatste kwart van de wedstrijd werd er volop gewisseld en nam het tempo weer wat af. FC Lisse deelde alleen nog wat speldeprikjes uit middels een voorzet van invaller Axwijk en een kopbal van Korbee, maar beide keren had Tim Orlowski de bal klemvast. De 1-3 hing eerder in de lucht dan de 2-2. Nadat Bart Freke in het veld was gekomen voor de leeggespeelde Kolder, kwam er ook weer wat meer rust en organisatie in het spel van de Rijnsburgers.

Menno van Roosmalen heeft na afloop de grootste lol met de
geblesseerde Joost Kuhlmann (foto Hans Oudwater)

Zes minuten voor tijd was er nog wel een kans voor Lisse via Jelle Korbee, maar zijn schot zeilde over. Uiteindelijk viel de 1-3 vijf minuten voor tijd en deze kwam van de schoen van Richal Leitoe, die al de hele wedstrijd op zoek was geweest naar zijn doelpunt. Nadat er tot dan toe in totaal al 16 keer voor buitenspel was gefloten (in totaal voor beide clubs), kreeg hij, net niet buitenspel staande,  de bal van de in het veld gekomen Niels Hogewoning, waarna hij de Lisse-doelman verschalkte in de linkerhoek waarmee de wedstrijd was gespeeld.

Volgende week de thuiswedstrijd tegen Scheveningen.

FC Lisse – Rijnsburgse Boys: 1-3 (1-1)

6)  Peter Freke (strafschop) 0-1
9)  Edgar van Schie   1-1
58)  Menno van Roosmalen 1-2
85)  Richal Leitoe    1-3

Gele kaarten FC Lisse: Ronald Breinburg, Edgar van Schie
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Danny van der Vijver

Scheidsrechter: de heer Slager
Toeschouwers:  2.000

Opstelling FC Lisse: Heemskerk, Dekker, Breinburg, Van der Laan, Van Schie, Korbee, Nieuwlaat (71: Eijspaart), Van Wieringen (67: Axwijk), Esajas, Van der Heijden, Lammers
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Roosmalen, Zwarthoed, Bouma, Peter Freke (90: Zandbergen), Van der Vijver, Kolder (73: Bart Freke), Cairo, Ascencion (81: Hogewoning), Leitoe