outhands

Rijnsburg verspeelt riante voorsprong

In vergelijking met het vorige duel tegen Noordwijk moest trainer Ted Verdonkschot twee wijzingen in de basiself doorvoeren. De geblesseerd geraakten Dennis Groot (hamstrings) en doelman Tim Orlowski (pols) werden aan de lange lijst met blessures toegevoegd. Daardoor speelde Joey Zandbergen als rechtsback en verdedigde Michel van Kasteren het doel. Waar Van Kasteren in de voorbereiding en de bekerwedstrijden prima keepte, maakte hij tegen DOTO een uiterst onzekere indruk. Verder haakte Frank Zinhagel af in de warming-up, waardoor Peter Freke net als vorige week startte. De eerste minuten waren voor de thuisploeg. Uit een corner van rechts kwam de bal bij Kerem Yilmaz, die uit de stuit de lat trof. Even later nam Van Kasteren een te harde terugspeelbal van Erwin van der Lugt niet goed aan, waarvan Michael van Dommelen bijna kon profiteren. De goaltjesdief vond echter Jelle Bouma op zijn weg.


Peter Freke verdubbelt de score en viert het feestje met het publiek (foto Hans Oudwater) 

Na een klein kwartier namen de geelzwarten een voorsprong toen de bal plotseling voor de voeten van Djuric Ascencion kwam. De buitenspeler etaleerde zijn verfijnde traptechniek met een prachtige uithaal in de linker kruising. Drie minuten later verdubbelde Rijnsburg de score. Op een pass van Peter Freke op Martijn Gootjes kwam DOTO-doelman Ben Kinds op tijd zijn doel uit, maar zijn trap belandde voor de voeten van opnieuw Peter Freke. De Rijnsburger bedacht zich niet en schoot van een meter of veertig knap in het lege doel: 0-2. In een aantrekkelijke wedstrijd met een hoog tempo duurde het tot een half uur voordat DOTO weer gevaar stichtte. Op een lange bal van achteruit kwam Van Kasteren onnodig uit zijn doel, maar tot zijn geluk zag hij dat Yilmaz over het lege doel schoot. De druk van de blauwzwarten nam toe. Peter Freke werkte een kopbal van Yilmaz uit een corner voor de lijn weg, Bart Fiegel knalde een vrije trap op de lat en diezelfde spits kopte in de laatste minuut van de eerste helft uit een vrije trap net over. Zodoende mocht Rijnsburgse Boys blij zijn dat met 0-2 de rust werd gehaald.


De vrijetrap van Michael van Dommelen komt terecht in het doel
van Michel van Kasteren (foto Hans Oudwater)
 

Na de pauze vergrootte Rijnsburg de voorsprong al vroegtijdig. DOTO-verdediger Tarkan Sahin verkeek zich op een lange crosspass van Jelle Bouma, waardoor Ascencion op rechts doorkwam. Met een perfecte pass bereikte hij Peter Freke, die de uitkomende doelman verschalkte en daarmee alweer zijn zesde doelpunt van het seizoen aantekende. Niet veel later ging een geplaatst schot van de middenvelder, na goed afleggen door Gootjes, rakelings naast. DOTO kwam in deze fase van de wedstrijd niet verder dan een schot van Michael van Dommelen in de handen van Van Kasteren. Na 65 minuten leken de Rijnsburgers het duel definitief in het slot te gooien. Gootjes schatte een lange bal over rechts van Dick Zwarthoed op waarde en bediende de in het centrum opduikende André van Egmond op maat. De spits had geen moeite deze kans te verzilveren: 0-4.


Michael van Dommelen scoort de gelijkmaker (foto Hans Oudwater)

Twee minuten later deed invaller Harvey Wijngaarde van zich spreken met een hard afstandsschot. Hoewel de bal houdbaar leek, verdween het leer in de verre hoek achter Van Kasteren. Tien minuten later bracht Michael van Dommelen de spanning terug door een vrije trap hard in de rechterhoek te schieten. Vijf minuten voor tijd kopte Miguel Lopes Silva naast, maar in de voorlaatste minuut trof Michael van Dommelen met zijn hoofd wel doel. DOTO rook bloed en pompte alle ballen het strafschopgebied in. Bij Rijnsburg leek de chaos compleet en twee minuten in blessuretijd gebeurde wat een kwartier daarvoor voor onmogelijk werd gehouden toen Michael van Dommelen vrij voor Van Kasteren opdook om een loepzuivere hattrick en zijn zestiende doelpunt (!) van het seizoen te noteren: 4-4. DOTO kreeg nog een kans op de winst, maar Yilmaz schoot in de handen van Van Kasteren.

Rijnsburgse Boys-archivaris Bram van Zuijlen achterhaalde dat het nooit eerder in de geschiedenis van het eerste elftal – in elk geval sinds 1945 – is voorgekomen dat met een 4-0 voorsprong in een competitieduel geen overwinning werd behaald. Vol ongeloof dropen de spelers en supporters van het veld en de tribune af. Ook het gegeven dat er in acht uitduels geen overwinning werd behaald, is opmerkelijk. Een blik op de ranglijst leert echter dat een achterstand van drie punten op koploper FC Lisse niet onoverkomelijk is. Met zes ploegen op vier punten van elkaar is het in de top van de Hoofdklasse A ongekend spannend. In de wetenschap dat de geblesseerden de komende maand kunnen herstellen, de selectie veel kwaliteit herbergt en heeft laten zien te willen knokken voor de punten gaan we met vertrouwen in een goede tweede seizoenshelft de winterstop in.

DOTO – Rijnsburgse Boys: 4-4
14. Ascencion 0-1, 17. Peter Freke 0-2, 49. Peter Freke 0-3, 65. Van Egmond 0-4, 67. Wijngaarde 1-4, 78. Michael van Dommelen 2-4, 89. Michael van Dommelen 3-4, 90+2. Michael van Dommelen 4-4.

Scheidsrechter: Van der Wielen
Gele kaarten: Sahin (DOTO), Gootjes, Zandbergen, Peter Freke, Van Roosmalen (Rijnsburgse Boys)

Opstelling DOTO: Kinds; Tol, Salaz, A. van Dommelen, Sahin; Prins (53. Wijngaarde), El Akchaoui, Yilmaz; End (46. Lopes Silva), Fiegel, M. van Dommelen.

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Kasteren; Joey Zandbergen, Bart Freke, Van der Lugt, Bouma; Zwarthoed, Peter Freke, Van Roosmalen; Ascencion, Gootjes (68. Biekman), Van Egmond (86. Van Es).