outhands

Rijnsburg verslaat Noordwijk in eerste derby

Even leek de geschiedenis zich vanmiddag te herhalen. Tegen ASWH kwamen de Rijnsburgers vorige week vroeg op voorsprong. En dat gebeurde nu bijna weer. Een doorgekopte voorzet van Bouma bereikt een sterkte gehinderde Joost Kuhlmann in de buurt van de penaltystip. Maar zelfs Kuhlmann komt wel eens een paar centimeter te kort om doeltreffend af te kunnen ronden. Een paar minuten later is het Rodney Cairo die de diepte in wordt gestuurd en alleen voor doelman Smith opduikt. Het lijkt gevaarlijker dan dat het in werkelijkheid is. Met name Hogewoning en Kuhlmann weten elkaar in het eerste deel van de wedstrijd goed te vinden. Alhoewel het volgende gevaar weer op naam van Cairo geschreven moet worden. Vanaf de rechterhoek van het strafschopgebied komt hij goed naar binnen maar het daarop volgende schot is te zacht. Een combinatie tussen de voorste linie en Peter Freke wordt door laatstgenoemde strak ingeschoten maar wederom is het Smith die zijn doel schoon weet te houden.


Danny van der Vijver in de mangel (foto Hans Heemskerk)

Na een kwartier valt de openingstreffer te noteren. Het is Joost Kuhlmann die zelf de aanval opzet door te kaatsen met Rodney Cairo en vervolgens met een fraaie schuiver de 1-0 laat aantekenen. Lang kan de thuisploeg niet genieten van de voorsprong. Een corner van Noordwijk wordt door Orlowski door het midden weggewerkt. Daar staat Stefan Mertens op de afvallende bal te wachten. Na het uitkappen van een tegenstander weet hij de bal over de grond in de rechterhoek van het doel te plaatsen en brengt de Noordwijkers weer op gelijke hoogte. De geel-zwarte verdediging staat er even bij en kijkt ernaar. Even lijkt het er op alsof Noordwijk door zal drukken. Bij een volgende aanval is het wederom de Rijnsburgse keeper die in moet grijpen maar deze keer wordt het gevaar vroegtijdig bezworen. Vervolgens lijkt er in deze fase van de wedstrijd een soort kat en muis spelletje te ontstaan. Waarbij zeker nog niet duidelijk is wie er met de winst vandoor zal gaan.

In vroeger tijden werden de laatste 15 minuten van een wedstrijd nog wel eens aangeduid met het Rijnsburgs kwartiertje. Zo lang hoeft het publiek vandaag niet te wachten. Het laatste deel van de eerste helft wordt ingeluid door Raymond Kolder en Niels Hogewoning die elkaar fraai langs te zijlijn weten te vinden in een één-twee. De bal komt met een daarop volgende inworp volgens het Kolder-model weer in het spel. Maar meer dan een corner levert het niet op. Nadat Jelle Bouma hard voorlangs heeft geschoten is het Danny van der Vijver die de volgende aanval opzet. Hij speelt Kuhlmann goed aan die op zijn beurt een voorzet op Niels Hogewoning geeft. Voor de wat oudere lezers: de vergelijking met Beb Bakhuys is wellicht iets te veel van het goede. Maar wat telt is dat de kopbal via de duikende Hogewoning fraai tegen de touwen vliegt: 2-1.


Joost Kuhlmann werd verkozen tot man of the match (foto Hans Heemskerk)

Even dreigt Noordwijk nog wat terug te willen doen. Een vrije trap van Nixon Dias zou bij rugby ongetwijfeld tussen de palen zijn gegaan maar levert nu geen punt op. Even later wordt een schot van Stefan Mertens door Tim Orlowski onschadelijk gemaakt. De doelman, die vorige week in Hendrik Ido Ambacht nog een adv-dag leek te hebben, heeft vandaag beduidend meer te doen. Aan de andere kant van het veld is het vervolgens wel raak. Op een inzet van Hogewoning heeft Smith in eerste instantie nog een antwoord, op het schot van Cairo in de rebound kan ook hij alleen maar sprakeloos toekijken: 3-1. Het juichen daarna is voor de Rijnsburg-supporters weggelegd. En de mooiste aanval van de middag moet nog op de mat gelegd worden. Helaas eindigt de combinatie tussen Raymond Kolder, Joost Kuhlmann en Peter Freke keihard op de paal. De dreun van het leer tegen het aluminium weerkaatst op de hoofdtribune. En dreunt in de rust nog na.

Voor Noordwijk is het duidelijk dat het in de tweede helft uit een ander vaatje zal moeten tappen. Trainer Hein van Heek, aan zijn 4e seizoen bij Noordwijk bezig, brengt vooralsnog geen wijzigingen in zijn elftal aan. Ook zijn team is niet op volledige oorlogssterkte. Door omstandigheden is Ivar van Dinteren, goed voor een paar honderd wedstrijden ervaring in het betaalde voetbal,  één van de ontbrekende pionnen. Het vertrouwen van de trainer in zijn team betaalt zich overigens na een paar minuten bijna uit in een doelpunt. Na een ogenschijnlijk afgeslagen aanval staat Celcius Grant vrij om te schieten en via de uitgestrekte vingertoppen van Tim Orlowski beland de bal op de paal. Noordwijk heeft even het betere van het spel. Maar het is met name de verdienste van Dennis Groot en Jelle Bouma op de flanken dat er weinig gevaar van de Noordwijkse vleugels af komt. En schiet er dan eens een bal door dan zorgen Bart Freke en Bennie van Noord er voor dat Joost Leonard, vorige week nog goed voor drie doelpunten, niet in stelling kan worden gebracht. Al moet gezegd worden dat Erwin Verkuylen goed invalt en het de Rijnsburgse verdediging soms best lastig maakt.


Rodney Cairo in actie (foto Hans Heemskerk)

Noordwijk moet komen en heeft daar moeite mee. Incidenteel weet men een kans te creëren, bijvoorbeeld als het Grant lukt Groot er uit te lopen. Maar ook hij faalt vervolgens in de afronding.  Rijnsburg hangt wat achterover en probeert met gecontroleerd en gecombineerd voetbal het einde te halen. Een voorzet van Kuhlmann, later verkozen tot man van de wedstrijd, wordt door Statia bijna in eigen doel gewerkt, Peter Freke schiet nog een keer hoog over, de ingevallen Zwarthoed zet Van der Vijver vrij voor de keeper. En Bart Freke schiet bijna net zo snel als een deeltjesversneller op het doel. Alleen scorend succes blijft uit.

Aan het eind van de wedstrijd probeert Nick van Wordragen nog een hoofdrol voor zichzelf op te eisen. Eerst is hij snel op zijn teentjes getrapt, daarna slaagt hij er in kermend Peter Freke een gele kaart aan te smeren en hij eindigt met Joost Kuhlmann een klap te verkopen. Scheidsrechter Jansen fluit op dat moment niet zijn sterkste deel van de wedstrijd zodat de wedstrijd niet “schoon” eindigt.  Jammer, een kaartloos wedstrijdformulier had meer bij de wedstrijd gepast want beide ploegen speelden het spel met de juiste intentie.

De laatste mogelijkheid om het publiek nog eenmaal op de banken te krijgen is voor invaller Leslie van den Berg. Danny van der Vijver biedt hem een niet te missen kans. Spreekwoordelijk dan want de bal komt aan de verkeerde kant van de paal terecht. Het lijstje met afwezigen vooraf telde aan Rijnsburgse kant vijf namen: Ascencion, Van Egmond, Leitoe, Van Roosmalen en (Jan Jaap) Zandbergen. Daarnaast bleek ook Martijn Gootjes niet inzetbaar te zijn. Namen die veelal in de basisopstelling van de Boys voorkomen. Kortom, voor trainer Ted Verdonkschot was het de uitdaging een passende opstelling voor deze wedstrijd te maken. Welnu, hij mag tevreden terugkijken. En vooruitkijken naar het bezoek bij de buren, volgende week.
                    
Rijnsburgse Boys – Noordwijk:  3-1 (3-1) 
15: Joost Kuhlmann 1-0; 17: Stefan Mertens 1-1; 28: Niels Hogewoning 2-1; 35: Rodney Cairo -3-1.

Scheidsrechter: J. Jansen
Toeschouwers: 1.000

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Peter Freke
Gele kaart Noordwijk:

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (88 Joey Zandbergen), Van der Vijver, Kolder; Kuhlmann, Cairo (83: Van den Berg) en Hogewoning (72: Zwarthoed)
Opstelling Noordwijk: Smith, Statia, Bos (83: Beijersbergen), Scholten (63: Verkuylen), Van der
Niet, Van Wordragen, Vondeling, Dias, Mertens, Leonard en Grant (71: Van Zanten)