Rijnsburg verliest ongeslagen status

Het sfeerteam zorgde voor de nodige toeters en bellen (foto Hans Oudwater)

Het begin van de wedstrijd leek hoopgevend voor Rijnsburgse Boys. Nog voordat de eerste minuut speeltijd voorbij was had Rodney Cairo al oog in oog met doelman Lennert Hegie gestaan en kon de eerste Rijnsburgse corner genomen worden. Na tien minuten wist Djuric Ascencion de bal slim terug te leggen op de opkomende Bart Freke maar zijn schot ging over. Capelle was echter effectiever. In de 12e minuut werd de tweede corner van Gertjan Rothman door Nick van Baaren achter Tim Orlowski gekopt: 1-0. Ondanks, of wellicht juist door de drie weken rust leek het er verdacht veel op dat Rijnsburgse Boys niet goed in haar vertrouwde spel kon komen. De verdediging mocht het ook zichzelf aanrekenen dat Henk Roeland, vijf minuten na de eerste goal, richting het Rijnsburgse doel kon oprukken. Nadat hij Dennis Groot van zich had afgeschud werd zijn inzet gepareerd door Tim Orlowki. De rebound was voor Bob Vermunt die totaal ongehinderd de 2-0 binnen kon tikken.

In de 12e minuut komt Capelle op voorsprong (foto Hans Oudwater)

Niet alleen de, voor Rijnsburgse begrippen, grote achterstand was onwennig maar ook de afwerking van kansen legde de aanwezige onzekerheid bloot. Bart Freke en Rodney Cairo durfden in kansrijke situaties niet te schieten maar lieten de mogelijkheden onnodig aan medespelers over. De kansen die wel concrete doelpogingen opleverden (een schot van Joost Kuhlmann en een kopbal van Bart Freke) werden door de oud-Rijnsburg doelman onschadelijk gemaakt. Tien minuten voor rust viel de eerste rode kaart van de wedstrijd. Ted Verdonkschot wilde de bal, die over de zijlijn was gegaan, snel pakken om die terug te brengen in het spel. Bij deze actie raakte Roy Witteman zijn hand en in een reflex duwde hij de Capellenaar naar de grond. ’’Totaal onnodig en dus een terechte kaart” aldus de trainer na afloop. De beste mogelijkheid voor een nieuwe goal was echter weer voor Capelle. Na een vrije trap had aanvoerder Patrick Molendijk alle tijd en ruimte om uit te halen maar zijn schot ging naast.

Aan het begin van de tweede helft brak de zon door maar nog niet voor Rijnsburgse Boys. Het was Capelle dat de eerste kans kreeg. Na een dubbele corner (de eerste werd overgetikt door Tim Orlowski) ging de inzet van, de altijd gevaarlijke en ongrijpbare, Henk Roeland net naast de kruising. Rodney Cairo werd in de eerste goede Rijnsburgse aanval gevloerd door Patrick Molendijk die daar terecht een gele (en dus geen rode) kaart voor kreeg. De aansluitende vrije trap van Danny van der Vijver kwam op de vuisten van Lennert Hegie terecht. Na een uur spelen ging Rijnsburgse Boys meer risico’s nemen om de aansluitingstreffer te kunnen forceren. Bart Freke en Rodney Cairo werden vervangen door Richal Leitoe en Martijn Gootjes waardoor er vier aanvallers in veld stonden. Beide wissels waren direct betrokken bij een aanval die werd opgezet door Joost Kuhlmann. Richal Leitoe kon de bal voorgeven maar zag ook dat Martijn Gootjes net te kort kwam om de bal binnen te schieten. Capelle is en blijft een gevaarlijke ploeg in de omschakeling en weet altijd veel gevaar te stichten vanuit standaardsituaties. Uit een vrije trap van Gertjan Rothman kopte Bob Vermunt eerst nog tegen de lat maar ook de terugkerende bal was voor de zoon van de trainer van Capelle die opnieuw kopte: 3-0. Net als bij de eerste goal dus opnieuw een dood spelmoment dat aan het doelpunt vooraf ging.

Vijf minuten later kon Rijnsburgse Boys iets terug doen. Na een overtreding ten opzichte van Martijn Gootjes kon Danny van der Vijver met rechts vanuit de toegekende vrije trap raak schieten: 3-1. Trainer René Vermunt wond zich echter zo op over een elleboogstoot waardoor Henk Roeland, die in de muur stond, naar de grond ging zodat ook hij een rode kaart kreeg van scheidsrechter Bellinga. Dat het fanatisme van de trainer over kan slaan op de spelers bleek direct vanaf de aftrap. Na een duel met Danny van der Vijver voelde Laurens Visser zich zo verongelijkt dat hij geen vrije trap kreeg dat hij een duw uitdeelde aan Raymond Kolder. Begrijpelijk dat de scheidsrechter uit Groningen nu ook voor deze speler rood moest trekken.

Met nog twintig minuten te spelen was weer alles mogelijk voor Rijnsburgse Boys. Het behoorlijk opgekomen Rijnsburgse publiek ging achter de ploeg staan die nu met de nodige vechtlust op jacht ging naar doelpunten. Nadat eerst een aanval werd afgerond met een schot van Jelle Bouma (maar ruim over ging) was het bij de volgende aanval wel raak. Na een goede passeeractie van Djuric Ascencion kwam de bal bij Joost Kuhlmann die Martin Gootjes de diepte in stuurde. In duel met Lennert Hegie viel Martijn Gootjes (waarschijnlijk geïnspireerd door het vele acteerwerk van de veelvuldig vallende Bob Vermunt) naar de grond. De scheidsrechter zag er een overtreding in waardoor Rijnsburgse Boys een penalty kreeg en Lennert Hegie met een rode kaart van het veld moest. Peter Freke mocht aanleggen voor zijn 11e seizoenstreffer nadat reservedoelman Bart de Keijzer het veld was ingekomen voor middenvelder Lars Bosscha. De Rijnsburgse penaltykiller was ook nu trefzeker: 3-2.

Lennert Hegie vloert Martijn Gootjes (foto Hans Oudwater)

Met negen man trok Capelle zich massaal terug en was het voor Rijnsburgse Boys zaak om de juiste opening te vinden. In een alles of niets offensief kreeg Martijn Gootjes de beste kans. Zijn kopbal ging echter rakelings over de kruising. Ondanks de aanwezige vier aanvallers kreeg juist verdediger Jelle Bouma in de blessuretijd twee mogelijkheden. De eerste keer liet hij echter de bal lopen; de tweede keer schoot hij ruim over. Ook een poging van invaller Dick Zwarthoed liep op niets uit. Na ruim zes minuten blessuretijd (terwijl volgens een betrouwbare Rijnsburgse tijdswaarneming negen minuten reëel was) moest Rijnsburgse Boys dan toch weer eens een nederlaag incasseren. Na het 2-0 verlies bij Barendrecht op 19 april 2008 dus net geen jaar ongeslagen in de competitie…

Een foto zoals we er al veel zagen dit seizoen. Peter Freke scoort de penalty (foto Hans Oudwater)

De voorsprong op Capelle bedraagt nu zeven punten en met nog zes wedstrijden te gaan moet dat voldoende zijn. De trainer van Capelle beschouwt Rijnsburgse Boys als de beste ploeg van dit seizoen en voelt zich tevreden dat hij het kampioensschap van de Rijnsburgers een aantal weken heeft kunnen uitstellen. Voor Rijnsburgse Boys nu zaak om in de Paasweekend de volle winst te pakken bij Noordwijk en Heerjansdam, de twee ploegen die beide met een 3-1 overwinning op de twee Katwijkse clubs het nodige zelfvertrouwen hebben gekregen. Natuurlijk blijft het ook wachten op de uitslagen van Capelle want mocht Capelle in het Paasweekend tweemaal verliezen (Ter Leede uit en FC Lisse thuis) dan is Rijnsburgse Boys met twee overwinningen alsnog bij Heerjansdam kampioen.

Capelle – Rijnsburgse Boys: 3-2 (2-0)

12: Nick van Baaren: 1-0
17: Bob Vermunt: 2-0
65: Bob Vermunt: 3-0
71: Danny van der Vijver: 3-1
83: Peter Freke: 3-2 (penalty)

Scheidsrechter: Bellinga
Toeschouwers: 1.600