Rijnsburg vecht zich langs DOTO

Rijnsburgse Boys begon zoals gezegd voortvarend. In de derde minuut belandde een verre ingooi van Raymond Kolder bij de tweede paal bij Martijn Gootjes, maar doordat de bal net voor hem opstuiterde, schoot de topscorer van de Hoofdklasse A de bal ver over. Een minuut later kopte Erwin van der Lugt een corner in de handen van DOTO-doelman Jacob van der Belt. Aan de andere kant schoot DOTO-spits Jeroen van Wetten de bal naast, wat Peter Freke een paar minuten later ook overkwam. Na 18 minuten werd de wedstrijd opengebroken. Marco Clarijs sloeg de bal in het strafschopgebied met de hand weg, kennelijk in de veronderstelling dat Gootjes een overtreding had begaan. De scheidsrechter besliste anders en wees naar de stip. Peter Freke schoot beheerst binnen: 1-0. Ook na de openingstreffer maakte Rijnsburgse Boys het spel. Veelvuldig werden de zijkanten gezocht, waar Joost Kuhlmann en Djuric Ascension iets meer vrijheid genoten dan Gootjes, die het leven zuur werd gemaakt in het centrum.

Na een half uur spelen werd de wedstrijd grimmiger. In korte tijd kregen Ascension van Rijnsburgse Boys en Niels Bezemer en Rob Prins van DOTO een gele kaart. Kort daarop ging Alexander van Dommelen van DOTO bij een kopduel veel te hard door op Erwin van der Lugt en kon hij, tot groot ongenoegen van zijn medespelers, vertrekken. De rode kaart weerhield DOTO er niet van om fel van leer te blijven trekken. De geelzwarten leken daarentegen zoekende en verloren de grip op de wedstrijd. Verder dan een schot uit de draai van Van Wetten kwamen de gasten echter niet tot aan het rustsignaal.

Ook in de tweede helft lukte het de Rijnsburgers niet om de man-meer-situatie uit te buiten. Er werd veelvuldig balverlies geleden, de afvallende ballen waren meestal voor DOTO en er werden geen kansen gecreëerd. DOTO was een enkele keer wel dichtbij een doelpunt. Zo kopte Miguel Lopes Silva tien minuten na de rust op de paal, na een vrije trap vanaf de rechterkant. DOTO-trainer Jasper de Muijnck – volgend jaar bij Ter Leede – kon het zich zelfs veroorloven om verdediger Sebastiaan Pot naar de kant te halen ten faveure van aanvaller Dennis Kok. Een minuut na zijn invalbeurt werd hij de diepte ingestuurd. In kansrijke positie wachtte hij te lang, zodat de Rijnsburgse defensie kon ingrijpen.

De sfeer in het veld werd er niet beter op. Peter Freke kreeg een gele kaart na een overtreding, gemaakt uit frustratie omdat DOTO de bal niet teruggaf na een blessurebehandeling. Twaalf minuten voor tijd kreeg Freke zijn tweede gele kaart en kon hij naar de kant, wat overigens pas zijn eerste rode kaart in een competitiewedstrijd is sinds hij in het eerste elftal speelt. Het wedstrijdbeeld veranderde niet door de rode kaart. DOTO probeerde wel in de buurt van het vijandelijke doel te komen, maar de Rijnsburgse defensie hield goed stand. Bovendien lag het spel voortdurend stil vanwege blessurebehandelingen, waarbij de scheidsrechter ook regelmatig naar zijn borstzakje greep voor een gele kaart.

Op de counter lag er ruimte voor Rijnsburgse Boys, waar vijf minuten in blessuretijd de 2-0 uit voortkwam. Een lange bal van achteruit liet invaller Harvey Wijngaarde lopen voor de keeper. Wijngaarde hield echter geen rekening met de snelheid van de Rijnsburgse invaller Brayton Biekman, die tegelijk met de DOTO-doelman bij de bal was. Waar er twee vechten om een been, gaat de derde ermee heen en in dit geval was dat Bart Freke. Hij pikte de bal op en vond het lege doel, waarmee hij de zesde overwinning op rij bezegelde en Rijnsburgse Boys zich steviger aan kop van de Hoofdklasse A nestelde.

Rijnsburgse Boys – DOTO: 2-0 (1-0)
19. Peter Freke 1-0 (pen.), 90+5. Bart Freke 2-0.

Rode kaarten: 33. Alexander van Dommelen (DOTO), 78. Peter Freke (2x geel)

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Ascension, Peter Freke, Groot
Gele kaarten DOTO: Clarijs, Bezemer, Prins, Wijngaarde, Michael van Dommelen

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Bart Freke, Van der Lugt, Simons; Peter Freke, Van der Vijver, Kolder; Kuhlmann (61. Biekman), Gootjes (90+2. Blakborn), Ascension (80. Jaap-Jan Zandbergen).

Opstelling DOTO: Van der Belt; Bezemer, Pot (67. Kok), Van der Meer (46. Wijngaarde), Eltenberg; Prins, Alexander van Dommelen, Clarijs; Michael van Dommelen, Van Wetten, Lopes Silva (76. Leons).