outhands

Rijnsburg start competitie met winst

Rijnsburgse Boys begon de wedstrijd in een afwachtende houding. Logisch, want DOTO was zeer goed uit de oefencampagne gekomen. De ploeg heeft veel nieuwe en ook goede spelers binnen gehaald en wordt door vele kenners als kanshebber voor de titel genoemd. DOTO liet vanaf de aftrap zien dat het over een goed voetballend elftal beschikt. De eerste kans was ook voor de Pernissers. Aanvoerder Marco Clarijs probeerde via een omhaal te scoren maar Tim Orlowski liet zien dat hij een uitstekende keeper is. Na twaalf minuten was het Djuric Ascension die, na een solo met diverse schijnbewegingen, voor het eerste Rijnsburgse gevaar zorgde. Zijn schot kwam echter op de vuisten van doelman Jacob van der Belt. Even later probeerde de sterk spelende Frank Zinhagel vanuit de tweede lijn de doelman tevergeefs te verrassen. De daaropvolgende actie leverde Frank Zinhagel, tot verbazing van de Rijnsburgers, een gele kaart op. Scheidsrechter Harskamp beoordeelde het duel met Dirk Tol echter anders. De wedstrijd zat ook in een fase waarin het initiatief telkens van ploeg wisselde. Nu was het weer DOTO dat twee uitgelezen mogelijkheden om op voorsprong te komen aan zich voorbij liet gaan.  Binnen twee minuten kreeg eerst Miguel Lopes Silva, na een vrije trap, en vervolgens Michael van Dommelen met een kopkans alle ruimte om te scoren.

‘Man of the match’ Djuric Ascencion wordt bedolven onder medespelers (foto Gerard van der Meij)

Na deze sterke fase van DOTO was het een goede pass naar voren van Erwin van der Lugt waarna de bal uiteindelijk bij Danny van der Vijver terecht kwam die via een tackel van de bal werd gezet. Uit de toegekende vrije trap krulde Djuric Ascension heel fraai de bal achter Jacob van der Belt: 1-0. Rijnsburgse Boys leek zich te gaan ontworstelen aan een periode waarin DOTO Rijnsburgse Boys goed vast zette. Na een half uur spelen zorgde Djuric Ascension voor het hoogtepunt van deze aantrekkelijke voetbalmiddag. Vanaf de rechterzijlijn leverde de behendige Rijnsburger een voorzet af maar tot verbazing van iedereen belandde de bal achter doelman Jacob van der Belt en zag zijn actie uitermate goed beloond: 2-0. Bij een uiterste poging om de bal te keren viel de keeper met zijn achterhoofd tegen de paal en bleef daarom ook een aantal minuten geblesseerd op het veld liggen. Nog geen tien minuten later werd Frank Zinhagel na een soloactie gevloerd. Op bijna dezelfde plaats als bij de openingstreffer mocht Rijnsburgse Boys opnieuw een vrije trap nemen. Nu niet de souplesse van Djuric Ascension maar een granaatschot van Peter Freke werd op het vijandelijke doel afgevuurd. De bal ging echter naast. Vlak voor het einde van de eerste helft was het Ilya Tiren, vorig seizoen nog ploeggenoot van Jermaine Levant bij Turkiyemspor, die de achterstand van DOTO leek te verkleinen maar zijn prachtige schot leverde een nog mooiere reflex van Tim Orlowski op.

DOTO kwam in de tweede helft agressief uit de startblokken en probeerde weer vroeg druk te zetten op de Rijnsburgse verdediging. Rijnsburgse Boys was echter erg effectief met zijn kansen. Bij de eerste serieuze aanval stuurde Frank Zinhagel Peter Freke weg die het strafschopgebied binnen soleerde en uiterst beheerst de 3-0 binnen schoot. Na een uur spelen moest Danny van der Vijver met een hoofdwond het veld verlaten en werd vervangen door Dick Zwarthoed. Nadat Frank Zinhagel heel slim de bal op de nieuwe Rijnsburgse aanwinst had gespeeld kon de Volendammer alleen op de doelman aflopen. Zijn poging om de bal naast het standbeen van Jacob van der Belt te schieten pakte echter niet goed uit anders was de eerste officiële vijf minuten in geel-zwart van Dick Zwarthoed met een goal beloond. Ook Jermaine Levant liet positief van zich spreken tijdens zijn eerste Rijnsburgse competitieminuten. Drie minuten nadat hij in het veld was gekomen voor Peter Freke stuurde hij vanaf de middenlijn Martijn Gootjes weg. De topscoorder van het vorige seizoen kon meters maken richting het doel en koos er voor om in het strafschopgebied de bal af te geven. Dit pakte niet goed uit maar de bal kwam toch weer bij hem terug waarna hij nu wel zijn tegenstander uitkapte en vervolgens kon aanleggen voor zijn eerste (van hopelijk vele) competitiedoelpunt: 4-0.

Martijn Gootjes schiet vol venijn de 4-0 binnen (foto Gerard van der Meij)

DOTO was op ruime achterstand gezet maar bleef vol overgave toch op zoek naar een doelpunt. Ook liet DOTO het cornervoordeel (zeven voor DOTO tegen één voor Rijnsburgse Boys) aardig oplopen maar zonder resultaat. Tien minuten voor tijd was het weer Michael van Dommelen die Tim Orlowski op de proef stelde. De Rijnsburgse verdediging liet de Pernissers ver komen maar wist toch de nul te houden. Naast Rijnsburgse Boys wist in de Hoofdklasse A alleen Ter Leede dit in de openingswedstrijd voor elkaar te krijgen. Ondanks dat dit soms met samen geknepen billen was, toch een compliment voor de nieuwelingen Menno van Roosmalen (die sterk speelde) en Jelle Bouma, die zich knap herstelde na een slordige inleverbal in het begin van de wedstrijd. Samen met de routiniers Dennis Groot en Erwin van der Lugt zullen ze wel steeds beter op elkaar ingespeeld raken. Brayton Biekman, ingevallen voor Frank Zinhagel, werd vlak voor tijd nog vol op zijn enkels gepakt door Ramon Salaz. Scheidsrechter Harskamp hield nu wel zijn kaarten op zak en zag er zelfs geen overtreding in. Na vijf minuten blessuretijd floot hij af.

DOTO liep dus tegen een behoorlijke kater op en Rijnsburgse Boys had toch mooi een potentiële titelkandidaat achter zich gelaten. Voor het vierde opeenvolgende jaar opent Rijnsburgse Boys de competitie met een overwinning. Rijnsburgse Boys is niet alleen de lijstaanvoerder van de Hoofdklasse A maar heeft ook direct ook het beste doelsaldo van alle Hoofdklassers! De komende weken kunnen de Boys conditioneel alleen nog maar groeien wat natuurlijk niet verkeerd is want er volgen weer zware wedstrijden. En wat DOTO betreft: op 15 december volgt de revanche in Pernis. Dat is wel de laatste wedstrijd voor de winterstop. De laatste vier seizoenen werd die wedstrijd door Rijnsburgse Boys altijd verloren….

Rijnsburgse Boys – DOTO: 4-0 (2-0)
27: Djuric Ascension: 1-0; 31: Djuric Ascension: 2-0; 51: Peter Freke: 3-0; 78: Martijn Gootjes: 4-0.

Scheidsrechter: Harskamp
Toeschouwers: 1.000

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Frank Zinhagel (16)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, van der Lugt, van Roosmalen, Bouma, Peter Freke (75: Levant), van der Vijver (62: Zwarthoed), Kolder, Gootjes, Zinhagel (67: Biekman) en Ascencion

Opstelling DOTO: van der Belt, Tol, Salaz, Clarijs, Lopes Silva, Alex van Dommelen, Prins, Yilmas, Michael van Dommelen, Molenaar, Tiren