Rijnsburg speelt bloedeloos gelijk tegen Ajax

In het elftal van trainer Ted Verdonkschot nam Tim Orlowski de plaats onder de lat in van de geblesseerde Arjan van Heusden. Frank Aboikoni startte ten faveure van Djuric Ascension en Peter Freke speelde in de basis in plaats van Danny van der Vijver. Verder was het goed om te zien dat Jaap Jan Zandbergen na lang blessureleed een plaats op de reservebank innam. Hij, en met hem alle toeschouwers, zagen een eerste helft waarin weinig opwindends gebeurde. Een aanname van de bal door de grensrechter kon nog de meeste goedkeuring wegdragen. Na twintig minuten kreeg David van de Lijcke namens Ajax de eerste kans, maar zijn schot verdween over het doel. Na een halfuur begon Rijnsburgse Boys wat aan te dringen, maar zonder dat er kansen werden geschapen. Ajax speelde zonder Marc Stuut, die vorig seizoen in de Rijnsburgse selectie zat, maar door een hernia in Rijnsburg niet aan spelen toekwam. Bij Ajax speelt hij wekelijks, maar drie gele kaarten betekende voor hem een schorsing tegen zijn oude club. Bij de Amsterdammers ontbraken ook Marc Wolthuis en Orville Blankendal door een schorsing. Het enigszins gehavende team speelde zeer behoudend, met veel mensen achter de bal en loerend op de counter. Dat die tactiek werkt, blijkt uit het feit dat Ajax in de competitie pas één uitwedstrijd heeft verloren. Misschien met die gegevens in het achterhoofd legde ook Rijnsburgse Boys de eerste helft niet teveel risico in het spel.

De kansen kwamen in de tweede helft wel voor Rijnsburgse Boys. Drie minuten na de rust zag Bryan Simons een kansrijk schot van richting worden veranderd en naast gaan. Tien minuten later ging Joost Kuhlmann zijn tegenstander en de doelman voorbij en volgde een mislukte voorzet, waar de spits vanuit een weliswaar moeilijke hoek ook op het lege doel had kunnen mikken. Een enkele keer schakelde Ajax razendsnel om naar een counter. De Ajacieden gingen daar vervolgens niet effectief mee om of vonden doelman Orlowski of Dennis Groot op hun weg. Met nog een halfuur te gaan was Peter Freke het dichtst bij een doelpunt. Een voorzet van Kuhlmann vanaf links nam hij ineens op de slof, maar de bal belandde op de paal. Een kopbal van Stuy en een schot van Kuhlmann troffen ook geen doel. De lange spits kreeg tien minuten voor tijd een grote mogelijkheid op de openingstreffer. Na een verre uittrap van Orlowski en mistasten van zijn tegenstander kon Kuhlmann alleen op doel af. Hij speelde de bal echter te ver voor hem uit, waarna de Ajax-doelman redding kon brengen.

De kansen bleven komen voor Rijnsburgse Boys, zonder dat er nou goed veldspel aan ten grondslag lag. Daarvoor zaten teveel spelers niet goed in de wedstrijd. Zeven minuten voor tijd leek de 1-0 alsnog te vallen na prachtig voorbereidend werk van Kuhlmann. Hij schudde zijn tegenstander Paul Michielsen van hem af en legde breed op Aboikoni. Hij had zijn 37’ste verjaardag op vrijdag glans kunnen geven met een treffer, maar de stift werd gekeerd door Raymond Homoet. In de rebound schoten ook Kuhlmann en Ascension in kansrijke positie tevergeefs op doel. Toen Erwin van der Lugt, in de laatste tien minuten voorin geposteerd voor zijn kopkracht, in blessuretijd in de handen van de doelman schoot, werd duidelijk dat er niet meer gescoord zou worden. Ondanks het gelijkspel nestelde Rijnsburgse Boys zich weer naast Lisse aan kop van de Hoofdklasse A. Maar na twee wedstrijden zonder overwinning is een revanche geboden. Laat volgende week nu net Quick Boys de tegenstander zijn.

Rijnsburgse Boys – Ajax: 0-0
Gele kaarten: 52. De Groot, 90. Michielsen (Ajax), 63. P. Freke (Rijnsburgse Boys)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Stuy, Groot, Van der Lugt, Simons; B. Freke, P. Freke (74. De Munck), Kolder; Zinhagel (58. Ascension), Kuhlmann, Aboikoni (86. Van der Vijver).

Opstelling Ajax: Homoet; Van de Berg, Michielsen, Krommenhoek (46. Klokkemeijer), Spier; Zwarthoed, Van de Lijcke (90. Uitermarkt), Moinat; Glumac, De Groot (86. De Leeuw), Ahaddouch.